Forum

Brstenje po sibirsko, Jabolko

SIBIRSKO BRSTENJE avtor jabolko


Fajn bi bilo, če bi avtor ali avtorica malo razložila vzgib, ki je rodil to pesem. Mi je pa všeč, ker se bere kot zgodba. Poguglala sem sicer ene verige oz. lanac:), pa kot rečeno, bolje da ne brcam v temo, prosim za razlago, če je seveda avtor/ica pri volji:)).

lp, ajda
 

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
30. 11. 2010 ob 11:34

Ne vem, če je v redu razlagati pesmi. Pravzaprav se zdi OK, da vsak bralec razume po svoje, jo posvoji ali pa ne. seveda je od volje avtorja odvisno, ali bo (prav tebi , na prošnjo, zakaj pa ne ...) razlagal vzgibe :))) Vendar s tem tvega, da pesem izgubi večplastnost.

LP, Lidija

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
30. 11. 2010 ob 13:02

V SSKJ je lanec v pomenu, kot ga poznamo iz hrvaščine - veriga. S kvalifikatorjem zastarelo. V pravopisu ga ni več. V korpusu Nova beseda so trije zadetki za lanec, vsi iz starejšega leposlovja, kar potrjuje, da raba peša, kolikor ni že usahnila. Lanec je zelo verjetno spodbudilo iskanje rime na izgnanec. Pesem je zelo dinamična, domiselna, duhovita, zato bi se splačalo pri tej rimi bolj potruditi.
Lp,
Kerstin

Zastavica

ajda

Poslano:
30. 11. 2010 ob 13:30

Ja, Lidija, saj vem, da pesem izgubi tisti svoj pomen, če jo avtor razlaga, ker je pač nekdo želi razumeti, pa ne v smislu razlage, le morda drobcen namig, kaj je tisti vzgib. Nisem napisala, da želim analizo pesmi in razgaljenje do obisti:)), a ker me je pesem zelo pritegnila, sem pač to napisala. Seveda pa ne bo nič narobe, če ne bo namiga:)))). Tisto pomembno je, da je pesem vabljivo dobra:).

Nenazadnje bi bilo dobro, da se oglasi avtor, da ne bo šla debata predaleč, mimo pesmi.

lp, ajda

Zastavica

Komentiranje je zaprto!