Forum

ToPoPeRe (16) VAJA ZA NAVADNE RIME

VAJA ZA NAVADNE RIME (1. del) avtor kočijaž

Zanimivo, da se mi ni še nikoli prej, tudi kadar sem postavljal naslove svojih pesmi, ni zdelo vprašanje naslova pesmi tako pomenljivo, kot v teh spisih, s katerimi skušam vrednostno opisati pesmi, ki po točkovanju priplezajo na vrh lestvice Bralci priporočajo.

Pesem z naslovom Vaja za navadne rime mi je že med branjem (najbrž tudi zaradi naslova) zazvenela kot opevanje zbora pred pravim nastopom. Namreč – že samo opevanje je (lahko) zanimiva izkušnja tako za pevce, kot poslušalce. Zato se mi je vsebina vse bolj odmikala, čeprav je mestoma izvrstna in sem bolj kot v rimo, padel v ritem pesmi.

In še enkrat: zaradi naslova sem pesem sprejel kot to kar je navedeno – vaja!
Tako tudi za pesem Vaja za navadne rime, lahko rečem, kot sem pred časom za pesem Uspavanka, da gre za korektno in celo zelo dobro izpeljan obrtni pesniški izdelek. A sam takšnih pesmi »po naročilu«, »prigodnic«, »za ciljno publiko«, nekako ne jemljem za »pravo poezijo« ki bi ji zato posvečal veliko pozornosti takrat, kadar se mi poezije »zlušta.«

Je pa še ena posebnost te pesmi. Zdi se, da je tudi zastavljena, kot neskončna pesem - oda pesmim, kar jo pa premika precej stran od "vadbe" in ji je zato nastavljena past ponavljanja vsebine, ki bi se ji morebiti (za)peti v neskončnost, izognili tako, da bi jo v neskončnost pisalo tudi neskončno število avtorjev...
 

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
31. 07. 2010 ob 21:08

Hvala za tale komentar, Perorez!
Kako res, tale pesem res ne more prava poezija, tega se totalno zavedam in prava poezija ne more nastati tako v hipu, kot je nastalo tole. Rime so nastale kot hipen odgovor nekemu članu portala na forumu, ki je na vsak način hotel odgovor na vprašanje, zakaj pišemo pesmi. Ker se mi ni zdelo vredno "po filozofsko" razpredati "zakaj pišemo", sem pustila, da me skozi vajo vodijo rime.
http://www.pesem.si/forum.php?action=vthread&forum=2&topic=5571
Tako je to.
Če se ti pa zdi tole zelo dobro obrtniško izpeljan izdelek, sem pa vesela pohvale. In seveda imaš prav, pesem sem zastavila kot prvi del nadaljevanke. Veliko bolje bi bilo, da nadaljevanja spišejo ostali člani, moj poskus nadaljevanja VAJA ZA NAVADNE RIME (2.del) avtor kočijaž je bil napol posrečen poizkus, pač vaja vaje za vajo.
In ja, seveda, prav vesela sem, da je pesem skočila pod tvoje ostro (ne topo:) pero, čeprav ni "top pesem" v pravem pomenu besede.

LP, lidija

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
01. 08. 2010 ob 11:50

Oj, draga Lidija, upam da ne boš užaljena, če še enkrat rečem, da pesmi nisem izbral za premlevanje jaz, temveč bralke in bralci portala, saj so jo pred časom potisnili na vrh lestvice Bralci priporočajo.
Upam tudi, da narekovaj pri "pravi poeziji" ni bil spregledan, ker si jaz v resnici ne upam (in najbrž nihče pod tem soncem) meritorno soditi, kaj je in kaj ni prava poezija.
Smo tudi tukaj že dognali, da je lahko VSE poezija. (Da o nič sploh ne govorim ... ;))

Sem pa s temi razmisleki o pesmih malo v zaostanku (glede na objavo), a hkrati prepričan, da časovna razlika med zasedbo toPop in objavo razmisleka sploh ne škoduje nobeni pesmi. Prej nasprotno, saj je v resnici čas najboljši (raz)sodnik...

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
01. 08. 2010 ob 14:45

Užaljena? A se hecaš, Perorez?
Nasprotno. Počaščena.
Lp, Lidija

Zastavica

Komentiranje je zaprto!