Forum

pojem pisanja pesmi in rim

pozdravljeni

po dolgem premisleku sem se odločil da napišem par stvari ki me zanimajo in mi niso jasne(oziroma jih ne razumem)

1-po kakšnem kriteriju se lahko pisci pesmi pakirajo v neke predalčke (slabši - dobri) saj po mojem mnenju vsak napiše to kar čuti in če- se mi zdi super če se potrudi in poskusi vse to postaviti v rime?

2-pogledal sem linke ki mi jih je dal sigi- vse lepo in prav a nikjer ne piše da moramo vsi pisati po kritejih ki se tam opisujejo zato ne vem kako nekdo oceni neko stvaritev z neko oceno saj je to subjektivna (osebna ) ocena čeprav mislim da nobene poudarjam nobene ocene ne moremo opredeliti da je to ocena neke formule kako bi morala dobra pesem izgledati

3-osebno mene ne briga kako pesmi pišejo drugi(npr. japonci-kitajci litvanci-itd)in me tudi ne zanimajo njihove rime in kako jih dosežejo .Jaz se za svoje potrudimpo svojih najboljših močeh (čeprav mi je včasih žal da se nisem bolj poglobil v slovenski jezik in spoznal več sopomenk) četudi se mi včasih zgodi da zaradi rime izgubim pomen stavka a se vedno potrudim da smisel pesmi in njeno sporočilo ostane tisto ki sem ga želel

4- in na koncu mi naj nekdo pove kje so dobili literaturo naši največji pesniki da so se po njej učili pisati pesmi -osebno še vedno mislim da je to stvar inspiracije vsakega posameznika potem je pa na ljudeh ali ga sprejmejo ali ne

pa lep praznik želim vsem

LP Ferenc Mojmir
 

anavi

Poslano:
07. 02. 2011 ob 21:56

Mojmir, prav lepo pozdravljeni.
Vidim, da te določene stvari (pravila) na portalu motijo. Nihče te ne sili, da moraš pisati po pravilih, ki so ti bila predočena. Ali boš pisal in objavljal brez kakršnikoli posebnih pričakovanj je tvoja volja. Če pa želiš, imaš možnost izpolnjevanja in piljenja svojih pesmi. Tukaj ti bodo "pomagale" urednice in tudi marsikateri pesnik. Nikar ne jemlji tega kot prisilo.
Tvoje pesmi so tvoje in take so ti verjetno všeč, ker bi jih sicer ne objavil.
Se pa trendi tudi v poeziji spreminjajo, zato ti je Sigi tudi povedal mislim, da skoraj vse, kar na zečetku potrebuješ.
Nikar ne obupuj, še mnogo nas je takih, ki imamo velike luknje...., le ne boj se in sedi na vlak....
Lep večer in jutrišnji praznik.

Ivana

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
07. 02. 2011 ob 22:12

Pozdravljen. Mojmir, Anavi je že povedala o smislu "bivanja" na tem portalu. Če ne želiš, da komentiramo tvoje pesmi, lahko to izraziš kar v tej temi (kot odgovor na tale post), in ne bomo odpirali več novih tem, povezanih s tvojimi pesmimi. Seveda si lahko tudi premisliš (ko boš pripravljen) in sam povprašaš za mnenje. Opažamo, da je nekaterim avtorjem na začetku to tako novo, da imajo odpor do tega, da bi se kdo vtikal v njihovo ustvarjanje.

Sigi ( http://www.pesem.si/forum.php?action=vthread&forum=3&topic=6588 ) ti je želel pomagati pri raziskovanju poratala in svojega dela - vsi, ki pišemo, smo šli čez take in drugačne prepreke, čez taka in drugačna obdobja - skoraj vsi smo sprevideli, da tisto, kar napišemo, ni nujno enkratno in genialno in da marsikaj lahko naredimo s svojim pisanjem, če si to želimo in če delamo na tem.

Najprej je treba veliko brati. Ne ostati pri Prešernu, iti naprej, ne le pri naših slavnih štirih pesnikih (Pesmi štirih), ampak vse do danes. Razmišljati ob branju, se učiti. Ugotoviti, kako, zakaj, kam vse lahko seže beseda, kako jo lahko mojstrimo (in ne ponavljamo, kar so zapisali že drugi - da to zvemo, je tu spet in spet branje).

Torej, pridružujem se Anavi in Sigiju v povedanem - še vedno pa ostane možnost: če ne želiš, da komentiramo pesmi, napiši, pa je. Ko si boš premislil, pa spet sporoči.

Lp,
Ana

Zastavica

Mojmir

Poslano:
07. 02. 2011 ob 22:53

lepo vse in prav mogoče se ni razumelo pravilno -nisem rekel da je sigi naredil kaj narobe nasprotno prav ima kar je napisal in ga nisem hotel izpostaviti kot nekaj sabega jaz sem samo povedal kaj sem razmišljal cel dan in me je zanimalo kaj ostali menite o tem -ker je bil pač edini ki je odgovoril na mojo prejšno željo (mnenje o mojih pesmih)sem mu posebej hvaležen in sem ga omenil nisem pa hotel da bi bil on izpostavljen ....res pa je da se mi ne ljubi brti cel forum in trenutno ne vem(novinec pač)kaj ste že dabatirali in o čem vseeno hvala za odgovor

lp
Ferenc

Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
07. 02. 2011 ob 23:18

Kar se tiče literature, ti kot "pesniku začetniku" priporočam naslednje:
- Brez uteži, avtor David Bedrač
- Kako napisati pesem, avtor Zoran Pevec
- Vaje, Zoran Pevec (v skoraj vsaki reviji Vsesledje v rubriki Literarnica)

To pač poznam, sigurno pa še obstaja kaj drugega.

Kar se tiče prve knjige: zelo dobro ti bo odgovorila na tipična začetniška vprašanja, podala ti bo nekaj smernic (kje objavljati, kam pošiljati), te poskusila predstaviti v eni od štirih "tipov pesnikov" in ti svetovati na podlagi teh dalje

Zdaj kriteriji so in niso. Poezija je tako širok pojem, da se ga ne da zaobjeti s točno določenimi pravili. Tole je le nekakšen okvir, s katerim si pomagajo urednice.

Torej splošne forume/enačbe ni, vendar jo pa sigurno vsak nosi pri sebi. Primer: glasba. Nekaj se ti zdi neposlušno (Ni me prepričala), nekaj začetniško in nedodelano (Nedodelana), nekaj povprečno (Dobra), nekaj se ti zdi super, tako, da rad poslušaš na radiu, kupil si pa ne bi (Nadpovprečna), nekaj pa tako dobro, da oddrviš v glasbeno trgovino in kupiš (Umetniški presežek)!

Zato so na portalu tudi opisne ocene, ne pa številke od 1 do 5, čeprav se za temi opisnimi ocenami skrivajo.

Sem pa osebno prepričan v tole: nekaj kar pride iz srca (poezija) ni dobro že zato, ker je prišlo iz srca. Če bi bilo to res, potem bi vsak svoj osebni dnevnik izdajal, pa v obliki verzov ali pa zgodbe. No, dejansko se to dogaja, letno je zelo veliko izdanih pesniških zbirk in večina na žalost ustreza zgornjemu "kriteriju."

Upam, da sem ti pomagal.

lp,
sigi

Zastavica

anavi

Poslano:
07. 02. 2011 ob 23:20

Mojmir, malo si naju z Ano napačno razumel. Portal pesem.si je portal kjer si pesniki drug drugemu pomagamo. Če kdo tega ne želi, samo napiše in se potem tega držimo. Nisem te razumela tako, da kriviš Sigija za karkoli. Njegov nasvet sem ti le želela prikazati v pozitivni luči. Tudi nisem razumela tako, da si ga ti narobe sprejel. Želela sem ti le izreči dobrodošlico.
Prav nobene potrebe ni, da bi zapuščal portal pesem.si, še manj pa te želimo spravljati v slabo voljo. Tudi mi vsi imamo poleg "veselja" na portalu pesem.si, vsak svoje obveznosti. Saj veš, če ima človek nekaj rad, se za to najde čas.
Mislim, da je tudi Ana imela nekaj podobnega v mislih, ko se je oglasila, upam no, da naju nisi razumel narobe. To ni bil najin cilj.

Lep večer Ivana

Zastavica

Mojmir

Poslano:
07. 02. 2011 ob 23:43

ja saj se razumemo.......sedaj sem začel razmišljati o svojih pesmih in mislim da bo potrebno nekatere prebrati še 100x (na glas )in pretuhtati kaj spremeniti ......
sigi pesmi pišem od leta 1985 tako da v tem nisem mlad je pa res da nikoli nisem imel priložnosti da bi se o njih pogovarjal z ljudmi ki se o tem malo bolje spoznajo kakor jaz in nikoli nisem dobil kakšne bom rekel utemeljene kritike ali kakšen nasvet zato bom povedal kar sem že parkrat ponovil ....sedaj sem kot goba ki vpija znanje in čutim da je še kar suha in da bo v njo šlo kar nekaj vlage........

saj tudi moj moto je sledeči




življenje ni le smeh in sreča
včasih izkušnja je boleča
vendar le sreča in smeh
brišeta grenke solze v očeh



lp
Ferenc

Zastavica

Mojmir

Poslano:
08. 02. 2011 ob 08:22

nekatere pesmi pišem z velikimi črkami zavestno saj hočem kričati z mislijo ki jo nosijo:))

Zastavica

anavi

Poslano:
08. 02. 2011 ob 10:10

Mojmir, lahko pišeš črke še naprej z velimi črkami, vendar, če greš primerjati med branjem pesmi z malimi črkami in pesmi z velikimi, boš tudi sam opazil razliko in ti bo v očeh dozorelo ponujeno mnenje.
Lep dan
Ivana

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
08. 02. 2011 ob 13:55

Pozdravljen, Mojmir, Sigijevemu seznamu čtiva bi dodala kratko delo Pisma mlademu pesniku Rainerja Marie Rilke-ja - res odlično povzeto vse o pisanju, razmišljanja o vprašanjih, ki si jih vsak pesnik (in tudi pisatelj) začne postavljati - in tudi pomoč ali pa izziv, da se z njimi ZARES poukvarja. Knjiga je v slovenščini (lahko tudi iz zbirke Lirika, prevod Kajetan Kovič).

Moje pisanje je želelo biti dobronamerno.
lp, Ana

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
08. 02. 2011 ob 17:59

Se en moj dodatek, Mojmir. Treba je brati, veliko, vse - poezijo, prozo, karkoli ... in predvsem ne samo svojih pesmi! Tako ne boš ostal v začaranem krogu vedno istih problemov, kar se tiče pesniškega izraza.

LP, lidija

Zastavica

Mojmir

Poslano:
08. 02. 2011 ob 19:29

misel
nezadržna,usmiljena
v blodnjaku gradu
išče izhod
tebi sreča
njej nesmisel

Zastavica

Mojmir

Poslano:
09. 02. 2011 ob 20:01

razrezani-fenda prevedeno v gaicijščino
op ferenc

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
11. 02. 2011 ob 18:07

Pozdravljen, Mojmir, sem se že spraševala, kaj to pomeni. Hvala za razlago. Cikel mi je všeč - predvsem se mi zdijo 1 do 4 in 5 zanimive, pravzaprav ostale štrlijo ven, ker so drugačne in bi jih bilo dobro imenovati drugače - ker v omenjenih izstopaš iz rimarij in so bolj osebne, za njimi se sluti osebna izkušnja, uvid, premislek. To sem hotela povedati, da bi te (morda) vzpodbudila za nadaljnje (samo)raziskovanje v tej smeri.

Lep pesniški pozdrav,
Ana

Zastavica

Mojmir

Poslano:
11. 02. 2011 ob 22:19

ana hvala za odgovor...sedaj bi pa rad povedal par stvari da se bo lažje razumelo.....fenda-razrezani je prevedeno iz galicijščine(zgoraj sem narobe napisal)....te pesmi ki so napisane z malimi črkami so popolnoma nove nastale so v teh dneh medtem ko tiste ki so napisane z velikimi črkami so stare in jih imam v računalniku že več let saj jih imam že skoraj 300 in sem jih pisal z velikimi črkami (se še 1x opravičiujem).......
dosti krat sem že slišal da so osebne vendar moram povedati da je vsaka pesem osebna vendar jaz enostavno ljubezenske pesmi z srečnim koncem ne znam napisati...zato sem v profilu napisal da ima življeneje dve plati....zato sem zelo vesel da mi kdo napiše kaj o mojih pesmih saj potem poskušam to tudi spremeniti...imam pa res dosti idej in bom sedaj začel sekati tudi že napisane pa bom potem videl odziv pa da vidim če se splača

še 1x hv za komentar in do pisanja Ferenc

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
20. 02. 2011 ob 22:23

Mojmir ... ko se ptič uči leteti ... sprva vztrajno poskakuje, šele nato mu grata ... se pa vmes čudi drugim, ki že letijo :)) ... Res pa nekateri, kot da so vedno leteli :)
...malo s sarkastično ironijo ;)

lp
ac ferenc

Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
21. 02. 2011 ob 23:55

Mojmir

res ti moram povedati, da vidim napredek v tvojem pisanju. Z vsakim dnem.
Tako kot danes POT in STEDIRIL-M. Zdaj rime niso neka pošast, katere se je treba izogibati, na portalu si lahko privoščiš Kestin, Lidijo, Mroža in še več drugih (tole sem kar na pamet rekel, da ne bo kakšnih zamer), ampak pri rimah je treba biti pazliv na točno to, kar si sam že ugotovil, da znajo zelo omejevat pesem in izrazno moč.

Veliko je v sporočilu, še več pa je v tem, kako ga poveš. Nevem, na zadevo lahko gledaš kot na promocijo, lahko imaš še nevem kako dobro sporočilo, če se ne promoviraš, ga ne bo nihče slišal.

Kar se pa tiče sopomenk in vsega tega. Nihče ti ne brani, da si jih sam izmišljuješ. To je moč metafor.
In še nekaj: veliko pridobiš z branjem, čegarkoli. Tako sem si pomagal jaz, ki tudi nisem nevem kako blestel pri slovenščini.

Lep pozdrav,
sigi

Zastavica

Mojmir

Poslano:
23. 02. 2011 ob 17:24

hvala sigi

Zastavica

Komentiranje je zaprto!