Forum

Laura, Dusann

LAURA avtor DUSANN

Pozdravljen, Dusann, všeč mi je ta Laura, skoraj srhljiva in nadrealistična. Nekaj malega popravkov ti predlagam:

...

in ko je (ob dolgih
deževnih obdobjih) to bi dala kar proč - ponoviš dež, še posebej, ker imaš v nadaljevanju zelo učinkovito in originalno primero
dež cele noči
padal
enakomerno
kot sulice
rimskih centurionov
na galska naselja
in rosil stekla
mojih celofanskih oken

...

in čim bolj sem napenjal svoje možgane
in oči
bolj sem zaznaval njihove obrise
(silhuet) lahko spustiš, saj obrisi in silhuete imajo enak pomen

...

duše so se
samo sprehajale in nič niso govorile
svetloba je bila medla
in nekakšna božanska tišina
in toplina (je) odstrani - dvakrat imaš "je"
je napolnjevala podpalubje moje duše
one pa
kakor da bi lebdele zavite v
črne druidske kute

...

bilo mi je nerodno
da bi se (bilo) komu zaupal odstrani, lahko pa uporabiš: komurkoli
že tako so me imeli vedno za norca

neke noči nisem več zdržal
preveč mi je trpinčilo
dušo in telo

...

vzel sem več stekleničk
in se podal v cerkev
da jih napolnim

sam sem bil
le moji prestrašeni koraki so odmevali
po dolgi neskončni ladji
slike svetnikov na stenah
so se topile
in me zlobno
opazovale
zrak se je nasitil
z vonjem stopljenega laka
tresel sem se in slaba vest
me je prežemala

...

vsak večer sem se škropil z blagoslovjeno vodo (zaradi jasnosti)
molil nekakšno svojo molitev
v žepe pižame sem si tlačil
arzenal strokov česna (raje napiši število, npr. enajst) ali le "stroke česna"
da ublažim zveličarjevo oko
a strahu
in slabe vesti nisem pregnal

...

Veliko navdiha in lep pesniški pozdrav,
Ana
 
 < 1 2 3

DUSANN

Poslano:
16. 02. 2011 ob 09:04

Hvala pepelka ... Si me orenh ganila s tema dvema skladbama. Ne vem kako veš, to sta moji najljubši skladbi. Bili sta tudi najbolj všeč Bernsteinu, zato sem napisal v pesmici, da sva tako povezana.

Lep dan, DUSANN

Zastavica

pepelka

Poslano:
16. 02. 2011 ob 17:00

Skozi faze sorodnih čustvovanj smo ljudje mnogo bolj povezani kot se zdi na prvi pogled. Ja, zanimive so te relacije. Vendar pa tovrstne povezanosti uspejo zaznavati le hiper-senzibilne duše. Podobno kot slutnje ali delčke vpogledov, vizij … (kar zna bit včasih dobrodošlo, včasih pa obremenjujoče …)

Tudi jaz sem v spomin na odhod mojega očeta (februarja pred leti) namenila Bachovo Uverturo N° 3 - "Air", iz preprostega razloga – ta skladba se je kot zlila z mojimi (takratnimi) čuti. Ker pa sem v tem obdobju (ob nedavni izgubi meni zelo drage osebe) tudi sama v fazi žalovanja, ne bi zdaj vsega razčlenjevala …
Morda pa najdeš (in povežeš) nekakšno "zeleno nit" v priloženi glasbi in hkrati v … recimo tehle izpovedih:

...


OČE avtor DUSANN (11. Marec 2010)

...

Iz tvoje Laure: (12. Februar 2011)

"ko so trave dobivale še bolj izrazito
fantastično
zelenkasto halogensko barvo
ko sem ponoči sameval v sobi
in opazoval kako se
materializirajo duše umrlih
kako prehajajo skozi moje
roževinaste stene osamljenosti"

...

השראה avtor pepelka (12. Februar. 2011)

...

Drži se Dusann, v petek bom v duhu "tam".

Zastavica

DUSANN

Poslano:
16. 02. 2011 ob 20:50

Ja hiper senzibilnost zna biti obremenjujoča Pepelka, kot praviš. Je pa lepo in hkrati težko ukapirati Maxa Demiana in Abraxasa, ki ti odpirata povsem nove svetove.
Bom se potrudil ...

Lp. DUSANN

Zastavica

pepelka

Poslano:
17. 02. 2011 ob 19:00

Na način kot ju je v noveli "Demian", sicer idejno odlično, razdelal in predstavil Hesse?
Če se malo pošalim, sem sama to re-produkcijo življenja, ki s samodelovanjem skrbi za samoohranitev ---> (A & Ω), poskušala stlačiti kar v tole kratko sedoko :) ...

- Sedoka (meta) avtor pepelka -

... skozi metafizičen povzetek bistva elektromagnetnega valovanja (izmenično na relaciji S-J-J-S),
ob hkratni rotaciji (izmenično na relaciji V-Z-Z-V)

...

Se pa seveda povsem strinjam s teboj, Dusann, da nam (še posebej preko opisnih doživljajev drugih) še zdaleč ni enostavno "poštekati" delovanja teh sil, kaj šele dojeti namena sporočil v smislu širšega dogajanja. Morda le po delčkih, pa še ti ostajajo ((običajno prepuščeni na milost in nemilost vseh sort interpretacij, bodisi umeščeni v neke povsem nove - religijsko obarvane, ali preosebne (izključno domišljijske) kontekste, ali pa, na drugi strani, ukleščeni v miselnost, ki je togo vezana zgolj na snovni svet)) nedojemljivi, izkrivljeno prezentirani, neuporabni. Zato mislim, da je tu nujno potrebna individualna izkušnja. Osebna izkušnja ob samem doživetju, ali so-doživetju. Pravzaprav menim, da brez slednje, vsaj osnovne, posameznik niti nima neke želje, da bi se mu tančice s še "neodkritih svetov" samodejno odstirale naprej, ali da bi ga "nekaj gnalo" k nadaljnemu raziskovanju. Čeprav vznemirljivo, je brez mističnih izkustev in brez temeljnega poznavanja kvantne fizike, to početje, če je hoteno izzvano, lahko tudi malce nevarno. Nekoliko sem najbrž zašla ... skratka, če poenostavim, po mojih izkušnjah, je najtrši oreh ravno to kar omenjaš - prepoznavanje "energij", ki delujejo (preko nas). Ni vse, kar prihaja s širnega vesolja in vdira v naše zasebnosti, dobronamerno.
Kot otrok sem imela nemalo težav s tem, potem sem se nekako naučila (po namenu) ločevati dogajanja, pa tudi sporočila, in se, kot "prevodnik", z "energetsko neprebojnim oklepom" čustveno distancirati od neželjenih signalov z neugodnih "oddajnikov" (od vsega tistega, kar bi rado neprestano vzbujalo občutke tesnobe).
Med nenamernim in namernim vzbujanjem (in povzročanjem) "zla" - je vendarle bistvena razlika.

...

In če se še malo povrnem k Hermannu Hesseju, ki se dotakne duhovnega sveta, po njemu lastnih izkušnjah, skozi razumljivo sporočilnost, potem bi izbrala tale povzetek (vir by Mr. Google):

...

"SIDDHARTA:

Podnaslov: Indijska pesnitev (napisana v letih 1919 - 1922)
Centralna tema v vseh Hessejevih delih je dvojnost duhovne in čutne prvine. V Siddharti se pa ne dogaja kot razpolovljenost junaka v nekem trenutku (kot v Stepnem volku) v parni dvojici, ampak kot fazno prevladovanje zdaj enega, zdaj drugega načela skozi čas.

"Legenda o romarju, ki ni znal ljubiti"...

Siddharta zapusti rodno vas in očeta v iskanju najvišje resnice, Atmana v sebi. S prijateljem Govindo se priključita samanom, potujočim asketom. Upa, da se bo v odpovedovanju čutnosti osvobodil večne želje, volje, jaza in dosegel stanje spokojnosti. Pa se ušteje in spozna, da "jaz" le začasno premaga, nato pa je vselej enako kot na začetku. Zato se loči od samanov in se skuša izgubiti v čutenju sveta okoli sebe. Sprva so ti užitki romantični, nedolžni (gledanje narave, barv, prvič opazi ženski spol ...), nato pa vedno bolj zahtevni in dekadentni (kockanje, sla po denarju). Vendar ga tudi to pušča in dela nesrečnega. Res je, da skoraj izgubi svoj jaz, vendar se ga ne osvobodi, ampak ga le-ta prikrito v obliki nenasitne želje in strahu pred praznino - vodi na poti iskanja vse intenzivnejših užitkov. Ko to uvidi, zapusti ljudi-otroke, ki jim je vselej ostal tuj, ter gre živeti h čolnarju ob reki. Takrat pa, ne da bi hotel, postane tudi sam človek-otrok. Čolnar se izkaže za modreca, hkrati čuti z ljudmi in ima do njih distanco.
Čati reko; doumeti en pojav, eno bitje, je jamstvo, da človek odkrije ustroj vsega bivajočega.
Doseže spokoj. Siddharta postane človek-otrok.

- "Vedenje nima hujšega sovražnika kot želje po znanju." (Nauk o tem, da naukov ni smiselno sprejemati.)
- Kaže, da šele ko si je nehal prizadevati za tem, da bi odmrl njegov "mali, tesnobni jaz", se je to tudi zares zgodilo.
- Iskati pomeni: imeti cilj. Najti pa pomeni: biti prost, stati odprt, ne-imeti cilja. Če išče, ne more najti ničesar.
- Siddharta je človek s preveč znanja in pameti, vedno korak pred drugimi, ki pa ne zna ljubiti in mora izgubiti svojo dušo v grehih in sansari, da bi lahko spet našel svoj ponižni otroški jaz, ki je sposoben vesele ljubezni do vsega, sposoben tudi izgubiti se ob drugem bitju. Z izgubo sebe pa najde vsa bitja, harmonijo z vesoljnim bivanjem, skupno bistvo.

(Evangelij Siddharte, te vzhodno - zahodne legende, je v fazi ponovne afirmacije vrednot, ki so na zahodu v 20. stol. zašle v nemilost …)"

(konec citata)

...

p.s.: upam, da mi bo uredništvo stoleriralo še ta dodatek k zg. dialogu z Dusannom, četudi ne sodi povsem pod temo o pesmi Laura.


lp pepelka

Zastavica

DUSANN

Poslano:
17. 02. 2011 ob 23:32

Pepelka, ti dve knjigi sta ključni za razumevanje prostozidarstva, ki ga omenjaš tudi v svojih pesmih. Nima pa to nikakršne zveze z ložami, misticizmom, mrežami, povezavami in kaj še vse kar nam danes prodajajo in meglijo obraz. To samo pači podobo, kakor religijozne ustanove in njihovi klani, ki so nekakšne birokratsko mafijske združbe. Siddarto je mogoče razumeti na različne načine, čutiti pa na en sam, ko dozoriš, ko si se prečistil, preveril podatke in jih čustveno sprejel.

Lp. DUSANN

Zastavica

pepelka

Poslano:
18. 02. 2011 ob 15:56

Pod pojmom mafija si predstavljam odlično organizirane združbe, ki zelo dobro poskrbijo za svoja ljudstva
in jim nudijo občutek varnosti. Na smeh mi gre ob pomisli kakšni - (vse večji) - egoistični »pusiji« se skrivajo pod nazivi »močnih« klanov in vodijo ta svet.

Na jok mi gre ob pomisli kako premnogi veljaki, (v dobesednem pomenu besede) zapisujejo zgodovino …

Vse pogosteje pogledujem na uro, ob pomisli, da se čas »tisočletne vladavine Satana« izteka, medtem pa tulim v luno. (no, ja ... saj za pekel je še kar znosno, si rečem ...)

Ob pomisli, da bi se morala še kdaj roditi v tak sistem, tega - sicer čudovitega planeta Zemlja, dvignem oba sredinca proti nebu.

Komu mar? Tisti, ki jim je za človeštvo res mar, ne preglasijo agresije željnih nesočutnežev.
Logično, sicer bi prvi postali kot slednji.

Vztrajno molim k mojemu edinemu, preizkušenemu zavezniku - iz božanstva Ljubezni, vse ostalo ne *ebem!

Ob vsej tej tragokomični burleski, mi ne preostane drugega, kot da se (bolj ali manj) ves čas pomalem smehljam.

...

Oprosti mi Dusann za tale čustven izpad in hvala ti, ker si tudi z menoj podelil nekaj besed na to temo. Vem, da si zelo dober poznavalec vsega kar hoče človeštvu krojiti »usodo« in v zadnjem komentarju si lepo zaokrožil misel. Podpišem.

...

Sicer sem pa zadnjo uro v mislih … "tam".

http://www.youtube.com/watch?v=XMbvcp480Y4&feature=player_embedded

...

objem, pepelka

Zastavica

DUSANN

Poslano:
18. 02. 2011 ob 20:24

Ja. Pepelka jaz vse smatram za mafijo, kar deluje prikrito, zakodirano. Imam pač v TA močnega starša. Edina izjema prikritega je zame, če nekdo deluje prikrito, tako član ali organizacija, vendar , če je tisto kar nastane močnejše in deluje človeštvu ali človeku v dobro in če bi bila ta škoda manjša, kot če bi vse prepustil svojemu toku brez poseganja vanj. To pa lahko počne le zgrajen človek ali organizacija zrelih ljudi.
Kar se tiče LAURE je nastala po spominih, ki bi ji beli strički ( kot jim pravi Breza. Upam, da mi ne bo zamerila) rekli psihoza.
Tole pisanje bi bolj sodilo na facebook. Lahko se mi pridružiš, če hočeš. Uredništvo ti lahko posreduje moj priimek in ime, če hočeš. Jaz dovolim.

Sedaj pa sem izčrpan ... Hvala za Albinonija, mojega priljubljenega skladatelja! Tole pa je nekaj krepčilnega ...

http://www.youtube.com/watch?v=sUgoBb8m1eE


Lp. DUSANN

Zastavica

pepelka

Poslano:
19. 02. 2011 ob 00:56

:) Na temo o belih stričkih (pri nas) in njihovega (farmacevtskim lobijem kodeksno zapriseženega) konvencionalnega pristopa do - tako še neraziskanega področja kot je denimo DUŠEvnost, bi tudi jaz imela kar nekaj povedati, ja ... Petnajst let nazaj sem, v angažmaju neke specifične raziskave, preko TV medija,
z njimi naredila precej intervjujev, praktične izkušnje iz npr. daljnega Babilona (še mnogo let pred tem), so pa tudi pridodale nekaj pomembnih delčkov mozaika, za lažje razumevanje razlik, med odtenki v simptomatikah bolezni in "bolezni" ...

...

Dusann, tudi ti si izbral imenitnega skladatelja, z enim od pomenljivih delov, v sklopu njegovih orkestralnih kompozicij. V kontekstu debate je tudi mene okrepčalo. :)

Imaš prav, tele moje pisarije bi bolj pasale pod kak klepetalski forum, pa sem, kar se tega tiče, nekako bolj staromodna, zato ne fejzbukam, niti ne twittam, niti nimam želje, da bi se tja registrirala, že tako mi za spletno udejstvovanje, recimo pesnjenje, rado zmanjkuje prostega časa. Vseeno hvala za povabilo, morda se pa kdaj v prihodnosti pridružim še k tej obliki internetne komunikacije.

Dotlej se beremo na pesem.si portalu.

Mirno noč ti želim, pepelka

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
19. 02. 2011 ob 08:49

Pozdravljena, če bi želela le klepetati, lahko na forumu odpreta novo temo - ko odpiraš temo, izbereš rubriko "Klepetaj s člani" - ta tema se ne prikazuje na vstopni strani (pod "nove objave na forumu"), ampak je po objavi dosegljiva, če klikneš na gumb "Forum", poiščeš razdelek "Klepetaj s člani" in vidiš, če ti je kdo že kaj odgovoril ... Tam se lahko po mili volji pogovarjata (mo) o čemerkoli, kar ni vezano na konkretne objave. Poskusita, saj bo šlo.

Lp, Ana

Zastavica

DUSANN

Poslano:
19. 02. 2011 ob 09:24

Ok. Ana, sem jaz kriv ker me je zaneslo. Drugače pa je bolje na facebooku ali gmailu, če se kdo hoče meniti o temah, ki so bolj osebne in niso povezane s pesništvom (pošiljanje pisem).
Se opravičujem ...

Lp. DUSANN

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
19. 02. 2011 ob 12:33

Nič ni narobe, Dusann, morda sem to bolj napisala zaradi Pepelke, da bi razložila možnost klepetanja na forumu. Ko bo forum prenovljen, bodo možna tudi zasebna pošiljanja sporočil, ampak o tem bosta Gregor in Sigi gotovo kmalu kaj več povedala.

Lp, Ana

Zastavica

DUSANN

Poslano:
19. 02. 2011 ob 19:06

Hvala za obvestilo ...

Lp. DUSANN

Zastavica

pepelka

Poslano:
19. 02. 2011 ob 21:12

O, tugo mojih dana … Pismo Ana!!! Pa ravno zdaj si morala prekiniti najino konverzacijo, ko sva z Dusannom bila tik pred tem, da končno zbrejnstormava novo ureditev svetovne politike in odrešiva ves svet???
In tako je navdih šel po vodo … Kaj naj zdaj?! Ja, ja … pravila, pravila, pravila … Zato pa smo – tam kjer smo! In če se jim človeštvo brezpogojno pokorava, do bistvenih sprememb sploh ne more priti! Pravila so za to,
da se jih (kdaj) prekrši! (Pa še tko fajn občutek je … včasih) ;D

:) Draga Ana. Seveda se ti zahvaljujem za namig o možnosti odpiranja klepetnega dela foruma, saj nekje
na teh straneh sem že pred časom zasledila, da tudi ta možnost obstaja, je pa res, da do tvoje razlage nisem vedela kako se to stori. Zdaj vem. Upam, da zgornje provokacije nisi vzela zares, ker gre za čisti hec (na svoj račun) in je le odraz mojega hipnega razpoloženja. Danes sem se namreč namenila, da bom v domači dnevni sobi osvežila stene, potem pa sredi pleskanja ugotovila, da zmanjkuje barve. In tako mi je ostalo nekaj viška energije (in časa). :D

p.s.: in hvala, ker si me spomnila tudi na tisto stran, kjer se odvija debata o tehničnih spremembah na pesem.si. Grem kar takoj nekaj dopisat, da ne zamudim tajminga za sprejemanje predlogov.

...

Dusann … zdaj, ko so naju od tu pregnali … šmrk … ;) saj mi ne boš zameril, če nocoj, po vsem tem, kar eno revolucionarno spesnim?

...

lp obema, pepelka

Zastavica

 < 1 2 3

Komentiranje je zaprto!