Forum

PIJAVKA - ljudski stil - avtor DUŠANN

PIJAVKA – ljudski stil avtor DUSANN

Pozdravljen Dušann,

ti si pa za dobro jutro kar PIJAVKO spisal. Dobro. Ampak saj delamo iz živali že tko kot z morsko deklico, ko iz ribe se spremeni v..pijavko?
Je pa zanimiv občutek različnosti, ker v pesmi greš kot v napad s tem pitjem krvi in seveda, absolutno je to ženski spol in še bolj Pijavka.
Lepo.
Lp,
hope
 

Ana Porenta

urednica

Poslano:
15. 05. 2010 ob 09:21

Hm, Dussan, dvorezno, pisat napol narečno, poimenovat za "ljudsko" ...
Tudi ljudske pesmi imajo razpon od veseličnih rimarij do pretresljivih intimnih izpovedi, zato podnaslov "ljudski stil" meni ne pomeni dosti. Pravzaprav bi ga izpustila. Pijavka je povsem zadosti.

Premisli tudi o uporabi jezika:

"Sem lepa kot zarja,
tud če nimam srca.
Prevaram, uničim, vsazga
kerga se da."

Prva vrstica: knjižna
druga: pogovorna
tretja in četrta: narečna

Mislim, da bi moral, za dober učinek pesmi, poenotiti stil pisanja. Ker tvoja pijavka je tudi definirana (ne skriva nekih namernih zastranitev, metaforike ipd.) in ne gre za njen notranji dialog.

Skratka, priporočam, da napišeš knjižno, pogovorno, narečno (vsako posebej) in se odločiš, katera varianta najbolj usteza sporočilu tvoje pesmi.

Lp, Ana

Zastavica

DUSANN

Poslano:
15. 05. 2010 ob 09:24

Tole sem enkrat spisal, ko sem zvisu, pa mi je ležalo na papirju ... Še nekaj Hope, ljudje smo včasih nežni, smo pa tudi zlobni in hočemo tudi prizadeti, če se počutimo užaljenega ali mislimo, da se nam godi krivica. Tole je nastalo, ko sem bil zloben. Ker če zlobo zadržujemo, ali se je ne zavedamo ni v redu in je nenaravno ( nevrotično ). Nevrotičnost je vedno obrambni mehanizem s katerim vzdržujemo iluzijo sebe, kar pa je nenaravno. Važno pa je, da se tega zavedamo in te stvari koregiramo. Sem spet psihološko naravnan...

Lp. DUSANN

Zastavica

DUSANN

Poslano:
15. 05. 2010 ob 09:26

Hvala Ana za komentar! bom popravil ...

Lp. DUSANN

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
15. 05. 2010 ob 09:41

Dušann,

zdaj pa razumem. Samo če smo napeti v mislih potem malo počakamo, ne mislim na nič slabega, samo nemir se umiri, umirjenost je bolj srečna in včasih ni vzroka
za jezo. Te razumem. Moja prijateljica mi še po vseh letih najinega spoznavanja
sebe in vsega opozori: samo ti veš ali domnevaš da nekdo misli hudo...
In polkrat je prišlo, da ni bilo hudo, jeza pa.
Ni samo psih.psih., je tudi naravno, normalno. Popravljen občutek uvida.
Če ne pa ner. zraste, pa se še je bolj treba lovit iz labirinta.
Problem je, da smo unhappy, ne pa ***.
Bi te pa vprašala, je pesem, ki označuje psih. naravnana ali ne?
Človeško preprosto normalno. Mi bo postalo še všeč takšno branje. Original feelingu!*
Lp,
hope

Zastavica

DUSANN

Poslano:
15. 05. 2010 ob 10:01

Če si zaljubljen ponavadi pišeš bedarije, ker v tebi prevladuje le " otrok". Zadnjič sem probal napisati eno pesem, pa sem bil še preveč čustveno vpet, zato sem jo zbrisal - dal nastran, da se čustva umirijo - pravzaprav je več tega. Pijavka je tudi psihološka pesem, kakor jo jemlješ. Preprost človek vidi nekaj drugega , kot recimo psihiater, umetniki gledajo iz drugačnega zornega kota, literarni zgodovinarji zopet drugače, ( estetika, metafore, pravopis, oblika ) otrok pa po svoje. Zadnjič sem spet bral Andersenove pravljice in se čudil, kakšno globokoumje je v njih, bral sem jih iz drugega zornega kota kot, ko sem bil otročaj.

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
15. 05. 2010 ob 10:10

Meni so tudi všeč pravljice. Na začetku so hude, ja oprosti tista Deklica z vžigalicami je pa res strašljiva. Namesto zemeljskega dobrega konca je šlo čisto v drugo smer. Ampak a ni poezija odraz misli živega in včasih se posreči napisat,
kar bi človek rad oz. ima v namenu, kakor se počuti, vzporedno kolikor se da,
da si na enaki ravnini občutka. Kolikor more biti odraslega in koliko hrepenečega otroka, da napiše dobro pesem, brez da bi študiral npr. slavistiko?
Vse kar si naštel in predvsem biti.
Prideš v Ljubljano na Dan Sonca?
Lep dan Dušann,
hope

Zastavica

DUSANN

Poslano:
15. 05. 2010 ob 10:40

Življenje je tudi strašljivo, vendar dokler se ne soočiš z demoni ne moreš imeti kolikor toliko realen pogled. Zorenje se šele začne, ko demone "ukrotiš", jih distanciraš. Podatke iz otroštva moraš preveriti, kar pa je zelo težko, ker človek racionalizira in projecira, da ne bi bil ranjen. jaz jih sam nisem mogel sam, nekateri jih lahko, ki so manj zapacani, nekateri jih pa nočejo.
Za dan sonca pa ne vem, odvisno če bom imel čas, ker imam čudno službo in težko vem za v naprej.

Lep dan tudi tebi, DUSANN

Zastavica

Komentiranje je zaprto!