Forum

Dobila sem krila, Urška

Pozdravljena, Urška. Nekaj besed o tvoji novi pesmi:
Dobila sem krila avtor Urška

Tema ljubezni je zelo navdihujoča, kaj? Iz nje veje mladostna energija in idealizem. Pazi, ne bo (se zgodilo) se piše narazen, nebo (je oblačno) pa skupaj ;-)
Bi te pa rada opozorila na rimanje v pesmi, morda za začetek nekaj splošnih pravil:
- ni dobro, če rime kujemo vedno na isti zlog - lahko je sicer prav posrečeno, a zahteva veliko razmisleka, ker potem moraš izbirati tudi zaimke, pridevnike, samostalnike, ne le glagole (npr. kavka - samostalnik / mijavka - glagol);
- besedni red v pesmih naj bo čimbolj naraven, zaradi rime ne postavljamo glagolov na konec verza;
- izogibamo se rimam enakih besed, ti imaš to kar pogosto (po štirikrat dobila in zaljubila).

Če imaš čas in voljo, se poigraj s pesmijo:
- najprej tuhtaj in skušaj najti čimveč podobnih izrazov ali pa morda metafor, s katerimi boš izrazila "zaljubila", besed, s katerimi poveš, da si nekaj "dobila",
- pesem napiši v prostem verzu (z opustitvijo rim: Dobila sem občutek,/ kot bi se znova rodila.)
- pesem napiši v rimah, vendar pazi, da se ne ponavljajo enake besede, lahko ubereš tudi drugačen obrazec rimanja, da ni čez vso pesem ena in ista rima - npr. AA BB - vzklia / dobila; mrak / vrtiljak).

Potrudi se, naj ti povem, da smo morali vsi čez takele ovire pri pisanju. Piši še naprej, ker le tako lahko pesniško rasteš! Upam tudi, da nimaš nič proti takimle nasvetom, če pa imaš, pa sporoči, da se bomo ustrezno odzivali.

Še veliko navdiha ti želim, nove verzije pesmi lahko objaviš kar tukaj - pa imava eno mini literarno delavnico, če boš za to.

Lp, Ana
 

Komentiranje je zaprto!