Forum

Haiku XLXI - hobit

Haiku XLXI avtor hobit

Pozdravljen!

Tvoj haiku mi je zelo všeč, moti pa me dvakrat uporabljen predlog v. Rešitev ti ne bom predlagala, razmisli, morda se odločiš in popraviš.

Oprosti, prav ničesar ti ne vsiljujem.

Bodi lepo!
lp, Lea
 

hobit

Poslano:
05. 08. 2010 ob 11:45

Hvala Lea, še kako prav imaš!
urejeno ;-)

lep dan!

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
05. 08. 2010 ob 14:49

To je tipičen primer haikuja, kjer so ločila pomenbna in potrebna. Namreč tale drugi del, maraton ljubezni je samo pojasnilo, sopomenka prvega verza (tek za srno).

Ločila izpuščamo predvsem takrat, ko je vsak verz nedvomno poved zase in ni dvomov o tem, kje bi ločila bila, če bi jih napisali in zato niso potrebna.


V teku za srno,
maratonu ljubezni,
srnjak obleži.

Je pa tale haiku malce nepopoln. Nič ne izvemo iz njega samega (!), zakaj je obležal srnjak?
Ga je zadel lovčev naboj? če je to res, potem nima s tekom za srno nobene povezave, oziroma nekaj manjka ..

Haiku se pa ne sme navezovati na prejšnjega (Haiku XLIX avtor hobit.) Morda si imel prav to v mislih?

Torej v trojčku bi bil OK, sam pa je nepopoln.

LP, Lidija

Zastavica

hobit

Poslano:
05. 08. 2010 ob 23:41

Draga Lidija

Haiku je, kakršen je :-) ne navezuje se na prejšnjega, pač pa opisuje trenutek ,
ujet v naravi, kot vsi haikuji. Metulja lahko ujamem z golo roko ali z mrežo, ki je podaljšek moje roke. Vse je stvar dojemanja in razumevanja.

Nekdo je slavist in anglist, nekdo kuhar, nekdo strojnik, duhovnik, šalabajzer, bagerist, kirurg, celo pravnik, gozdar ali lovec. Vsak pozna določene zadeve bolj detajlno od drugega. Če česa ne ve, vpraša in se vse življenje uči. Vse pa nas druži pesem, če prav razumem deželo pesem.si.

Leo je "motil" en v preveč, meni dragi osebi pa ravno ta v manjka. In sedaj dilema popraviti - ne popraviti ne obstaja več :-)

Bom poskušal pojasniti še na drug način. V komentarju me sprašujete, če je srnjaka zadel lovčev naboj in jaz preprosto razumem, kaj želite vprašati, zato vam odgovarjam z "da", lahko pa bi, kot rezervni poročnik SV rekel: "Spoštovani, to je smešno. Naboj je sestavljen iz tulca, netilke, smodniške polnitve in krogle. Naboj vstavimo v orožje primernega kalibra, ki ob sproženju sprožilnega mehanizma, po pritisku na sprožilec udari z iglo na netilko, ki vžge smodniško polnitev in povzroči, da krogla zaradi pritiska plinov, zapusti vrat naboja in potuje skozi spiralno risano cev orožja v točno določeno smer s hitrostjo 800 do 1200m/s. Tako ob primernem merjenju izurjenega strelca, z zadetkom za srnjakovo pleče, nad srce, povzroči, da srnjak obleži. Z nabojem bi torej srnjaka lahko zadel le, če ga vanj vržeš, zaradi česar srnjak ne bi obležal, pač pa bi pobegnil"

Kot sem nekoč že napisal, sprejemam vaše pripombe na znanje. Rad debatiram z vami, imam pa nekoliko drugačen pogled na določene detajle.

Vse lepo!
hobit

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
06. 08. 2010 ob 09:33

... in prav je tako. Vsak ima svoj pogled, z debatami in pripombami si samo širimo obzorje. Všeč mi je, da se opomba in opazka razvije v debato in s tem se marsikaj razjasni, pa ne v smislu totalnega sprejemanje z ene ali druge strani, pač pa v smislu pesniškega razvoja. Ko naslednjič spet pišemo, hote ali nehote razmišljamo tudi o tem, kaj je kdo o našem pisanju že kdaj prej pripomnil.
Vse lepo.
Lidija

Zastavica

hobit

Poslano:
06. 08. 2010 ob 15:00

V drugi polovici julija, pa tja do 15. avgusta poteka prsk (čas razmnoževanja) pri srnjadi. Srne se oglašajo s pivkanjem (glas je podoben,kot ga spuščajo gumijaste otroške igračke, če nanje pritisneš). To privlači srnjake željne ljubezni :-). Ko je srna oplojena, srnjaku ne pusti več blizu. Večina srn je v avgustu že oplojenih in takrat srnjaki na pivkanje še prav posebej burno reagirajo. Tradicionalni lov "na klic" (največkrat med 5. in 15. avgustom)poteka tako, da lovec piska s piščalko in izvabi srnjaka iz gozda "pred cev" (ta trenutek je ujel eden od včerajšnjih haikujev). V času "plesa ljubezni" srnjak srno lovi, lahko pretečeta več kilometrov, preden srnja "popusti" - biološko gledano je ta "predigra" zelo pomembna, saj tek povzroči prekrvavljenost srnine maternice in jajčnikov, kar je pogoj za oploditev. Lovec, ki v tem času izvaja lov na zalaz (tiho približevanje divjadi), velikokrat naleti na srno, ki jo lovi srnjak čez drn in strn in pri tem ne vidi ne levo ne desno, ampak samo svojo izbranko. Kar nekaj srnjakov je uplenjenih medtem, ko tečejo za srno (ta trenutek je ujel haiku o katerem debatiramo), "v", ki sem ga izpustil in nato zopet dodal, po moje nadomešča vejico v smislu stopnjevanja dogodka - teka v maraton. Tretji haiku opisuje to, kar lovec vidi po strelu. Nikakor ne gre za trojček. Gre pa za tri trenutke ujete v življenju nekega lovca.
Kot že navedeno, rad debatiram z vami in tudi meni je všeč, da sproti razjasnjujemo, kar je nejasnega. :-)
Vse lepo!
hobit

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
06. 08. 2010 ob 15:39

Uau, Hobit, to je slikovit popis - skoraj, kot bi bila zraven.
Moram reči, da je tisti "v" zelo na mestu. Če bi se jaz hotela enega znebiti, bi se kvečjemu prvega, ampak potem bi bil križ s 5-7-5.

Tek za srno
v maratonu ljubezni
srnjak obleži


Zanimivo, kako se ti trije trenutki, pa še kak tvoj haiku bi se našel, ujemajo s h. idejo zagleda trenutkov iz narave, pri čemer s svojo sliko izzovejo človekov miselni svet. Kaj naj rečem: zelo hitro si napredoval v haikujih, sem ti kar fouš ;-))

Lep pesniški pozdrav,
Ana

Zastavica

hobit

Poslano:
06. 08. 2010 ob 19:31

Ana, hvala!
LP
hobit ;-)

Zastavica

Komentiranje je zaprto!