Forum

Festival akustične glasbe FAG Žalec 2010 - VABLJENI!

Leta 1979 je na pobudo Srečka Lavbiča in Danija Bedrača, članov takrat razvpitega benda Kladivo, konj & voda, žalska ZSMS (Zveza socialistične mladine Slovenije) priredila prvi Festival akustične glasbe, ki je kasneje prerasel v tradicionalno prireditev.
Zamisel za festival se je porodila ob dejstvu, da v takratni Sloveniji kantavtorji, akustični bendi … niso imeli svoje osrednje prireditve, na kateri bi igrali, se družili, izmenjavali izkušnje. Že prvi festival je bil popolni uspeh, govorilo se je o »novi alternativi«, ki je poleg panka predstavljala zdravo nasprotje takratnemu rokerskemu, popevkarskemu … mainstreamu.
Na prvem in ostalih treh ali štirih festivalih so nastopili izvajalci / avtorji, ki še danes veljajo za upoštevanja vredne glasbene osebnosti,: Veno Dolenc s skupino Sedmina, Tomaž Pengov, Andrej Šifrer, skupine Tantadruj, Džejbi, Epitaf …, Kladivo, konj in voda z Damjano Golavšek, Gojmir Lešnjak Gojc s svojim bendom Srp, Marko Brecelj in drugi.
Skoraj vsi festivali so se praviloma dogajali v takratni žalski dvorani Hmezad in v žalskem mladinskem klubu, le zadnji se je razširil še v celjski Narodni dom in v KLjUB.

Po letu 1984 pa je žalsko festivalsko dogajanje povsem zamrlo. Sredi devetdesetih let je sicer prišlo do poskusa obuditve festivala kot open-air prireditve na igrišču žalske osnovne šole, leta 2007 pa je žalski Zavod za kulturo, šport in turizem priredil v atriju Savinove hiše v žalcu »akustični večer« s skupino Aletheia, Venom Dolencem in Klariso Jovanovič. Zamisel, da bi festival kot tak povsem »obudili od mrtvih« pa se je pravzaprav porodila lani, ko smo pod šotorom v Novem Celju pri Žalcu izvedli večer akustične glasbe s Ksenijo Jus, Venom Dolencem, Brankom Mihajlovičem – Kosto, s skupinama Tantadruj in Lusier ter Danijem Bedračem. Ideja je naletela na razumevanje žalskega župana in Zavoda za kulturo, šport in turizem in tako bo 27. in 28. avgusta v Žalcu Festival akustične glasbe FAG Žalec 2010!

Dogodek smo razdelili na dva večera:
- prvi koncert bo v petek, 27. avgusta ob 20h v dvorani KuD SVOBODA v Grižah. Nastopili bodo odlični izvajalci, ki pa so bili žal še premladi, da bi nastopili na zloglasnih žalskih akustičnih festivali v letih med 1979 in 1984, jih pa preveva podobna odbita senzibilnost, ki je prevevala že takratne protagoniste.
Z vami bodo:
eksotično - tripaški duet Danijela Jerković & Alojz Studen - Luj,
osebno-izpovedno-zabavni Aligatorji,
filozofsko navdahnjen Tilen Hrovatič,
odfukanci Krtkenmal z Gorazdom Matelo
in karizmatični Martin Ramoveš!

- drugi koncert bo dan kasneje, torej v soboto, 28. agusta ob 20h v dvorani Doma II. slovenskega tabora v Žalcu. Nastopili pa bodo tisti veterani, ki so uspešno oplodili že žalske akustične festivale v osemdesetih, so pa še vedno živi, aktualni in akutni!
Zamišljali vas bodo:
bluzer tako in drugače Brane Mihajlovič - Kosta,
etno diva Klarisa Jovanovič in kitarist Luka Ropret,
tripaški starosta Veno Dolenc,
starajoči se tripač Dani Bedrač,
valujoče-prešernovski Tantadruj
in hudomušno prismuknjen Adi Smolar!

Oba dogodka smo pripravili v Glasbeno-literarnem društvu ALETHEIA iz Žalca v sodelovanju z žalskim Zavodom za kulturo, šport in turizem.

Vljudno vabljeni!


(klikni za povečavo)
 

Dani Bedrač

Poslano:
27. 08. 2010 ob 07:44

dva dneva poezije, pesmi, pira ...
huh, vi pa nič.

>;-]

Zastavica

Komentiranje je zaprto!