Forum

DOLŽNOST

Vsebina objave odstranjena na željo avtorja.

 
 1 2 > 

Legy

Poslano:
12. 03. 2011 ob 13:50

Umetnina.

Zastavica

breza

Poslano:
12. 03. 2011 ob 13:57

Se strinjam.

Lp, breza

Zastavica

brezno

Poslano:
12. 03. 2011 ob 14:54

HVala Dušan, Legy, breza. Mogoče res ni najbolj razumljiva na prvo žogo. Pa vendar se tu pogovarjamo o poeziji, ne pa o reševanju problemov.

LP, Andrej

Zastavica

Nemo

Poslano:
12. 03. 2011 ob 15:02

Metafore mhm!! Čestitke brezno ;)

LP
Nemo

Zastavica

Lea199

Poslano:
12. 03. 2011 ob 20:20

Čudovita pesem, moje čestitke:)

Lp, Lea

Zastavica

ajda

Poslano:
13. 03. 2011 ob 10:08

Ppolnokrvno, oplemeniteno z metaforami. In? To je to!

lp, ajda

Zastavica

modricvet

Poslano:
13. 03. 2011 ob 16:01

OK., če je to portal, kjer naj bi se pesniki tudi kaj naučili, mi pa razložite (vsak svojo verzijo, prosim) te famozne metafore.

Se pravi, ker sem bolj trde glave, nekako takole:

"Rad bi dobil ptičja krila" - pesnik hoče povedati, da bi bil rad svoboden.

Da bi kaj razlagalo brezno, ne pričakujem. Od njega lahko dobim samo nasvet, naj preberem vso literaturo od Cicibana naprej (razen tistih cca. 1000 knjig (pa ne kakšnih dr. romanov, da ne bo pomote), ki sem jih že prebrala, ker v tistih ni razlage ali namigov za razumevanje njegovih metafor).

BTW, tudi ne vidim nobene zveze med naslovom pesmi in vsebino.

Kaj torej naš iber-pesnik želi sporočiti v tem literarnem presežku?

LP, modricvet

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
13. 03. 2011 ob 16:04

O, pa ne spet!
Nihče ni dolžan pojasnjevati in razlagati poezije. Pač pa jo ima vsak član pravico oceniti po svoje, to si najbrž storila, mcv in tu se stvar konča.

Malo strpnosti prosim spet!
LP, Lidija

Zastavica

modricvet

Poslano:
13. 03. 2011 ob 16:06

Lidija, spregledala si besedi "prosim" in "naučili". Nihče ni nič zahteval.


LP, mcv

Zastavica

brezno

Poslano:
13. 03. 2011 ob 16:07

Boga !
MCV, sicer nisem imel v mislih tebe, ko sem napisal Inkontinenco, pa vidim, da je tudi tebi pisana na kožo.
Je precej preprosta za razumeti, ali ... (sem koga precenil ?)

LP

Zastavica

modricvet

Poslano:
13. 03. 2011 ob 16:17

Inkontinenco sem dovolj dobro razumela: njen edini namen je žaljenje drugih človeških bitij in nič drugega. Sploh nima veze, komu je namenjena.
Vsem tistim, ki po tvojem mnenju pišejo prazne fraze in ne metafor na tvojem visokem nivoju. Vsi smo praznoglavi razen tistih, ki tvoje metafore razumejo ali vsaj hvalijo, če že ne razumejo.

Je pa dovolj jasno, zakaj nihče noče teh metafor razlagati.


LP, mcv

Zastavica

brezno

Poslano:
13. 03. 2011 ob 16:24

Nisi razumela, pa nima veze.
In ni lepo, da spreminjaš poste, ko nekdo nanje že odgovori. Poniglavo dejanje ! Potem nobenemu res nič ni jasno.
In dan je prelep, da bi čas zapravljal s tabo. Noben te ne sili, da me bereš, pravzaprav jaz tebe tudi ne. In svojih pesmi in metafor niti enkrat nisem in ne bom primerjal s tvojimi. Zakaj bi jih ?
Obilo veselja, pa s čim sladkim poplakni svoj žolč.

Čauči !

Zastavica

modricvet

Poslano:
13. 03. 2011 ob 16:50

Vsak lahko vidi, da sta v tej temi edina, ki sta spreminjala poste, brezno (2 krat) in ajda (enkrat). In brezno to 'poniglavost' očita meni.

Glede razumevanja pa tole: še vedno si prepričan, da vsi "normalni" razumejo, kar napišeš. Ne vem, od kod si privlekel idejo primerjanja tvojih metafor z mojimi? Ne tebe, ostale sem prosila za razlago tvojih metafor, ki so jih KAO razumeli, večina seveda potem, ko so videli podčrtanko.


mcv

Zastavica

brezno

Poslano:
13. 03. 2011 ob 16:57

Idejo sem dobil, verjameš ali ne, iz izbrisanega dela posta na forumski temi Modricvet-Rafael, tegale: Poslano: 13 Mar 2011 15:45 - Spremenil: modricvet.

In sprenevedanje je čisto odveč. Jaz seveda tudi kaj popravim, kako napako, ki jo naknadno opazim, vsebinsko pa v dopisovanja ne posegam.

Žal mi je, da ti sploh odgovarjam, pa si nekako ne morem pomagati. Se bom poskušal v prihodnje vzdržati, ti pa kar neguj svojo bol in krakaj še naprej.

Nasvidenje.

Zastavica

easy

Poslano:
13. 03. 2011 ob 17:45

Modri cvet, mislim, da sami žalite druga človeška bitja na tem portalu, ko rečete, citiram: "... razen tistih, ki tvoje metafore razumejo ali vsaj hvalijo, če že ne razumejo."

In to samo zaradi tega, ker ne želijo razložiti metafor?

Zakaj pa bi razlagali metafore in pesmi nasploh? Vsak jo dojema po svoje. Pesnjenje ni fizika! Ni matematika z aksiomi! V tem je čar!

Če pesmi ne razumete ali pa se vam zdi neumna, jo mirno preskočite, ignorirajte, ne ocenite... saj je še veliko drugih, boljših, ki vam bodo mogoče bolj všeč. Ocena uredništva? Pa to je čisto v njihovi domeni in ne vem kaj se to vas tiče ali jo dajo v izbor ali ne? To je kot, da vam nekdo venomer gleda po prste, ko ocenjujete - če se ne motim, ste učiteljica - če date trojko učencu, a ostali učenci menijo, da je znal za pet, kako bi se počutili?

Sicer so vaše pesmi dobre in prijetno jih je brati.

Lep pozdrav!

Zastavica

DUSANN

Poslano:
13. 03. 2011 ob 17:51

Kar se tiče metaforične poezije mi je zelo všeč. Zato tudi rad berem pesmi Brezna, Legyja, Breze in ostalih, ki so bolj nagnjeni temu. Kako in koliko jih kdo razume je pa stvar posameznika in njegovega dojemanja. Rad imam pa tudi pesmi z jasno zgodbo, izpovedne zadeve. Ne vem, kaj bi bilo s tem narobe. Obstajajo odkar pesniki krožijo po planetu. Poglejmo samo K. Kavafisa. Realista, mnogokrat skoraj brez metafor. Včasih vplete v zgodbe tudi antične teme in tudi, če jih ne bi, bi bil velik pesnik, ker ima tako močno izpovedno moč in ima jajca povedati to kar misli. Ima umetniško osebnost. Če pa hočeš postati dober pesnik moraš štekati oboje. Kot so abstraktni slikarji odlični risarji, pa čeprav v njihovih delih ni sledov risbe. To so čisto jasne zadeve in ne vem zakaj bi se o tem pregovarjali. "Realizem" v taki in drugačni obliki je bil v umetnosti vedno prisoten in bo še dokler bodo obstajali pesniki, le dodaja se mu morda kanček svojstvenosti in drugačnosti. Enkrat so mu bolj naklonjeni, drugič manj. Sedaj je pri nas v modi Grafenauerstvo in njihove izpeljanke. Pa naj bodo, vendar je dobro pustiti tudi ostale dihati. Vsak ima način v katerem se rad izraža in se čuti domač.
Lp. DUSANN

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
13. 03. 2011 ob 17:51

Metafore, ki jih z občudovanjem srkamo, ki preobrnejo in izzivajo prenos pomenov, ki zamenjujejo ustaljen (običajen) pogleda na realnost, ki je kot ogledalo s tisočerimi (novimi) odsevi - čeprav izzvane s pritiskom resničnosti, pogosto upovedujejo intimno realnost, ki je hkrati lahko univerzalna, če je šifrirana skozi ustrezen nabor besedja, da jo bralec (ne le razume!) podoživi. Torej za razlaganje metaforike ni dovolj razumevanje posameznih besednih zvez, ampak tudi občutje le - teh in, predvsem, angažirano branje - ki pomeni tudi bralčevo odstiranje, voljo, imaginacijo, širino "bralskih registrov", določen napor, da se pogrezne v pesem. Če beremo pesem z nekakšnimi apriornimi občutji nelagodja (odpora), se nam to še posebej težko zgodi.

Meni je naravnost vrhunsko:
krušne drobtine
posute po ometu
socvetja oken
so razbita


Apokaliptična pesem, ki napoveduje konec sveta, iz dolžnosti samega stvarstva. V katerem je vse (navidezno) trdno in realno zlomljeno v trenutku, kot krhek papir.

Lp, Ana

Zastavica

DUSANN

Poslano:
13. 03. 2011 ob 18:09

Zato sem jo tudi pohvalil Ana, ker je izvrstna. Moti me le obkladanje in včasih ožanje širine. Enako je bilo pri slikarjih. Da bi si kdo ogledal klasike in tehnologijo slikarstva je bil pa že napad na osebnost in nos do tal. V tem je pa amaterizem, ki se ločuje od profesionalizma po tem, da so ljudem te stvari razumljive in samoumevne, saj te kar samo nese v ta področja, če imaš ustvarjalno žilico. Če pesniš te bodo zanimali tudi drugi pesniki in njihova ustvarjalnost in več boš vedel o slogih tehniki, umetniških obdobjih, boljše bo. Lažje boš tudi ocenjeval nekomu delo in boš manj omejen.

Lp. DUSANN

Zastavica

Mojmir

Poslano:
13. 03. 2011 ob 19:21

modri cvetbrezveze se vtikuješ v to osje gnezdo ker boš samo ti opikana moje poste tak al tak brišejo ker je v nihovem klanu mi smo prenizki za njih glavno da se oni razumejo in nas žalijo na neki višji njim znani ravni tako da je vse skupaj brez veze pridi rajši na poezija in proza tam so dosti bolj človeški in niso samozagledani vase ostali smo pa oprostite besedi naveden gnoj. še 1x pesem je ful bedna pa naj bo

lp mojmir (upam da me ne boste spet brisali)

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
13. 03. 2011 ob 19:44

mojmirji, modrocvetka:

ne vem kaj naj rečem, ampak

širina in globina vajinih misli

me od daleč takoj spomni

na

jamico

za frnikolanje

lp

Zastavica

 1 2 > 

Komentiranje je zaprto!