Forum

Kruiku, aco

Kruiku ... avtor aco ferenc

Aco, tvoj kruiku kot odgovor na moj haiku. Kako so zanimiva takšna naključja. Mojega je sicer sprožil dogodek, ki je dodobra pretresel Slovenijo, je pa seveda lahko tudi drugačna interpretacija in ta tvoj kruiku je odsev v očeh srne. Ja, kruto, a resnično. Je pa težko primerjati kaj je bolj kruto , ko lovec vzame življenje živali in pri tem ne gre za lakoto oz. obstoj, le za trofejo in v bistvu krutost ali podivjani psi, kar je povezano s človekom in njegovim, nekaj narobe pri vzgoji psa, pa seveda lačne zverine, ki plenijo kot rečeno, za svoj obstoj. Meni je seveda najbolj kruto, ko človek ubija. Da ne bom kakšnega lovca razjezila, bolje da ne razpredam dalje.

Haiku avtor ajda

lp, ajda
 

aco ferenc

Poslano:
04. 12. 2010 ob 17:22

Ajda .... nisem niti videl tvojega, morda takrat, ko je bil napisan. Res sta dvojčka:)
...moj je iz resničnega doživetja, ki ga otroka ne moreta pozabiti, kot tudi z ženo midva nein me slika dogodka dobesedno preganja.
Lansko leto smo bili v kostanju po gozdu in pri eni kmetiji je ob cesti ležala mlada lepa srna požrta samo odzadaj v zadnjico in trebuh, v glavo in ostali del telesa nedotaknjena. Žrl-i so jo pri živem telesu in si predstavljaš njeno umiranje. V očeh je imela odsev trpljenja , ki je ostal kot slika po njeni dolgi agoniji ... v njenih očeh si videl vso dogajanje. Grozno.
Znorel sem kot znam, če gre za življenje in šel do prve kmetije, kjer me napade ogromen odvezan pes in da ni ravno stopil ven kmet, bi me napadel. Vprašam ga zakaj si jemlje pravico imeti odvezanega psa v naravi , sploh blizu gozda, kjer pes ogroža nebogljene živali. ( ne obsojam psa, ki je naravna zver, pač pa lastnika ) ... Osorno mi je zabrusil, da kaj me briga. Peljem ga 50 metrov do srne : Otrpnil je, sem videl, da ga je prizadelo, kot tudi verjetnost, da je bil njegov pes zraven, če že ne kar sam, pri tem zločinu.
Rekel sem mu samo še ;... " Je vredna vaša ljubezen do psa te živali in njenega načina umiranja. Šli smo in ko se oziram je še dolgo stal pri ubogi srni. Na mojem blogu l" enpassant" lahko najdeš slike te groze, ki sem jih izpostavil, kot opomin in še prebereš zapis o tem.
Ja, tako sebično komot smo in to dela tudi moj sosed, ker pravi da pes privezan trpi ???

ajda, lep pozdrav
aco

Zastavica

hobit

Poslano:
06. 12. 2010 ob 15:36

Aco in ajda, oba dvojčka haiku/kruiku sta fantastična!

Kar se tiče odvezanih psov pa:
77. člen Zakona o divjadi in lovstvu (Uradni list RS, št.: 14/2006, 17/2008):

Z globo od 420 do 1200 evrov se kaznuje za prekršek posameznik:
1. ki brez nadzorstva spušča psa v prosto naravo (tretji odstavek 35. člena);
In čim manj takšnih prizorov ...
Lep pozdrav obema!
hobit

Zastavica

ajda

Poslano:
06. 12. 2010 ob 18:13

Hobit, hvala:), je pa naključje in teh naključij je kar nekaj. Res je, čimmanj takšnih prizorov, da psi raztrgajo živali. Samo jaz sem še vedno mnenja, da je za to kriv človek. Seveda pa pes ne sme biti privezan, mora imeti pesjak in prostor za gibanje. Prej bo podivjal, če je na verigi ves dan, se noben ne ukvarja z njim in ko se mu scufa, se mu scufa do konca in takrat pride do tragedije, ko strga verigo in pobegne. Pes in človek sta povezana in edina brezpogojna zvestoba, je zvestoba psa.

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
06. 12. 2010 ob 19:26

hvala Hobit. Ajda, za vse je kriv človek, ker bi rad vse počlovečil ;)

lp
aco

Zastavica

Komentiranje je zaprto!