Forum

RIBIČ V ČOLNU STAR

Vsebina objave odstranjena na željo avtorja.

 

ajda

Poslano:
24. 06. 2010 ob 09:12

Je to pesem, ki si jo bral v Vrbi? Mislim, da:). V večnost zaznamovan Starec in morje kot je zapisal že Dusann in če najdemo v kakšni osebi, ki jo imamo priliko poznati ali pa spoznati, žilavega starca in mu posvetiti pesem, je morda prav to, kar je avtor napisal. Tisto o pil pil bom pa tiho tako kot je rekel Dusann:)).

lp, ajda

Zastavica

Brainstormer

Poslano:
24. 06. 2010 ob 09:27

.
Dušan in Ajda,

hvala za pohvale.

Je moja meni najljubša pesem, ki je nastala, ko sem poskušal pisati brez rime, ker so me mladi pesniki gledali, kot kako fosil, ko sem bral rimane pesmi.

Pa mi je uspela samo prva kitica,
potem pa me je spet zaneslo v rimo.

Zgleda, da sem kit pijanec,
ki en kozarec vode še zvrne,
naslednji kozarec pa ni več voda...

Da, Ajda, to je tista iz Vrbe in upam, da se je
tam videlo, da mi je ta pesem ljuba.

Lep dan obema

B

Zastavica

Lea199

Poslano:
24. 06. 2010 ob 09:49

Brainstromer,
lepo napisano. V veliko veselje mi je bilo prebrat.

Lp, Lea

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
24. 06. 2010 ob 09:58

Ja, še ena obdelava te neštetokrat obdelane teme. Po tvoje, simpatično, ampak malo slogovno nedodelano. Odločiti bi se bilo dobro, ali bo to pesem v rimah ali ne. Kot smo že velikokrat na forumu ugotovili, je zaznamovan besedni red (obrnjen, "nenormalen")) sprejemljiv samo tedaj, ko "loviš rime", drugače pa ne, ker deluje izumetničeno in k poetiki ne prispeva, kvečjemu nasprotno, jo zbanalizira, karikira.

Lahko se sicer odločiš za mešani slog, samo potem je dobro z različno pisavo nekako opredeliti, kaj je en in kaj drugi način. Lepo bi se dalo skombinirati, in ohranil bi oba načina v isti pesmi.

Tako pa pesem deluje kot nekaj, pri čemer se avtor ni mogel odločiti ali naj rima ali ne in ostane nedodelana.
BS, to je uredniški pogled, kometiram pa zato, da bi se tudi ostali kaj naučili iz tega in morda razmislili o slogu. Pesem je tvoja in tudi odločitev, da jo boš najbrž pustil tako kot je. (No, pesem ni več čisto tvoja, saj ko jo daš na naš portal, ji dovoliš izpostavljenost in tudi možne kritike;)

LP, Lidija

Zastavica

Brainstormer

Poslano:
24. 06. 2010 ob 16:21

.
so mi rekli, da štejem do deset preden kaj rečem.

Sem šele pri štiri...

Lp

B

Zastavica

modricvet

Poslano:
24. 06. 2010 ob 17:20

Lidija,

zanimivo, ravno prejle sem gledala eno podčrtanko (tiste, ki se po naključnem izboru prikazujejo v srednjem stolpcu okna, sedaj je ne najdem več, ker se je tam pojavila druga), ki je bila sicer v štirivrstičnih kiticah, precej dolga, rima pa le na cca. treh mestih, od tega enkrat na -i. Ritma tudi ni bilo enotnega.
Ugotavljam (najprej se mi je zapisalo "Zdi se mi"), da za nekatere ne veljajo pravila, ki jih očitate nekaterim drugim pesmim v komentarju. V njih najdem celo precej slovničnih napak, klišejskih ali pa popolnoma nelogičnih besednih zvez. Pa jih vseeno podčrtate.

Brez zamere.

LP, Alenka

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
24. 06. 2010 ob 17:44

Seveda, saj smo različni. In v tem je čar. Vsak bralec ima svoj notranji svet, sestavljen iz izkušenj, vedenja, karakterja ipd., s pomočjo katerega prepoznava v poeziji zakodirana sporočila, metafore ... če hočete, poetiko. Urednice pa imamo tu še kriterije, ki jih upoštevamo pri ocenjevanju.

Modri cvet, članom običajno priporočam, da delajo predvsem na svojih pesmih in zdaj dodajam tudi, naj se vendar toliko ne umešavajo v uredniške zadeve (tudi vse literarne revije imajo uredništva ;-). In seveda, veliko bogastva je ponujenega z branjem pesmi, ki so jih ustvarili ljudje, ki se podobno kot sami, ukvarjajo s pisanjem. To je navdihujoče, zanimivo, sveže, iskrivo in kdaj tudi izzivalno.
Ni to (zadovoljivo) bogastvo na pesem.si strani?

Lp, Ana

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
24. 06. 2010 ob 18:07

Starec v morju

Ribič v čolnu

v krogu

čovjek i more - tretja varianta, no mišljeno moški spol, ženska - žena

Lepo. In čas z mrežo in morjem in starcem v občasnem koraku na kopnem.
Res lepo B.
lp,hope

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
24. 06. 2010 ob 18:11

Modri cvet, Alenka, možno, možno, možno, no:)!
Ampak seveda je imela ta pesem, ki je ne najdeš, popolnoma drugačne kvalitete, plus točke, zaradi katerih je bila podčrtana! Nikar ne primerjaj direktno, to je tako kot bi primerjala kopalke s puhovko (aha, kopalke nimajo gosjega polnjeja, minus!:)
- malo heca, zdaj pa resno:

Podčrtavanje je in bo domena uredništva. Imamo svoje, izdelane kriterije.
Brainstormerju sem samo svetovala nekatere stvari, ki smo jih na portalu že velikokrat premleli, no, že takrat, ko vaju še ni bilo z nami ...
In mislim, da Brainstormenr ne potrebuje odvetnice.

Samo dobro sem hotela ... Pesem ima super nastavke, večno (res da že velikokrat predelano) temo, ampak ima tudi omenjene slogovne pomanjkljivosti. Eden od največjih kiksov je zaznamovan besedni red tam, kjer to zaradi rime ni potrebno - pa, hej, saj se ponavljam, pa ne vem za koga ... Ne bom več, Brainstormer, pripiši h kakšni pesmi, da ne želiš komentarja, oziroma: "želim samo hvalo".

Čeprav je pričujoča pesem avtorjev ljubi otrok, je bila s tem, da jo je pesnik vrgel nam z (ostre) zobe - pač (prostovoljno) podvržena oceni uredništva.

Komentar (moj), ki je prišel zraven, pa je tam zato, ker je pesem tega vredna. Če ne bi bila, se ne bi trudila z njo.
Uh, res, najhuje, kar se lahko zgodi, je vaše izsiljevanje podčrtank!
LP, lidija

Zastavica

Brainstormer

Poslano:
24. 06. 2010 ob 18:32

...
devet, deset

Lidija Vesel sem, da se ti je zdelo vredno ukvarjati se z mojo pesmijo. Vem da imaš zelo smiselne komentarje in si mojster, zato bi ti bil hvaležen,
če mi konkretno poveš, kje kaj ne štima, rešitev pa bom potem že poiskal.

Verjetno so moje teme "znucane, ko od ata gate ", pa mi je vseeno lepo, ko za tako pesem požanjem aplavz in prejmem veliko sprejemanje poslušalcev,kot za to pesem zadnjič v Vrbi.

Res pa sem bolj impresionist in zame res velja, da pa me marsikdaj preseneti nova brutalnost in svinjarija, ki pa je res ne poznam, to pa je zame večkrat novo. Nič slabega ne mislim s tem in nikogar ne kritiziram.

Zastavica

Brainstormer

Poslano:
24. 06. 2010 ob 19:05

.

Ponavljam, kar sem enkrat že povedal:

meni je kritika zelo pomembna in mi pomeni veliko več kot hvala, ker se iz nje lahko veliko naučim, tudi takrat, kadar je ne upoštevam, jo bom pa naslednjič. Zato sem uredništvo celo prosil zanjo.

Priznam pa, da vem zakaj sem danes štel do deset.

Ker sem namreč vedel, da bodo objavljeni tudi taki komentarji drugih obiskovalcev portala, kot so, veliko smeri pisanja je zastopano na portalu.

Mislim, da bi bilo koristno, da se te komentarje dopusti, saj je popolnoma legitimno, da na forumu, tudi ostali lahko podajajo svoje mnenje in jaz tega ne bi jemal kot mešanje v uredniško politiko, le kot pluralizem mnenj. Menim, da je uredništvo odlično in dovolj samozavestno, da mu druga mnenja nič ne škodujejo.

Opažam namreč, da dekadentnim piscem moje pisanje ni všeč, obratno pa ugotavljam, da mi je všeč pisanje modrega cveta in tistih, ki pišejo podobno kot mi. Eno mojih prvih najboljših ocen je celo dobil moj HayQ, ki se je meni osebno zdel preveč oduren za na ta portal, pa sem zanj prejel velike pohvale.

Tudi sam, sicer nisem mnenja, da so vsi pisci obravnavani enakovredno,a mi to ne dela nikakršnih težav, se tudi s tem strinjam in na to nimam nikakršnih pripomb. Prav se mi zdi, da uredništvo pelje svojo uredniško politiko.

Kot PRENESNIKU, pa mi je vseeno lepo, ko vidim, da je omenjena pesem komu tudi tu na portalu všeč, saj jih ni veliko in vesel sem, če to povejo, lepo bi bilo, v kolikor bi smeli tudi v prihodnje.

Lahko povem le še to, da je meni vseeno ali je podčrtana, kar prinese dodatne oglede in točke, ali ne, ker imam svojo filozofijo :

če tudi brez, da bi bila podčrtana doseže dobro branost, je moj cilj dosežen. Sam si nikoli ne dajem točk, ker sam vem ali mi je všeč ali ne.

Imam odobrena proračunska sredstav za izdajo knjige, a meni to ni pomembno.

Res pa je na tem portalu lepo, da vsako našo pesem prebere 50 - 100 ljudi, to pa se mi zdi fantazija.

Namen, da tudi drugi lahko uživajo in jim je sem ter tja kaj celo všeč je dosežen.

Sam uživam v živem branju in lahko le demantiram, da bi mi bil cilj pisanja, ali objavljanja tu gor, izid pesmi v zborniku ali knjigi.

Rezime :
Lidija hvala za kritiko, želim jo čimvečkrat,
vsi drugi : hvala za pohvale želim jih čimvečkrat,
Moji odvatnici : hvala, še te rabim

Vsem skupaj pa en koš poljubov

B




Zavedam se,

Zastavica

ajda

Poslano:
24. 06. 2010 ob 20:31

Brainstormer, seveda se je videlo, da ti je pesem zelo ljuba:), prebral si jo kot prvo in to zelo prepričljivo, s prijetnim glasom in dopadljivo:) Je pa tako kot je Lidija zapisala, da si jo dal na ogled bralcem, seveda tudi tistim, ki s kritičnim očesom gledajo na izdelke in želijo, da se vnesejo izboljšave, kar bi tej tvoji pesmi sigurno dalo še dodatno vrednost, seveda pa je vprašanje, ali je nekomu za to ali mu ni. Menim, da je vsaka sugestija, ki ni nepodkrepljena in rečena kar tako, ampak s poznavalskimi očmi in to od dobre sonetistke ali tako nekako je bilo slišati, da se reče ženski, ki piše sonete, upam, da sem prav ujela v svoje uhe:)). Če bi jaz kot laik rekla, kam pes taco moli pri tej tvoji pesmi, bi ti rekla, da jo dodelaj v rimah, da nekako najbolje sedejo za to pesem. Saj ni treba nocoj, jutri, poigraj se in poujčkaj svojo, tebi tako drago pesem in ji kupi vsaj nove čeveljce:))).

lp, ajda

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
24. 06. 2010 ob 23:18

Prav, Brainstormer, takole.
Vem, da nočeš, da ti po svoje predelujem pesem in prav je tako.
Samo moje videnje:

Imaš 3 možnosti.
Prva je, da celo pesem spraviš v rimane verze. Samo za začetek, takole, recimo:

V čolnu iz trhlega lesa,
ki komaj skupaj se drži,
se sklanja ribič stari,
nad mrežo hrbet se krivi.

Kot stare veje krivi prsti
dolgo iglo vodijo,
po mreži nekdaj čvrsti
tresoče roke brodijo.

Se vozel stoti, tisoči,
z vsemi prejšnjimi prepleta,
kot krivim plečem ribiča,
so tudi mreži šteta leta.

A še kar sij gori v očeh,
čeprav upognjen je hrbét,
na ustnah še igra nasmeh,
Tegá ne izbriše teža let.



itd ...

Druga možnost:

postavi stvar v prosti verz, samo potem se moraš res nujno izogniti obračanju besed (zaznamvan besedni red):


zaznamovan besedni red (tukaj odveč, ker ni rime)
RIBIČ V ČOLNU STAR
V lesenem čolnu starem,
ki se komaj skupaj še drži,
Se nad mrežo sklanja ribič star,
Ki mu leta ukrivila so hrbet.

In z iglo dolgo,
ki vihte jo kakor stare veje
Vsi skrivenčeni že prsti,

krpa mrežo, na kateri že se vozel tisoči,
z vsemi prejšnjimi prepleta,
Kot plečem ribiča,
So mreži tudi šteta leta.


nezaznamovan besedni red prostega verza - normalen tok besed brez obračanja:
STARI RIBIČ V ČOLNU
V razpadajočem starem čolnu
se nad mrežo
z ukrivljenim hrbtom
sklanja
stari ribič.

Kakor stare veje skrivenčeni prsti
vihtijo dolgo iglo;
počasi krpa mrežo,
tisoči vozel
se prepleta z vsemi prejšnjimi.

Tako kot plečem ribiča,
So tudi mreži šteta leta ...


itd do konca. Seveda je treba pri prostem verzu malo zreducirati besede, in uporabiti samo potrebne (nobenega ponavljanja, preobloženosti ne rabiš ...)


Tretja možnost
:

Kombinacija prostega verza in rimanih vstavkov. Ohrani dobre rimane kitice in jih poveži z s prostimi verzi: za primer samo se izsek:

cel vek življenja,
iz dneva v dan,
so se biseri soli
lesketali na temni koži,
Veter (sol )
in boji z morjem,

So razbrazdali, kot njiva, razoran obraz,
Prenesli so valovi vanj vse svoje gube,
Prešibala neštetokrat pozimi ga je burja
Kot šivanke ostre kaplje ter ledeni mraz.


Vsak dan so jo v vetru
brazdale
slane kaplje ...

itd.


Pazi, da ne boš imel ponavljanja besed in celih verzov ( to pripomore k preobloženosti besedila) .


Pri tretjem načinu je pomembno, da z različno pisavo ločiš prosti verz od rimanih kitic. Kot npr tole. Giselle XVI (Ajatutaja, punčka ne sniva) avtor sheeba
(samo za ilustracijo)

No, to je par smernic. Več ne bi. Še to, v besedilu pazi na ločila in smiselnost odstavkov.

Brainstormer, potrudila sem se zato, ker nočem, da misliš, da govorim v prazno in brez veze nekaj težim. Čeprav morda zdaj še ne veš, sem prepričana, da boš tudi ti nekega dne prišel do spoznanja, da je besedila treba piliti, čeprav imaš danes morda do tega drugačen odnos.
LP, lidija

Zastavica

Brainstormer

Poslano:
25. 06. 2010 ob 09:37

Lidija, najlepša hvala ti za tvoj trud in vse variante.
Na moji pesmi, jih bom vse preizkusil in potem izpeljal postopek validacije pri poslušalcih.

Potem jo bom morda popravil še na portalu.
Trajalo bo kake tri tedne. V kolikor bo kdorkoli, v vmesnem času preveč trpel, gledajoč moj polizdelek, se mu že vnaprej opravičujem, morda ga bom celo umaknil.

Lahko pa si misliš, da mi je težko "šraufat " mojo "babyco", ki smo jo že pred enim letom v studiu posneli na CD.

Kljub vsemu, sem trdno prepričan, da ni eden najslabših izdelkov na portalu, če pa je tako ocenjen, potem pa.............nič zato, je že OK.


Lep sončen in miren dan

B

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
25. 06. 2010 ob 10:37

ah, Brainstormer, presenetil si me s pozitivnim odzivom:)))
je pa tako, ni ti je treba "šraufat", če nočeš.
Če si jo posnel, bo tam za vedno in bo tvoj večni otrok.
Lako pa narediš iz njega malo sfrizirane klone, saj smo ja že skoraj v scifi dobi!
Tako, malo za vajo. Predlagam da jo friziraš v delavnici.
Lep podaljšan vikend.
Se vidimo v Navju?
LP, lidija

Zastavica

Brainstormer

Poslano:
25. 06. 2010 ob 11:08

.
vdelavnici jaz šraufam kosilnico, ne pa otroke ...

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
25. 06. 2010 ob 11:30

Mi pa imamo tudi drugačne delavnice. Vabljen ;)
LP, l

Zastavica

Brainstormer

Poslano:
25. 06. 2010 ob 19:53

.
Hudo pozitivnih odzivov je bilo že veliko,
pa se je kdo obesil na piko,
pa potlej bil je cel hudič,
iz miši slon,
rodil se nič.

Lp

B

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
25. 06. 2010 ob 20:57

Mogoče pa bi čoln moral biti iz hrastovega lesa,

pa potem ne bi bilo toliko problema.

lp,h

Zastavica

Brainstormer

Poslano:
26. 06. 2010 ob 06:47

..
Čoln je bil iz hrastovega lesa, saj drugače sploh ne bi mogel biti star.

Ampak imaš hudo prav, razmišljam v tvojo smer.

Verjetno bi ga moral le drug graditelj čolnov naredit.

Sem videl slabe čolne, ki niso bili podobni ničemer, pa so jih strašansko hvalili, pa sem se le vprašal : " A tole naj bi bil čoln ? "

LP

B

Zastavica

Komentiranje je zaprto!