Forum

Aco in njegov fakt

Fakt avtor aco ferenc

Aco, če izda več pesniških zbirk je serijski plagiator ali serijski morilec?:))).

popravi: plagiatorji

lp, ajda
 
 1 2 > 

aco ferenc

Poslano:
22. 03. 2011 ob 13:25

Hvala Ajda, sem tudi dal v ednino, da ne bo zvenelo splošno. Dejstvo je, da te načitanost zavedel in nisi pristen sebi.Lahko bi navede lep primer, pa ne bom klical hudiča ;)

lp
ac

Zastavica

modricvet

Poslano:
22. 03. 2011 ob 13:45

Bravo, Aco, to vprašanje me je vedno begalo. Po eni strani nam priporočajo veliiiko branja. Po drugi strani pa, če nečesa ne preberem, ne morem zagrešiti plagiata (morda sem to že pred časom omenila v kakšni forumski debati). Seveda bo marsikdo oporekal. Branje je vseeno potrebno za bogatenje besednega zaklada in splošno razgledanost.

Morda bi dodala še besedico "včasih" pred plagiatorja, ker težko obsodiš vse po vrsti.

Ni pa to edino področje, kjer velja: če iščeš dovolj dolgo in na dovolj krajih, boš zagotovo našel (v tem primeru original).


LP, modricvet

Zastavica

MAKI

Poslano:
22. 03. 2011 ob 14:59

Aco, strinjam se s teboj. Res je, če nič ne bereš (kot pravi mc), ne boš plagiator. No, vsi resni ljudje berejo; moraš brati, če hočeš napredovati. Seveda smo v tem globalnem svetu (M: Globalizacija mi dušu prene / koliko u meni ima mene.), pa vendar je dovolj prostora za vse. Jaz sem imel "težavo" s svojim haikujem ZAROBLJENO SRCE, in sem se obrnil na forum. Nihče ni potrdil, da ga je slišal/bral, Lidija je celo rekla, da je iskala na internetu in ga ni našna. Imel sem pa občutek, da nekateri mislijo, da "nabijam pazar". Ne vem, kako pride v podzavest, da niti sam ne veš, ali si nekje slišal, ali je rojeno v tvoji glavi.

Lep pozdrav,
MAKI

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
22. 03. 2011 ob 16:27

Analogno:
najboljši slikar je tisti, ki še nikoli ni videl slike,
najboljši skladatelj tisti, ki še nikoli ni slišal glasbe
najboljši arhitekt tisti, ki še nikoli ni videl hiše,
najboljši kuhar tisti, ki je samo instant hrano ...

sancta ignorantia ;)

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
22. 03. 2011 ob 17:01

priklop na gregorja :))))

...
najboljši ljubimec je tisti, ki še nikoli ni seksal ;)

in mogoče še to - inverzna funcija "fakta":
Pesnik, ki ne bere, pač ne more vedeti, da je napisal nekaj, kar je nekdo že pred njim

Zastavica

MAKI

Poslano:
22. 03. 2011 ob 17:37

Ja, ja!

Mogoče sem jaz najboljši astronavt; ne vem, nisem še probal.

M.

Zastavica

modricvet

Poslano:
22. 03. 2011 ob 19:35

Gregor, nikjer ni bilo govora o "najboljših", to je čisto mimo teme! Govor je o originalnosti, izvirnosti.

Tudi za tiste, ki so najbolj izvirni pesniki, nihče ne more trditi, da so prebrali vse, kar obstaja (in si vse zapomnili), da so bili potem sigurni, da so ustvarili nekaj izvirnega, da niso ničesar ponavljali za drugimi.

Lidija, tudi če napišeš nekaj, kar je že pred teboj nekdo, te ne morejo obsoditi za plagiatorstvo, če se izkaže, da njegovega dela nisi bral. Res pa je, da ne moreš tega patentirati, niti javno objavljati kot svoj izdelek.

Večna tema, stara stvar. Kamenčki so obstajali že prej. Mozaik iz njih pa je vsakokrat drugačen, originalen (ali pa plagiat, če se večji skupki ujemajo s prej ustvarjenimi).

LP, mcv

Zastavica

DUSANN

Poslano:
22. 03. 2011 ob 20:42

Pesnik, ki ne bere piše skropucala in ni pesnik je skropucalist. Lažni moralisti in pikolovci so me vedno spravljali v obup, ker se za njimi ponavadi skrivajo amoralne osebnosti. Tudi na Mozarta je vplival Salieri, Bach in Haydn in marsikaj je od njih. Priporočam oddajo Jureta Godlerja, ki odkriva plagijate. Če hočeš napredovati, moraš brati, slikati, poslušati. Ceniti dela tudi drugih ustvarjalcev in se od boljših učiti, da se jim približaš vsaj do gležnjev. Tudi takoimenovani "naivni slikar" Tisnikar je kopiral stare mojstre, da se je učil. Moraš pa imeti tudi srce, če ne je vse delo jalov posel in hitro izveni v prazno. Ljudje niso bedaki, čutijo kaj je prav in kaj ne, navsezadnje je čas razsodnik. Samo amaterji in diletanti tega ne umejo doumeti. Tu je marsikateri dober pesnik in ima potenciale, ni pa izviren in originalen, to bi bilo slepilo. Več ali manj smo posnemovalci nekoga, ali mnogih in če vnašamo kanček svojega mišljenja in osebnosti smo lahko zadovoljni. Slikar Mušič je bil in je svetovno znan slikar in je v dokumentarcu o njem jasno izrazil, da dvomi v svoje početje. Človek je bil zrel kot artist, o tem ni nobenega dvoma, zato je dvomil v svoje početje. Kakšen je bil pa kot človek nimam pojma, ker ga nisem poznal.

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
22. 03. 2011 ob 22:16

Tukaj povsem podprem Dušana, ki je zelo argumentirano povedal tisto, na kar sem jaz namignil s šalo.

Ne moreš biti originalen, če ne veš kaj so pisali pred tabo. Dejstva to potrjujejo: tisti ki ne berejo so večinoma manj originalni. Med seboj so si tako podobni, da jih je težko ločit.
Tisti ki berejo redko zapišejo rimo, ki so jo prebrali, tisti pa ki ne berejo, pogosto nevede pišejo rime, ki so jih slišali v popevkah.

Vendar ni bistvo branja v tem, da bi se "obvaroval" pred plagiiranjem prav tako kot ti ignoranca ne pomaga pri originalnosti. Smisel branja je v užitku. Kdor nekaj dobrega ceni lahko nekaj dobrega naredi. Ni naključje, da so kuharji debeli. Ne moreš biti kuhar če nisi gurman. Prav tako ne moreš biti pesnik, če ne ceniš poezije drugih.
Če pa ceniš poezijo drugih avtorjev, potem jo znaš vrednotiti. Veš kaj je dobro in kaj ti ni všeč. Veš npr., da ti je Kosovel bolj všeč od Prešerna in da ti Dane Zajc bolj sede od Šalamuna ...
In ko enkrat znaš vrednotiti poezijo drugih, znaš vrednotiti tudi svojo. Veš kaj bi rad, kako bi rad, da zveni. Nisi prehitro zadovoljen s sabo in tudi veš, kaj je tisto, kar te moti.
Šele s kritičnim pogledom na lastno stvaritev lahko postaneš odličen pesnik. Tisti ki ve, da je njegova pesem dobra in za to ne rabi zunanje potrditve. Tisti, ki zna vprašati za nasvet, ker ve da ne štima, ne ve pa točno kje ...

Ignorantia nocet, simplicitas non. Age si quit agis. ;)

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
22. 03. 2011 ob 23:31

Poslušam Rome na trubah, violini in se čudim da ti ljudje niso načitani, celo pismeni ne...

http://www.youtube.com/watch?v=USP8gX2IBVc



lp
ac

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
23. 03. 2011 ob 04:51

Aco, si prepričan?
To kar igrajo poslušajo že v zibelki. S tem so prežeti. POSLUŠAJO preden začnejo igrat. Če bi vsak pesnik prebral toliko pesmi preden bi začel pisat, kolikor oni slišijo glasbe preden začnejo igrat, bi lahko rekli, da je zelo načitan.

Nihče pa rekel, da moraš biti pismen (v literarnem smislu), zato da bi bil glasbenik, ali slikar, ali kuhar ...
Pismen moraš biti samo če pišeš. To je to, kar počnemo tukaj.
Če ne maraš brati poezije, ne ceniš poezije. Če ne ceniš poezije, ne moreš biti dober pesnik.
Če ne maraš trubaške glasbe, ne ceniš trubaške glasbe. Če ne ceniš trubaške glasbe, ne moreš biti dober trubač.

qed

Zastavica

DUSANN

Poslano:
23. 03. 2011 ob 07:39

Si lepo napisal Grega. Najbrž, ko človek doseže neki nivo obrtniške spretnosti in začne pisati pesmi dokaj enotne v kvaliteti in njegova kvaliteta ekstremno ne niha, ne rabi več tolikšne samopotrditve, ker se mu dvigne samozavest v pisanju. Dokler pa jo človek tega še nima, potrebuje ocene in nasvete, pomoč ostalih, da se počuti bolj sigurnega v svojem početju in mu to tudi pokaže na njegove pomanjkljivosti in napake, ki jih dela, da jih poizkuša popraviti. Dosti je odvisno tudi od osebnostne strukture, če si manj samozavesten si bolj občutljiv, če si bolje osebnostno zgrajen si manj in lažje prenašaš kritike in ocenjevanje. Jaz na žalost sodim med prve, ampak tako pač je.

Lp. DUSANN

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
23. 03. 2011 ob 07:50

Gregor ... ves um in načitanost, kam nas pelje?
Neuki... bi sedeli ob čistem potoku na svežem zraku, bi ne poznali časa in bi bila bolezen, smrt samoumevna, naravna, četudi, kot drugim bitjem, prehrambeni člen...
Zakaj se poglabljati v poezijo, če je življenje Kruiku.
Seveda se lahko pretvarjamo in umujemo, da je realnost ni bedna in umetnost skrajno sebična.
Moja načitanost teži k ekologiji, homogeni humanosti do narave. Berem prizadevne ekologe, kot je Anton Komat, Damjan, Križarja, Grenpeace ...to so umetniki, ki si res prizadevajo za boljši jutri, to so praktični poeti-intuziasti.

Kje je bila poezija, ko so največji umi delali vojne, taborišča, pomore, genocide?
Ja, hobi že, kaj več je pa danes izguba časa in iluzorno sprenevedanje.
Sem pač naivec-pesnik realist.
Načitan pesnik nima družine, srečnega življenja ... ponavadi nima niti psa in se ni sposoben nobeni zasvojeni razvadi odreči (pijanec Prešern)
...Zato raje kopljem po sebi in drobna natur zrna prenesem skromno na papir ... kot da jih na silo iz mene vleče odvečen pir ...
Nikoli, nikamor nisem pripadal in ne v skrajnosti padal, zato vidim bolj realno.
Življenje je fekalno in se bo končalo banalno...
...seveda pa lahko ob svoji pogubi sprenevedno pojemo plešemo, kot Srbi, na KUbi, Romi, če ne zmoremo ukrepati.
Kuhar je pa debel, ker je svinjarije ( horesterol) :) zato ni treba biti dober ;) ...

Oprosti Grega, dolgo si me za vijuge vlekel...
lp
ac

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
23. 03. 2011 ob 07:56

KOt bi trdil, da je dober fotograf fotogeničen (Lupino):)
lp
ac

Zastavica

DUSANN

Poslano:
23. 03. 2011 ob 09:10

S tem mojim navedkom se delaš norca iz sebe in domnevam, kažeš na oropanost empatije (po tvojih sestavkih sodeč), ki je v tvoji osebnosti izgleda ni. Ni odsotna, niti zabrisana zato je ni moč vzpostaviti, ker je nikoli niti ni bilo. Takšnim pa ni pomoči. Domnevam, da boš vedno le nažiral ljudi in jih izrabjlal, ter potiskal v mrtvi kot, ter iskal njihove šibkosti, to pa je tudi vse, kar si kot "človek" zmožen storiti. Tisti sestavek zgoraj domnevam, pa je tvoja projekcija samega sebe. Striček z brki tudi ni imel razvad.

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
23. 03. 2011 ob 09:16

Ni se ti treba opravičevati za to Aco.
Kdor grdo gleda, grdo vidi. (Sabinca)
http://www.pesem.si/article.php?blog_id=15465

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
23. 03. 2011 ob 09:21

Norci smo vsi, ker je itak svet nor ... največji je tisti, ki bi druge rad v nasprotno prepričal :)

lp
ac

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
23. 03. 2011 ob 09:24

Grega ...vidim lepo ...le da je oddaljeno precej od nas ;) (ozvezdje:) )
LP
ac

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
23. 03. 2011 ob 13:44

eh, moram reči v podporo zagovora branja, razgledanosti, radovednosti:

tale Acotov Fakt ni noben fakt, ampak je nesmisel.


lp

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
23. 03. 2011 ob 18:58

Ja, Brundo, sem bil tebe načitan ...eto ti posledice :)))

lp
ac

Zastavica

 1 2 > 

Komentiranje je zaprto!