Forum

Dussanova Marija Magdalena

Zanimivo si jo zblanširal, speskal in zdrgnil, to
MARIJA MAGDALENA avtor DUSANN. Mi je všeč.

Vprašanje: v drugem oklepaju si najbrž mislil:
( zavedla se je na sipini ),
kjer

(nadaljevala bi s kjer - če je mišljeno krajevno ali ker - vzročno?)

Lp, Ana
 

DUSANN

Poslano:
18. 05. 2010 ob 20:41

zavedeti - priti do spoznanja, spoznati, ne samo misliti, vedeti, ampak začutiti z dušo in telesom

Zastavica

DUSANN

Poslano:
18. 05. 2010 ob 20:53

Ana druga beseda ostane ker, ne kjer ...Bila je dolga pot, ki ni povezana samo s sipino, ampak je njeno celo življenje in spoznanje. Tu na sipini se je tega zavedela. Zavedla deluje, kot bi se samo zbudila, to pa ni pravi pomen, kar sem hotel povedati. To je le navsezadnje svetopisemska zgodba.

Lp. DUSANN

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
18. 05. 2010 ob 20:55

Ana, gre za pomen zavedla se je, vendar tudi SP priporoča zavedEla se je. Meni je zavesti se (ne le iz nezavesti se zbuditi, ampak tudi v pomenu spoznati, nenadoma ugotoviti) bližji in bolj logičen (se mi zdi čisto drugačen od npr. izvedeti - ta je res dovršnik od vedeti, medtem ko gre pri zavedeti se (po moje: zavesti se) za "kao" dovršni par nedovršniku zavedAti se, ampak mene to ne prepriča), zato na tem področju sama ne sledim pravopisu čisto docela in tudi uporabljam zavedla se je, da ... in zavedli smo se, da ...

Je pa dusannova različica po normi povsem ustrezna.


Lp,
Kerstin

Zastavica

DUSANN

Poslano:
18. 05. 2010 ob 21:01

Tako je Kerstin. Naš jezik je skop v izrazih. Pustite kot je, to je najboljši izraz. Včasih je treba mimo SP in raznih Toporišičev ...


Lp DUSANN

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
18. 05. 2010 ob 21:18

Ja, tudi jaz ne uporabljam zavedela, ker me spominja na zavajanje ;-), zavedla pa na zavest. Dussan, si pa res zanimivo upesnil to svetopisemsko zgodbo - iztrgal si kosce, za katere vemo, da gradijo to zgodbo, ampak jih potem nalepil na svoje pomene in interpretacije, da kljub tisočletnosti deluje sveže. To sem mislila z uvodnim stavkom prvega posta, da bo manj dvoumno.
Fino, da človek kdaj kaj novega zve (bom drugič prej pogledala v SP ;-))

Lp, Ana

Zastavica

DUSANN

Poslano:
18. 05. 2010 ob 21:31

Še nekaj bi dodal. Zavedeti se pomeni najvišja oblika spoznanja v tistem momentu ko ti to pride v tistem trenutku. Naš jezik je tega oropan zaradi napačnega tolmačenja krščanstva. V veliki meri je kriva spreobrnitev iz poganstva h krščanstvu in kasneje še janzenizem škofa Jansena, ki je slovenski narod totalno pohabil v svetohlinskega. O tem je dosti govoril Janez Rugelj, pa so se mu režali za hrbtom, čeprav je poznal odlično zgodovino Slovencev, našo mentaliteto in delovanje človeka. Morda je preveč vedel ... Zato nimamo pravega izraza za to stanje, ker je tudi redko, ker ga doživijo le nekateri izbranci.

Lp, DUSANN

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
18. 05. 2010 ob 22:29

Dušan, sorry, ker uletavam v to temo, ampak a si videl, da sem ti pisala : http://www.pesem.si/forum.php?action=vthread&forum=3&topic=5074, ker še nisi odgovoril, pesem še ni uredniško pregledana. Če nimaš namena, potem samo to povej, da zaključim.
Lp,
Z.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!