Forum

DOMOV (Kerstin) >> piljenje - kako do učinkovitega ready-madea?

DOMOV (RM) avtor Kerstin

Pozdravljeni vsi,

tukaj smo spoznali že kar nekaj reči o ready-madeu, pa vendar, se mi zdi, je še precej nejasnosti. Verjamem, da nekaterim ni všeč oz. jih ne prepriča, in s tem ni nič narobe - prav tako pa mislim, da nas je tu tudi nekaj takih, ki bi pa kdaj le poskusili, zlasti ko v realnosti naletimo na nekaj, kar nas potegne na pesniško, vendar pa nam ni čisto jasno, kako, da bo res učinikovito.

Zato zdaj tukaj objavljam dialog (mini delavnico :), s katerim mi je Zalka pomagala do udarne(jše)ga naslova - oziroma v resnici do BISTVA ready-madea.


ZALKA:
Tale Rm ni glih udaren, ker ne čutim novega konteksta.
Vsebina je sicer zelo poetična, ampak point ni v tem. Point je v tem, da besedilo, ki je namenjeno nečemu drugemu, postaviš v nov kontekst.
Tega pa pri tvojem Rm ni zaznati. Razmisli o naslovu.

Ali je dovolj, da je članek postal pesem? Po mojem ne. To je tako, kot bi posodo postavila na polico in rekla, da je kip. Premalo je. Moraš jo pomalat in reči, da je posoda za razkuhane politike (recimo, da je to tik pred volitvami), da je to RM
Vsebinsko se z naslovom nič ne zgodi. jegulje hodijo domov in to je znanstveno dokazano dejstvo. Z naslovom Domov pač samo podpreš znanstveno dognanje, nič drugega.

Razmisli, kaj te je res navedlo, da si prenesla ta tekst v pesem. To, da poje o tem, kako se jegulje vračajo domov najbrž ne. Torej, kje si videla presežek oz. novo uporabnost teksta? To so vprašanja, ki jih je nujno premisliti pri RM. Se spomniš, da sem razlagala, da je pri RM nujen premislek in da je to v bistvu edino delo, ki prinaša presežek ali pa tega presežka ni. Torej, nekaj provokativnega, nasprotnega od prvotnega namena itd. Sicer Rm sploh nima smisla. Gre za avantgardno umetnost, kjer mora biti udarno sporočilo.


KERSTIN:
BEGUNCI SE VRAČAJO?

ali pa

KAKO Z ZAHODNEGA BREGA V EVROPO
?


ZALKA:
Ja, ali pa ...bodi še bolj prodorna ... Najti je treba nekaj, kar je prepoznavno v družbi kot nesprejemljivo.

Torej gre za pot od A do B in nazaj na A. Teh poti pa je ogromno, ogromno, od največjih revežev, ki iščejo svojo pravico, do tistih, ki se vedno znova okoriščajo. Tekst lahko zaradi dobrega naslova dobi neverjetno cinično teksturo ali pa pritisne na bralca kot občutek krivde, krivice ipd.

________________________________________

No, in tako je pesem dobila nov naslov:

SLIKA S TACENSKE 9

http://www.mladina.si/tednik/200905/kako_bivajo_tuji_delavci_


Kerstin
 

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
17. 09. 2010 ob 20:07

Bravo! Obe!
Takole , v resnici skozi mini delavnico priti do bistva RM-ja je pa čisto nekaj drugega kot sto suhoparnih predavanj!


LP, lidija

Zastavica

Komentiranje je zaprto!