Forum

Koga bi ljubila, Boyana Mihalic

Pozdravljena med nami, Boyana. V tvojih pesmih najdem veliko ljubezni in pogovarjanja pesniškega subjekta z ljubljeno (odsotno) osebo.
KOGA BI LJUBILA? avtor Boyana Mihalic

Rada bi ti napisala nekaj misli o pesnenju, ki jih vedno uporabim tudi na srečanjih, kjer sem strokovna spremljevalka (pri JSKD).

Če želiš, da vnaprej ne komentiramo tvojih objav, lahko to tudi izraziš na forumu - ali v primeru, da ni tako, kdaj tudi sama odpreš temo, v kateri bi želela razjasniti kak dvom, ki se ti poraja pri ustvarjanju.

Ko začnemo ubesedovati svoj notranji svet, pogosto po zgledu ljudske pesmi in naših predhodnikov zaidemo v iskanju rim v nenaraven vrstni red besed.

Primer:
"Ne veš, da le to sem si želela,
da tvoje bi srce imela?"

Če bi to povedala kot se sicer izražamo, bi bil vrstni red besed najbrž:
"da imela bi tvoje srce?"

Izgubila bi sicer rimo želela - imela (na tem mestu predlagam, da iščimo raznorodne besede - tu se rimata dva glagola in slovenski jezik je izrazito tak, da so glagoli v običajnem stavku po navadi za osebo in ne na koncu stavka).

Lepo ti je uspelo pri zadnjih dveh verzih (tudi zaradi vprašalne oblike):
"Si kot dragocen zaklad,
le kdo na svetu tem imel te ne bi rad?
"
Morda še boljše: le kdo na tem svetu imel te ne bi rad?

Razmisli, kako bi pomen obdržala, morda tudi rime, a poukvarjaj se z njimi, da bodo naravne in bo ritem pesmi lepo tekel.

Včasih predlagam v branje Andreja Rozmana Roze (ki piše predvsem otroške pesmi), ker pri njem se vse tako slastno rima in nikjer ni videti, da bi bile besede prisiljene stati na napačnem mestu zgolj zaradi rime.

Lp,
Ana
 

Boyana

Poslano:
07. 06. 2010 ob 00:31

Hvala, vendar bodo moje pesmi ostale take kot so.
S spoštovanjem
Bojana Mihalič

Zastavica

Komentiranje je zaprto!