Forum

Legy - Globina

Legy, pozdravljen!
Pri tvoji poeziji se res pozna, da si s primorske Globina avtor Legy.

Moram pa reči, da pri branju tvojih pesmi večinoma čutim preobloženost, čeprav večinoma najdeš prav izvrstne metafore. Tako vedno malo zavijam z očmi nad preobloženostjo in malo občudujem tvoje metafore.

Tale pesmica pa je ravno prav dolga in ravno prav kratka, da lahko nazorno razložim, kaj mislim.

zadnji verz, recimo - drhteče nebo ... Mislim, kaj, za vraga, si s tem mislil? Berem še enkrat in še enkrat in razberem -lepo prosim, to je moja interpretacija:, da je moški drhteče nebo.
In da je globina nožnica in da je mulj sperma in da ... In vse to je super in funkcionira, ampak moški drhteče nebo je pa tako zelo ne moško in tako zelo sladko, da me kar precej odvrne od pesmi oz. si mislim, ma drhteče nebo že ne bo spuščal/o svojega mulja v moje globočine :-))). No, malo karikiram, upam, da razumeš...


Skratka, pesem mi super deluje do zadnjega verza, ker se nekaj dogaja in uspešno zakriva, drhteče nebo pa tako nič ne naredi v pesmi, ji ne služi in preveč zakriva, da se mi zdi ji prav škoda. Mogoče bi bilo treba najti zelo enostaven zaključek, ki ni ne vem kako metaforičen in obložen z lepimi besedami, morda celo predstaviti pesniški subjekt. No, ne bi rada preveč sugerirala, ker si izgrajen pesnik ...

Takole, evo, pa sem si še pri tebi dala duška. Brez zamere!

Lp,
Zalka
 

Legy

Poslano:
28. 05. 2010 ob 15:02

Ciao!

Hja, ne s primorske - kar z obale, par korakov do morja. :)

Si me pa nasmejala s tvojim komentarjem... mislim, ker sem si v živo predstavljal to drhteče nebo... pa... khm... ok... perverzno, pustmo stat... :))

Ja, pesem je še sveža iz pečice in še vroča priletela naravnost na portal - sicer lepo diši, ampak skorja je še mehka. :) Se strinjam, da je mogoče zaključek neprimeren. No, jaz konkretno točno vem, kaj sem mislil povedati, samo... hm... mogoče bi se moral res večkrat postaviti tudi v kožo nekoga, ki bo to bral. Nič, bom zaključek spremenil v nekako blažjo, jasnejšo obliko... Ni pa rečeno, da je to končna verzija.

Sicer pa zanimiv komentar glede preobloženosti. Nisem opazil in pazil na to. Nisem še izgrajen pesnik - še zdaleč ne, se pa gradim skupaj z vsemi na tem portalu. Tako da, hvala za pomoč vsem. ;)

Zalka,
lep dan!

Legy

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
28. 05. 2010 ob 17:32

Legy, ja ... zdaj je manj obloženo, čeprav moram reči, da mi je bil tisti mulj všeč, pač neka usedlina, ki je večpomenska, saj ima zanimive lastnosti - se skali, se ugreza, če stopiš vanjo, nabira se dlje časa itd pa še dobro se sklada z globino. Zdel se mi je pravzaprav odlika pesmi. Morska pena se pojavlja precej večkrat z v različnih kontekstih, dostiikrat v podobnih kot mavrica, in ji ne morem pripisati velike originalnosti, je pa res, da v tvojem kontekstu deluje zanimivo. Ampak samo povem zgolj v razmišljanje, da mulja ne pozabiš in uporabiš kdaj dugič.

Lp,
Zalka

Zastavica

DUSANN

Poslano:
28. 05. 2010 ob 22:01

Živjo Legy... Mislim, da vem kaj si s tisto metaforo hotel povedati - pravzaprav se te stvari pojavljajo ponavadi podzavestno. To je tudi draž - način tvoje poezije, ker s tem odkrivaš sebe in svoje notranje življenje. Seveda pa večini bistrim ženskam ta metafora najbrž ne leži. Moški in ženska imata le različne funkcije in način delovanja, kar si moramo priznati. Jaz bi pustil, kar ti čutiš sam. To je moje mnenje ... Jaz bi kritiko ali predlog vedno preveril v sebi. Tvoje pesmi so večina miniaturne in se to da preveriti. O obloženosti, pa ima morda Zalka prav v nekaterih primerih, metafore so pa odlične. Tudi jaz napišem, kar ni nekaterim ženskam morda všeč, vendar tako delujem ali sem deloval in ne morem izpasti vedno heroj, če nisem. V pesmih upodabljamo sebe in svoje poglede, svoje notranje življenje in le taka poezija prepriča, tudi če je okorna z metjejskega stališča.

Lp. DUSANN

Zastavica

Legy

Poslano:
28. 05. 2010 ob 23:36

Živijo, Dusann!

Lepo si to napisal in ne morem drugače, kot da se zelo strinjam s tabo. Veliko pesmi pride spontano in nekatere metafore se "napišejo same", brez da bi o njih kaj veliko razmišljal. Podzavestno... hm... to bo to, ja... Hvala za zanimivo opazko!

Lp, legy

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
29. 05. 2010 ob 00:53

Dušan,
bodi prijazen in še meni razloži, katera metafora mi kot ženski ni všeč? Bistri si že ne upam napisati, saj imam samo "morda" prav. Ne vem, zakaj ti že prej nisi tega napisal, če si morda mislil enako.

Na splošno lahko pišemo marsikaj, mi gre pa do živega, če v diskusiji, ki je konkretno zastavljena preideš na splošne "kavarniške modrosti". Sam si v današnjem postu napisal, da si amater in začetnik ...

Naj ti povem kot še neutrjenemu ustvarjalcu, da zgolj natančna kritika in opozarjanje, kaj je dobro, požene ustvarjalca naprej. Če hvališ in božaš vse pouprek, potem tisti, ki bo tega deležen zagotovo ne bo napredoval. Stagniral bo ali pa celo zaspal na lažnih lovorikah in v snu padel dol.

Ne pišem kritikastrsko, čeprav bi znala biti zelo ostra in neprijetna v svojih mentorskih mnenjih. Lahko ti pa, in tudi vsem ostalim, ki so nagnjeni samo k hvaljenju, zelo odločno zatrdim, da okorna poezija ne prepriča! V okorni poeziji se da sicer zaznati, da ima zadaj določen iskren občutek ali misel, prepriča pa lahko samo lahkovernega in ne kritičnega bralca.

Zato ne flancaj, ker je to ničvredna floskula! Oprosti, ker sem zdaj ostra, ampak res ni potrebno tako zavajanje, ki vleče na bližnjico, ki je ni!

Ne, ni bližnjic! Nekateri imajo samo boljši smisel za orientacijo in Legy jo ima in to sem tudi poudarila, opozorila sem ga pa na to, kar menim, da pri njegovem pisanju ne deluje dobro.

Kar govoriš o podzaveti, je spet pavšalno in se ne nanaša na Legyjevo poezijo. Legy se še ni pripravljen razgaliti direktno iz limbičnega dela možganov. Legy se skriva in vse s korteksom temeljito predela in obloži z obilico lepih besednih kombinacij, ki pa, na žalost, zadušijo misel.

Torej, Dušan. Bodi konkreten, če posegaš v moje mentoriranje in ga celo spodjedaš. Do pavšalnih izjav v konkretni temi sem skrajno netolerantna.

Legy,
če se boš držal tega, kar si napisal sam v odgovoru, namreč, da ni rečeno, da je to končna verzija, potem sem vesela, ker to pomeni, da te vendarle kljuje občutek, da pesem še ni čisto tam, kjer bi želel, da je.


Lep pozdrav!
Zalka

Zastavica

DUSANN

Poslano:
29. 05. 2010 ob 07:59

Zalka, jaz sem povedal samo svoje mnenje in zelo spoštujem Legyjeve pesmi, ker sem začutil v njih, da za njimi stoji cel človek - to se pravi, da mu je narava podelila, da je pesnik, kar podari le redkim in v njem ni nobene okornosti - to velja zame, ker se zavedam svojih šibkosti. Ženske ne ljubijo moških šibkosti, kajti to je v naravi ženske, to vam lahko pove vsak, ki se ukvarja resno z delovanjem človeka ali psihoanalitiki - npr. največji znanstveniki in misleci s tega področja(S. Freud, E. Berne, E. Fromm ... ). Tako, da jaz nikogar ne napadam, samo povedal sem svoje mnenje in vi imate svojega, ki ste ga izrazili tudi v tem besedilu in to ne občutim kot napad, pač pa kot vaše mnenje za katerim stojite in tako je tudi prav.

Lep vikend obema, DUSANN

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
29. 05. 2010 ob 08:06

Legy, dobra. Odlična.

Neverjetno napisana zaradi odličnih prispodob iz narave.
Imaš zdrava pljuča?...
Lep pozdrav na morje
hope

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
29. 05. 2010 ob 09:26

Dušan,
še enkrat poglej, kaj sem ti napisala in svoj odgovor. Ko boš to stroril pa poskusi ugotoviti, kje je šibkost v tvojih postih. Bo šlo?

Lep pozdrav!
Zalka

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
29. 05. 2010 ob 09:42

Ženska poezija v izpovedi in vsem kar nareduje in spleta misli v zaključke in poteke in realne norme. NI. Je svobodna. Enaka. Ali pa, Barbika lahko, Ken pa se spremeni v Tarzana???
Zalka, si jezna name zaradi včeraj???
Ne morem nikamor.
lp,hope

Zastavica

Legy

Poslano:
29. 05. 2010 ob 12:42

Hope, hvala ti :) Moja pljuča so pa trenutno pokašljujoča...

Ja, Zalka, ni še dokončna... še vzhaja :) Danes je recimo že malce drugačna...

Dusann, lep vikend tudi tebi!

Lp, Legy

Zastavica

Komentiranje je zaprto!