Forum

Recimo da je haiku ... - Igor Žuravlev

RECIMO DA JE HAIKU ali pa ne avtor igor žuravlev

Pozdravljen, Igor,

ne, ni haiku. Preveč je oseben, ne podaja zunanjega vtisa, trenutka, temveč notranjo "dolgoročno" :) prošnjo, hrepenenje.

Nasploh je v tvoji poeziji - tako tudi v tej kratki pesmi - veliko klišejev, bi se splačalo malo poglobiti in razdelati; če želiš, izpostavi kakšno pesem, pa poskusimo.

V vsakem primeru pa te prosim, da pesmi ne objavljaš v verzalkah (velikih tiskanih črkah), ker so težje bralne; k temu pa še dodatno pripomore, da ne postavljaš presledkov za vejico:

ne beseda,vejica,naslednja beseda

ampak

beseda, vejica, presledek, naslednja beseda.

Lep pozdrav,
Kerstin
 

igor žuravlev

Poslano:
21. 02. 2011 ob 21:02

veš kerstin o klišejih bi se dalo razpravljati.in kaj so zate klišeji.so to če govoriš iz srca.kratkomalo me ne zanima tvoje mnenje o mojih pesmih,ker jih ne pišem zate.če sem jaz zadovoljen z njimi mi je čisto dovolj.

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
21. 02. 2011 ob 21:14

Se opravičim da se vpletem, a vendar kolikokrat Lidija smo že govorili o klišejih, o klišejskih pesmih? Pa tudi, da nekateri znajo dobro napisati odlično pesem, pa čeprav so v njjih klišeji, ki se jih v našem bivanju pač večkrat izgovarjajo. O nečem dam prav, da se počasi raziskuje pisanje in s tem ustvarja širši svet, kot popotniki smo vsi na tej poti.
Bodimo strpni, kadar gremo skupaj na goro in pišemo pesmi.
Lep pozdrav in z vsem spoštovanjem
hope

Zastavica

brezno

Poslano:
21. 02. 2011 ob 21:15

Uf, bomo spet ponavljali vajo :D.
Oz, here we go again. Fajn bi bilo, če bi članstvo, sploh pa "članstvo" razmislilo o konceptu tega portala, o tem, da so tu prostovoljno in o tem, da se na dobronamerne predloge in pripombe ne spodobi odgovarjati z renčanjem in lajanjem. Recimo, da sem to moral povedati. Aja, mogoče bi lahko tudi kdo razložil kako se iz portala izpiše, če nam hišni red ne odgovarja. Recimo, mogoče, lahko da bi kaj pomagalo.

Lep pozdrav, Andrej

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
21. 02. 2011 ob 21:16

Andrej, jaz nisem misla nič slabega.
Različni smo si, to hočem povedati.
lp,hope

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
21. 02. 2011 ob 21:17

@Igor: Hvala za jedrnat odgovor, da ne bom več zgubljala časa.

@Hope, komu govoriš o strpnosti?

In oglasila sem se jaz, Kerstin, ne Lidija.

Kerstin

Zastavica

brezno

Poslano:
21. 02. 2011 ob 21:19

Hope, tut ni blo tebi namenjeno. Se te ne predstavljam, da bi kdajkoli na kogarkoli renčala. Fajn bodi in lepo pesnikuj !

A.

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
21. 02. 2011 ob 21:20

O strpnosti sem pisala na sploh o vseh.
Da bom odkrita, je pa lepo povedat če je ali ni haiku, ker je tako tudi vprašanje, s tem je nakazano od avtorja, da prazaprav ni prepričan...
Preveč frontalno....
Ne glede ali Lidija ali Kerstin, nisem o tem...
lp,hope

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
21. 02. 2011 ob 21:27

@Hope, no, saj zato sem pa povedala. Pa ponudila mnenje, pomoč, pa prosila za neuporabo velikih tiskanih črk. No, kot rečeno, stvar je pojasnjena, o načinu ne bom razpravljala, je že Andrej vse povedal.

Ja, strpnosti velja spoštovanje.

Kerstin

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
21. 02. 2011 ob 21:31

Se strinjam. Strpnost je spoštovanje.
Lep večer Vsem, hope

Zastavica

igor žuravlev

Poslano:
21. 02. 2011 ob 21:45

brezno[/[b]brezno
mimogrede,se zavedam ,da nisem umetnik kot vi a kljub temu mislim,da si nisem zaslužil,da mi nekdo reče ,da lajam.pišem kot znam.vem da vas nikoli ne dohitim in mi je za to malo mar.dejstvo je da pišem iz srca in to mi je najbolj pomembno.vi pa imate vso pravico ustvariti svoje mnenje.

Zastavica

brezno

Poslano:
21. 02. 2011 ob 22:08

Pozdravljen Igor, umetnik (rotfl) se mi res zdi nekak naftalinsko, ampak pustiva to. Ko sem govoril o lajanju, sem govoril o tvojem odzivu na post od Kerstin. Če je bilo to napisano iz srca, toliko huje.

Btw, to, da nekdo piše iz srca pa je itq najbolj podnski od vseh možnih klišejev. Ad nauseam!
To bo vse, lahko noč.

Andrej

/i

Zastavica

julijaa

Poslano:
21. 02. 2011 ob 22:17

Lep pozdrav vsem :) , res situacija je nekoliko iztirila iz pesniških tirov, se zgodi...

Bi le dodala, da pesmi na tem portalu bere veliko bralcev, vsak bralec ima svoj okus in svoje čutenje ter si izbere pesmi za branje po svoji želi. Recimo jaz najraje berem to, kar danes imenujemo klišeji, včasih začutim kdaj človek piše iskreno in pesmi Igorja Žuravleva so mi zelo všeč, tako kot pesmi Sare, Ajrin, Hope... vse pesmi, ki nesejo v sebi upanje in sončnost (tako kot to dojemam jaz) všeč so mi, ker so svetle in vztrajne ter so napolnjene z ljubeznijo. Sicer jaz osebno v besedi kliše ne vidim nič slabega, vsak pesnik na tem portalu objavlja iz različnih razlogov, tisti, ki želijo postati pesniki, ki bodo izbrani za tisk v javnih medijih ali izbrani za zbirko seveda bodo upoštevali vsak nasvet in vsak napotek, obstajajo pa tudi tisti, ki si želijo le izraziti preko iskrenih besed svoje srce in svoje misli, ki jih preprosto ni mogoče zadržati v sebi, teh avtorjev bo malo zanimalo piljenje in spreminjanje besed v tisto, kar naj bi bilo prav po mnenju pesnikov z več strokovnimi izkušnjami. Tako mislim, da so vsi uporabniki-pesniki na tem portalu dobrodošli in vsak ima pravico: se strinjati s popravki ali ne, ker le teh noče, in v tem, da vsak ima pravico lastne odločitve nič ni narobe.
Vse pesmi so odlične, ampak vsakemu leži nekaj njegovega, česar ne smemo spreminjati proti želji bralca ali avtorjev.

p.s. če ne bi bilo pesmi, ki so sestavljeni iz blizkih srcu in mišljenju mnogih bralcev "klišejev" (ki to sicer niso...), portal bi izgubil najmanj tretjino obiskovalcev.


Želim vsem lep in prijeten večer :)

Zastavica

ajda

Poslano:
21. 02. 2011 ob 22:17

No, moj odgovor ni neposredno vezan na prispevek avtorja, a vseeno so me komentarji vzpodbudili k razmišljanju. Novosti, ki so v pripravi, bodo prinesle tudi možnost (upam, da se nisem zmotila) želje oz. odločitve avtorja, da njegove pesmi ne bo možno oz. bo nezaželeno, da bi se jo pokomentiralo. Razmišljam, da za avtorje, ki še iščejo svoj prostor in se preizkušajo v pisanju, to ne bo dobro, da bodo svoje pesmi zaklenili oz. onemogočili komentarje. Res je, da gledamo na svoje izdelke kot na svoje otročiče in jih čuvamo pod svojo perutjo in jih skrivamo pred realnim in krutim svetom. Ne delamo jim usluge ampak škodo, a tega se ne zavedamo in otročičem ne damo možnosti, da bi pogledali čez plot, se kaj naučili in oplemenitili svoje znanje, ki jim je bilo morda podarjeno v zibelko, a perut onemogoča nadgradnjo oz. oplemenitev. Če pa se navežem na komentar avtorja, kateremu je strokovno podkovana urednica podala le mnenje, ki ga je avtor izpostavil v naslovu in dodala še nekaj stvari, ki so potrebne, da jih avtor spremeni, je njegov presenetil in normalno, da so potem odzivi. Ja, strpnost in spoštovanje, strpnosti velja spoštovanje in še bi lahko o strpnosti in spoštovanju. igor, malo odgrni svojo perut. No, ko bodo posodobitve, boš mirne duše lahko uporabil zaklenjeno, verjami pa, da bo to bolj v škodo tvojemu pesniškemu ustvarjanju kot v korist. Se opravičujem, če sem skrenila s teme, a žulj je zaskelel in sem se malo zlajala.

lp, ajda

Zastavica

Lea199

Poslano:
21. 02. 2011 ob 22:33

Se strinjam s tem, kar je napisala ajda. Sama sem vesela nasvetov urednic, ki se trudijo, da nam pomagajo. Lahko ponovno napišem, da sem za to, kar znam lahko hvaležna urednicam na pesem.si.
Tudi sama mislim, da smo lahko strpni med seboj. Tisti, ki si ne želi česa naučiti, ima tudi sedaj možnost, da prijazno napiše: "Hvala, ne!"

Pa brez zamere.
Lp, Lea

Zastavica

igor žuravlev

Poslano:
21. 02. 2011 ob 23:01

Mislim,da sem bil malce narobe razumljen.Ponavljam,vsakdo ima pravico na lastno mišljenje a me je iztirilo to o klišejih.Nov sem na pesem.si in tudi se zavedam svojih pomanjklivosti.Hotel sem le reči,da pišem kot znam in zaenkrat ne znam drugače.Nisem hotel nikogar užaliti in sprejemam kritike a se mi le zdi,da kar se tiče klišejev,nimate ravno prav.Povejte mi mar je res takšen kliše če govoriš o ljubezni pa čeprav s tako osladnimi besedami kot jih pripisujete meni.Nisem hotel biti grob inj se opravičujem vsem,ki se čutijo prizadete.In še enkrat pišem kot znam in da moje besede v samih pesmih prihajajo iz srca.Če vas moja prisotnost na pesem.si moti vam ustrežem in se odmaknem.S spoštovanjem IGOR.

Zastavica

Y

Y

Poslano:
21. 02. 2011 ob 23:32

Zdravo, Igor!

Dostikrat preberem kako tvojo pesem. Imel sem obdobje v življenju, ko sem napisal par bolj "klišejskih" pesmic, predvsem zato, ker nisem vedel kam naj s preobremenjenimi čutili in odvečnimi čustvi, ki niso hotela nikamor.
Pomagalo je, in bilo je od srca, pesmic pa raje ne bi objavil (sicer sem ene tri prilimal takrat sem gor, ena se še drži:) ker so bile vse več ali manj enake.
Poznam tudi občutek premoči pesmi, ki me spreleti recimo ob nekaterih redkih (hoj breza:); ko slutim, da je tam še precej, a ne morem zraven.

Pot v pekel in tlakovana cesta z dobrimi nameni nam je vsem poznana. Tudi meni se zdi dostikrat "pa kaj težite s temi klišeji in stalno iščete nov beden način zato, da poveste 'oh, kako lepo jutro!'". Kritiko je težko sprejet, ampak ko enkrat jo, ti bremze čist popustijo in odfrčiš:)
Problem klišejev je v tem, da so sami sebi namen. Če bi rad povedal, da je jutro lepo, rečeš : kako lepo jutro! Ni treba reči 'Zlato sonce v tvojih laseh in iskrice v jutranji rosi' ker je to zrabljena slika jutra.
Lahko naslikaš svojo, povsem novo sliko lepega jutra, recimo magari

strehe drhtijo
v pričakovanju prvih
poljubov sonca


Zdaj, lahko pa poveš tudi kaj novega, si izmisliš neko zgodbo, opišeš neko doživetje, tam ne rabiš klišejev da bi 'olepšal' pesem. Resimo kako socialno problematiko, odgovor na situacijo, osebno doživetje itd.
Klišeji sami po sebi, če jih uporabiš z namenom, niso narobe; problem je, ko so sami sebi namen. Pobrišeš vse odvečne besede (nismo več v baroku, kajneda) in če ne ostane nič, tudi pesmi ni bilo..

pa lp, gnu

Zastavica

ajda

Poslano:
21. 02. 2011 ob 23:33

Igor, vsi se učimo tudi o strpnosti in izogibanju pisanja na prvo žogo, čeprav vedno ne gre. Morda bi premislil o naslovu, ki si ga napisal in kot ti je že Kerstin pojasnila, ni haiku. Je le misel, ki izvira iz tvoje duše in srca in morda ravno zaradi tega, si zasluži boljši naslov.

Počeno srce
izgubljeno prosi te
vdihni mi sanje

Če boš spremenil naslov, boš verjetno vrstni red besed zamenjal.

En moj preblisk:
izgubljen sem
počeno srce te prosi
vdihni mi sanje


(z ločili se pa lahko poigraš)

Sem pa seveda uporabila le tvoje besede, dodala le sem.

Mislim pa, da tvoja prisotnost nikogar ne moti, čeprav lahko sam vidiš, da si bil v odgovoru netakten in prehiter in tu smo:).

Ne bom ti zdaj moralizirala, prespi vse in saj veš, jutro bo in navdih za poezijo lebdi nekje, tako zate, zame in za vse, ki lovimo besede v poezijo.

lp, ajda

Zastavica

Mojmir

Poslano:
21. 02. 2011 ob 23:36

igor tudi jaz sem nov na pesem.si in tudi mene je zmotilo to z klišeji vendar vrjami da ko začneš malo razmišljati o tem vidiš da so določene stvari že 1000x napisane in ko jih 1x preberešhitro opaziš da so bile že uporabljene in obrabljene zato jim pravijo klišeji ni pa nič slabega če pišeš o ljubezni in tudi pomagati ti hočejo da sam sebe nadgradiš in stopiš korak naprej zato kar piši kar čutiš in z časom se bo spremenilo tvoje videnje na to .
pa brez zamere to je samo moje videnje tega portala in veliko sreče ti želim
lp Mojmir

Zastavica

Lucija Lotus Mlinarič

Poslano:
21. 02. 2011 ob 23:52

Igor, verjamem, da nikogar ne moti tvoja prisotnost. Ti kar piši in se razvijaj. Ampak ta portal je namenjen, kot verjetno veš, temu, da pokažeš svoje delo in dobiš nek odziv. Kerstin ni mislila nič slabega, samo povedala je svoje mnenje, ki ga lahko ti sprejmeš in razmisliš o njem, ali pa ignoriraš. In, prosim, nikar se ne dajaj v nič. Vsi tukaj smo enaki, konec koncev umetnosti ne gre meriti; kar se nekomu zdi najboljše, se lahko drugemu zdi povsem zanič. Seveda obstajajo neki standardi in merila, ampak kdo je rekel, da se jih je treba držati? In kdo sploh lahko potrdi, da so pravi? :)

Tu smo zato, ker ustvarjamo, ker pišemo in ne zato, da se prepiramo. Uživajte raje :)

(s)mejte se!
Lotus

Zastavica

Komentiranje je zaprto!