Forum

Vpogled v novi Pesem.si: Poezija po delih

Po štirih letih živahnega delovanja našega portala je v pripravi prva večja posodobitev Pesem.si. Ta bo prinesla veliko sprememb in novosti, zato smo se odločili, da vas bomo za lažji prehod z vsem seznanjali sproti. Drugi namen vpogledov pa je, da sproti zberemo vaše predloge in morebitna vprašanja, nejasnosti, ki bi se pojavile. Želimo si, da bi bil naš portal čim bolj prijazen uporabniku.
Pesem.si bo še vedno preprost za uporabo. Osnovne funkcije se ne bodo spreminjale, le dodajale se bodo nove.

Osebna stran
Lokacija vaše osebne strani bo preprostejša. Do zdaj ste morali do nje dostopati z dolgim naslovom (primer: http://www.pesem.si/clani.php?idc=796), ki si ga je težko zapomniti. Zato se bo po novem vaša osebna stran nahajala na preprostem naslovu: pesem.si/naslovno_ime (primer: http://www.pesem.si/sigi).

Pesmi in komentarji
Komentarji pesmi bodo po novem vezani na pesem (v posebnem zavihku ob vsaki objavljeni pesmi) in se ne bodo več nahajali na forumu. Forum bo ostal za delavnice, povabila, obvestila in pesniške debate.

Rubrike
Ena večjih sprememb bo razdelitev poezije na rubrike (pesmi, aforizmi, prevodi ...). Sami se boste lahko odločili, v katero rubriko spada vaša objava, urednik pa bo imel možnost to spremeniti v primeru pomote.
Obrazec za oddajo prevodov bo imel dodatno polje za vpis izvirnega avtorja pesmi.

Članki in recenzije
Na Pesem.si bo kmalu možno objavljati tudi članke, ki se lahko nanašajo na določeno pesniško obliko, slogovna in jezikovna sredstva ipd., in recenzije knjižnih ter revijalnih novosti. Člani jih bodo lahko kot novo temo objavili na forumu, uredništvo pa jih bo po presoji prestavilo v članke. Pesem.si bo tako lahko postal tudi kakovostna baza literarnega znanja.
 

Andrejka

Poslano:
24. 01. 2011 ob 11:00

Pametne poteze , nam uporabnikom bolj prijazne in enostavne za uporabo.
Preglednost zvrsti poslanega gradiva je potrebna . Pogimno naprej Sigi in ostali uredniki. Veliko delo opravljate.

Lep pozdrav
Andrejka

Zastavica

anavi

Poslano:
24. 01. 2011 ob 11:49

Sigi in uredništvo,
pridružujem se Andrejki s pohvalami za pozitivne, enostavnejše in preglednejše spremembe na portalu pesem.si.
Sicer z dostopanjem na portal tudi sedaj ni bilo problema, ker sem ga imela med priljubljenimi. So pa vsake spremembe, ki prinašajo olajšanje komurkoli, pohvalne.
Pogumno naprej...
LP Ivana

Zastavica

anavi

Poslano:
24. 01. 2011 ob 12:59

Še enkrat se javljam, ker sem dobila preblisk, da bi mogoče ne bi bilo trapasto, če bi preden se korenito poseže v spremebo portala, za predloge sprememb povprašali članstvo. Saj veste, več glav ima vedno boljše in še več idej....
Če smem dodati svojo idejo, mogoče bi se dalo ločiti pesmi avtorjev, ki za svoje objavljeno delo želijo-pričakujejo pomoč urednic, od tistih, ki na portalu le objavljajo dela, namenjena bolj sebi, kot piljenju in ocenejvanu.
Morda....
Hvala in pozdrav še enkrat vsem.
Ivana

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
24. 01. 2011 ob 13:38

Ena večjih sprememb bo razdelitev poezije na rubrike (pesmi, aforizmi, prevodi ...)

lepo, tko bo bolj pregledno. na tem mestu bi predlagal še kakšno rubriko - morda z imenom "razno"... ki bi jo sam redno filal predvsem z raznimi podPe(pi)resnimi šalami, versizificiranimi kuharskimi recepti in nedifiniranimi besednimi zvarki, ki jih nima smislec resno ocenjevati.

lp

Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
24. 01. 2011 ob 15:58

@anavi
možno bo izklopiti komentarje in posledično tudi izklopiti uredniški komentar
ocenjevale se bodo še vedno vse pesmi

lp

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
24. 01. 2011 ob 16:24

Super odziv, skupaj bomo našli najboljšo pot, sem prepričana.

Anavi, praviš: Še enkrat se javljam, ker sem dobila preblisk, da bi mogoče ne bi bilo trapasto, če bi preden se korenito poseže v spremebo portala, za predloge sprememb povprašali članstvo.

Saj zato pa je Sigi odprl pričujočo temo, da bi člane povprašali o tem in onem (postopno, da ima vsak čas razmisliti), preden spremenimo zadeve ;-))

Torej, na dan s tehtnimi predlogi.
Lp,
Ana

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
24. 01. 2011 ob 17:54

naj izkoristim to priložnost, da tudi prvič javno omenim, da sigi že nekaj mesecev pomaga pri programiranju in bo po tem, ko bo nova verzija nared, tudi soskrbnik portala, za začetek pa vas bo na ta način seznanjal z novostmi, ki jih pripravljamo.

Zastavica

DUSANN

Poslano:
24. 01. 2011 ob 18:50

Pozabili ste na spreminjanje identitete in nastopanje iste osebe pod različnimi psevdonimi, kar je lahko moteče. Tu se da narediti varovalke. Drugače sem z dostopnjostjo in urejanjem portala bil tudi sedaj zadovoljen.

LP. DUSANN

Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
24. 01. 2011 ob 19:16

Hmm, nevem če je to dovolj jasno iz besedila ali pa ni, to je samo prvi vpogled, ki okvirno in na zelo na splošno predstavi posodobitve.

@dusann
na žalost se to ne da programsko omejit, lahko se pa spremlja in je v domeni skrbništva, da se in se tudi že

lp

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
24. 01. 2011 ob 19:21

Nismo pozabili na to, Dušan.
Ker bo določen član dosegljiv preko naslova pesem.si/izbrano_ime, bo pod tem naslovom dosegljiv vedno, tudi če si bo spremenil prikazno ime.
Kar pa se tiče alter-egov, jih žal nikoli ne bomo mogli povsem preprečiti saj je pač taka narava interneta.

Zastavica

Y

Y

Poslano:
24. 01. 2011 ob 19:26

@sigi @gregor: če te zanima poglej href="http://answers.google.com/answers/threadview?id=376603" target="_blank"
(uh nekam čudno dela insert link - dostikrat mi vstavi potem a tag href..)

Sicer je to še kar hi-tec, se pa uporablja npr. na računalniškem faksu za testiranje "seminarskih" nalog in drugod za identity-match. Ne pravim, da je to kakšna silna potreba na tem forumu, pravim samo, kam v prihodnosti pes taco moli :)

Zastavica

Lea199

Poslano:
24. 01. 2011 ob 20:57

Mislim, da bo v redu (no tudi sedaj nimam problemov);). Seveda se lahko zgodi, da kaj zamešam (da to znam sem že dokazala);). Sem zelo vztrajne sorte, zato se ne bojte zame (prej ali slej pricapljam za vami);).

Hvala za ves trud!

lp, Lea

Zastavica

ajda

Poslano:
24. 01. 2011 ob 22:16

Kaj pa proza? Če se prav spomnim, je bilo o tem že nekoč govora in da je to portal za pesmi in da ne bo posebne rubrike, čeprav je meja med prozo in poezijo vedno bolj zabrisana. Morda se motim, me boste pa razsvetlili:)).
Kaj pa rubrika otroška poezija? Je pa oz. bo dobrodošlo, da se bodo komentarji vezali direktno na pesem. Zanimivo bo prebrati tudi kakšno recenzijo, ja lep kupček novosti in vse dobrodošle.

lp, ajda

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
25. 01. 2011 ob 07:10

@gnu Hvala za link. Btw, forum url-je sam polinka in ni treba vstavljat nobenega taga :)
Glede preverjanja alter egov to počnemo individualno, kadar pride do suma. Obstaja kar nekaj preprostih, pa tudi nekaj bolj zakompliciranih metod, ki pa jih nebi javno razkrival, ker bi s tem dal napotke alteregoistom, kako se izognit odkritju.
Seveda pa dokončne metode ni, vsaj če želiš ostati odprt (torej brez preverjanja emšo, osebnih izkaznic, potnih listov, prstnih odtisov, posnetka mrežnice, genske analize ... ;) )

Zastavica

Y

Y

Poslano:
04. 02. 2011 ob 06:52

Zdravo,

ob prebiranju nekaterih starih tem sem dobil eno idejo.
Kaj ko bi lahko član ob objavi nove pesmi označil, da želi to pesem začasno objaviti anonimno. Torej v seznamu pesmi bi bralcem in ocenjevalcem ne bila dostopna informacija, kdo je avtor. Po nekem času bi lahko avtor pesem "podpisal" in s tem razkril, kdo je.
V ta namen bi se odprl poseben 'član' (Poeticus Anonymous) pod katerim bi vsi ostali videli pesmi objavljene kot anonimne. Seveda bi član na 'moji strani' vse svoje pesmi, tudi anonimne, videl kot svoje.

To bi bila zanimiva možnost za nekatere avtorje, ki so morda pod vplivom 'slabega glasu' in tudi test za tiste, ki so morda pod vplivom 'predobrega'.


@gregor: v chrome brskalniku mi vstavljanje url-ja ne deluje pravilno. primer rezultata klika na vstavi url:


lp, gnu

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
04. 02. 2011 ob 09:19

Zanimiv predlog in opcija vredna razmisleka.

Kar pa se tiče url.jev moraš, če uporabljaš gumb, najprej izbrati besedo, ki bo sidro povezave.

Lahko pa ne uporabljaš gumba in bo vsak url-ju podoben niz v stilu http://example.com po objavi avtomatsko spremenjen v povezavo.

To nima veze z brskalnikom, saj tudi jaz trenutno uporabljam Chrome (ampak samo še do uradnega izida Firefoxa 4.0 :) )

Zastavica

Y

Y

Poslano:
04. 02. 2011 ob 09:36

Aha, zdaj mi je jasno. Saj me je malo sram, kovačeva kobila pa to..
Sam se ukvarjam z data miningom/statistiko/.. pa bi me zanimalo forum obravnavati s stališča mrežne analize, če je kaj interesa, piši na gmail.

lp, gnu

Zastavica

Komentiranje je zaprto!