Forum

AFORIZEM

Vsebina objave odstranjena na željo avtorja.

 

Zalka Grabnar

Poslano:
27. 06. 2010 ob 07:11

Dragi Dušan,

morda imaš na nekem nivoju prav (predvsem, kar se tiče športnika Štuklja), vendar pa se mi zdi, da nekaterih stvari ne poznaš. Borisa Pahorja morda res ni poznala široka javnost, zagotovo pa to ne pomeni, da ga nihče ni imel za mar. Lahko ti zagotovim, da je bil opažen in cenjen že v svoji generaciji. Bil pa je tudi pod drobnogledom oblasti pa zaradi svojega delovanja v Trstu. Tisti, ki so bili budni že tedaj, se spominjajo tudi razupitega razgovora s Kocbekom. Če se ne motim, je bil ta pogovor objavljen v Novi reviji začetku osemdesetih. Njegove knjige pa so izhajale pred tem in po tem. Tudi sama jih imam v družinski knjižnici, marsikatera je kupljena še pred slov. vojno, nekaj pa kmalu po njej. Nobena pa v zadnjih (precej dragih) izdrajah.

Treba je ločiti komercialne poteze različnih interesentov in poznanost med ljudmi, ki so na podrčju delovanja dejavni, radovedni, načitani in razgledani. Treba je razumeti in ločiti mehanizem komercialnosti od dejanske poznanosti.

Pahorja pa razumem, da hodi okoli in širi svoje prepričanje, vendar so se časi spremenili, široke množice ga poslušajo šele tedaj, ko jim drugi povedo, da ga je vredno poslušati. Prej je bilo obratno in so ga poslušali le tisti, ki so sami odločali o tem, kaj jih zanima in kaj ne.

Zato menim bolj, da so zmaniplirane množice (plebejci - čeprav nočem biti žaljiva) in ne posameznik ( v tem primeru zgoraj našteti ljudje), kar je, vsaj zame, kar velika razlika.

Lp,
Zalka

Zastavica

DUSANN

Poslano:
27. 06. 2010 ob 08:26

Se strinjam s teboj v marsičem. Če ne bi bilo akad. Trstenjaka bi Mohorjeva družba pogorela že zdavnaj, pomagal je ogromno ljudem in napisal odličen opus knjig, tako poljudnih, kot strokovnih in bil je predvsem človek. Kučan ga je vodil okrog kot cucka in izkoriščal njegovo dobrohotnost in starost. Raja je pa vedno ujeta v manipulacije, ker ne bere, ne razmišlja, le tisto kar jim molijo pod nos. Solženicina so enako vodili okrog kot cucka in polno tega bi se našlo. Prej so ga pa zaprli v Gulag, enako usodo je doživel tudi Puškin, Dostojevski i. t. d.

Lp. DUSANN

Zastavica

Komentiranje je zaprto!