Forum

In potem, tišina ... , legy

In potem, tišina... avtor Legy

Se prilega pesem, ni kaj:). Zanimivo, da imaš tudi tak nick, ki je kar zlepljen s tvojo poezijo in seveda s tistimi, ki te radi beremo, nas je pa kar lepa četica:))).

Zmotijo me le tri pikice, ki so prilepljene na tišino:)))).

lp, ajda
 

Lea199

Poslano:
09. 06. 2010 ob 22:59

Legy tudi jaz sem v tisti četici, ki uživa ob branju tvojih pesmi.
Res so lepe, branje mi pomeni neizmerni užitek. :))

lp, Lea

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
09. 06. 2010 ob 23:01

in ko je ajda ravno omenila 3 pike, če že so, morajo biti ločene od besede (vmes presledek ...)

LP, L

Zastavica

Legy

Poslano:
09. 06. 2010 ob 23:13

Živijo!

Ajda, Lea, hvala enako. :)

Lidija, lepo prosim, če lahko odstraniš te pike z naslova.

Lp, Legy

Zastavica

ajda

Poslano:
09. 06. 2010 ob 23:14

Legy, mene niso zmotile pikice, ker sem tudi sama pikičarka:)))), ampak ločiti jih je treba tako kot je tudi Lidija zapisala.

lp, ajda

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
09. 06. 2010 ob 23:31

odstranjujem.
se kar strinjam, da so odveč.
čim manj pik, tem bolje, res samo v nujnih primeriha, drugače se zdi, da pesnik še sam ve točno, kaj napisati.
Pri tebi pa tega ni, Legy. Točno veš ;)
LP, L

Zastavica

Nuška Golobič Malena

Poslano:
10. 06. 2010 ob 17:48

Damian,

spet ena lepa! Čestitam ... Favorit mi je še vedno tvoj Utrinek, ampak konkuriraš sam sebi neutrudno:) Včasih pokukam in prikimam. Lepo.

Lidija, ti resno misliš tako posplošeno glede pik? Moje mnenje, čeprav ne vem ali sem ali nisem pristaš pik, je pa čisto odvisno od pesmi same. Če vzamem za primer prav tole, čeprav se gre samo za naslov, je tudi tišina lahko še kako zgovorna in ko prebereš pesem (in ta pesem je slikovita) se oči podajo še enkrat do naslova in v primeru pik se pesem ne konča, ampak se vtisi prebranega nehote vežejo z vtisi neizrečenega in intenzivnost, da te pesem osvoji, je lahko še toliko večja, odvisno od interpretacije bralca pač ;)

Uživajte sto na uro v sončnem popoldnevu :-)))

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
10. 06. 2010 ob 18:15

Ne, ne, NUška, sploh ne mislim tako posplošeno, absolutno ne. To samo tedaj, ko kdo s pikami pretirava. Legy pa ne, nikakor. V tejle komentirani je sam rekel, da bi brisal, no stvar interpretacije, ko sem dvakrat brala, so se mi zazdele odveč, ker tišina je - tišina. lahko pa bi sprejela tudi z (tišina in ...) Legijeva odločitev!

Vem, da so nekje tripičja potrebna, ampak redko.
:)
Lp, l

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
21. 06. 2010 ob 10:46

Precej monotono nizanje prizorov, ki se iz zvoka/krika, kot nastavka pesmi, že v drugi kitici preoblikuje v plamene in ti se, kot po uverturi prve kitice, stopnjujoče ugasijo vse do upepeljenih senc.
Zato se mi zdi glavna težava te pesmi ravno v tej transformaciji "zvoka" v "ogenj/pepel", ki zaseda kot motiv in metafora, večino pesmi. Zdi se, da se je na ta način še enkrat vrinila "začetniška napaka", ko sprožilec pesmi ostane zapisan in postane celo nosilec naslova, čeprav pesem (če odmislimo prvo kitico in naslov) s to iztočnico nima več prave povezave.
To imenujem "začetniška napaka" zato, ker mi daje slutiti, da se prva dva verza zdita avtorju tako imenitna, da se jima kljub "neustreznosti" v tej pesmi, ne more odreči.

Poleg tega se za moj okus v pesmi pojavi preveč klišejskih besednih zvez: razbite arkade, tleče besede, nemi objemi, pogorišče spominov.
Te zveze delujejo kot "lepe" zgolj zaradi efekta "popularnosti" v pesmi, ki pa se žal prehitro približa "lajnanju".

Pesem sama meni deluje precej iztrošeno in bi jo z veseljem "ocenil" v kakšnem širšem kontekstu pesniške zbirke, v kateri bi morda okolje drugih pesmi ponudilo bolj sveže razumevanje že precejkrat srečanih vsebin uporabljenih pesniških figur.

(ToPoPeRe 08)

Zastavica

Komentiranje je zaprto!