Forum

Haiku 9 - levinja

HAIKU 9 avtor levinja

Pozdravljena,
lušten je ta tvoj haiku. Upam, da mi ne zameriš, jaz bi zadnjo vrstico spremenila v:

veter zamuja

Kako se ti zdi?

Lep dan!

lp, Lea:)
 

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
04. 08. 2010 ob 10:57

se strinjam z Leo, levinja, ker tako bi se izognila moteči rimi, ki jo haiku težko prenese!
:)
LP, l

Zastavica

Vinsko Pravo

Poslano:
04. 08. 2010 ob 17:11

Se popolnoma NE strinjam. Haiku je najboljši takšen kot je.

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
04. 08. 2010 ob 17:15

;)
Ne strinjati se ima pa vsak pravico. Neizpodbitno. Samo za dober haiku veljajo pač neka določena pravila, JKKTFMK in na pesem.si imamo forum zato, da si med sabo pomagamo, sodelujemo in se učimo, s tem pa tudi pesniško rastemo. Tuidi tebe vabimo, da se nam v tem pridružiš. Če te zanima haiku in se želiš z njim spoznati, si preberi tole :
http://sl.wikipedia.org/wiki/Haiku
in
http://www.pesem.si/forum.php?action=vthread&forum=6&topic=2350
Res si je treba vzeti kar nekaj časa, ampak se izplača.
Pa še kakšen link se bo našel, če želiš. Potem boš lažje in konstruktivneje komentiral napisane haikuje na našem portalu in morda še sam prispeval kakšnega.

Veliko pesniških užitkov!

LP, Lidija

Zastavica

Svit

Poslano:
04. 08. 2010 ob 17:35

Kaj haiku "prenese" ali ne ?
Če se sklada je v redu.
Kadar se ogalsiš ti, Kočijaž, je zraven pohval obvezno primankljaj, pa ne le pri omenjenem haikuju, več ali manj vedno, No, si pač ena od Urednic, ne vem, a moraš vedno biti tako dosledna? Kaj ko bi kdaj "spregledala" in se odzvala prizanesljivo, napake gor ali dol. No, izražam pomisleke, ne da bi zahteval da spremeniš svoje ravnanje.
Všeč mi je, da si se JKKTFMK uprla!

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
04. 08. 2010 ob 18:07

Svit, brez zamere, saj sem prizanesljiva, ne veš, kako ... veliko stvari sploh ne komentiram, saj nimam cel dan časa. Dosledna pa moram biti, ja. Ko kaj komentiram, naredim to z razlogom. To je moj princip, zmotim se pa tudi včasih, kot vsi ljudje ;)

Da se ne bomo preveč oddaljili od odprte teme in to je Levinjin haiku: Leina pripomba je bila zelo na mestu. V haiku se splača umestiti rime samo takrat, ko res ne gre drugače. To je pa redko (skoraj nikoli).

Ko smo že pri tem haikuju, še nekaj. Tudi obrnjen vrstni red (zaznamovan) v prvem verzu ne doprinese k poetiki haikuja. Torej brez tega, takole:

Morje spet gosti
na stotine jadrnic.
Veter zamuja.

Levinja ... tako bi se bolj približala kriterijem o dobrem haikuju, o prizanesljivosti pa samo to: Če božamo otroka, ko naredi kiks in rečemo, saj je v redu, ali ne bo naslednjič spet brez pomisleka naredil napake?

Postaviti nekaj besed malo nerodno res ni velika napaka, je samo pot k boljšemu (če to pot hočeš, seveda in kakšne sugestije vsaj opaziš, če že ne sprejmeš), ja pa že na malem vredno graditi principe. Sploh, če bi želeli napredovati.


LP vsem,
Lidija

Zastavica

Lea199

Poslano:
04. 08. 2010 ob 21:02

Pozdravljeni,

Zjutraj sem predlagala Levinji droben popravek njenega haikuja, to sem naredila prijazno in ji seveda pustila možnost, da se sama odloči(saj je haiku končno njen).
Zato draga ali dragi JKKTFMK , res ni potrebno, da mi kričiš svoj NE. Lahko le mirno napišeš, da se z mojim predlogom ne strinjaš(za kar imaš tudi ti vso pravico).
Svit tebe zelo spoštujem in sem ti za marsikateri nasvet, ki si mi ga dal v zadnjih dveh letih, zelo hvaležna. Tokrat ti ne dam prav, ko spodbujaš in hvališ obenem JKKTFMK, ker se je uprla. Vedi, da nisem nobeden bavbav, ne silim nikogar, da me upošteva in se ravna po mojem mnenju. Torej meni se mi ni treba upirat.
Lidija je samo povedala, da se strinja z mano.
Torej niso potrebni nobeni upori. Lep pa bi bil prijazen dialog.

Lp, vsem Lea

Zastavica

Svit

Poslano:
04. 08. 2010 ob 21:09

Lea,
nisem mislil nate pri tem kar sem opisal, ampak na Lidijo, se opravičujem, če sem zaradi nepozornosti spregledal podrobnosti.

Zastavica

Lea199

Poslano:
04. 08. 2010 ob 21:25

Svit,
opravičilo sprejeto.
Veliko mi je do tega, da bi bili odnosi na forumu dobri.

lp,Lea

Zastavica

levinja

Poslano:
04. 08. 2010 ob 21:45

Pozdravljeni vsi! Hvala za nesebično pomoč. Z zamudo popravljam!

Zastavica

Komentiranje je zaprto!