Forum

Moja Andrejka ;)

MOJA avtor Andrejka

Ko dodaš zadnje tri vrstice, res do konca izpričaš iskrena in poštena patriotska čustva. S tem absolutno ni nič narobe.
Toda s tem zelo dobro pesem "zapreš" prostorsko in narediš ji dodaš drugi, še en, morebiti nepotreben zaključek.
Prvi zaključek na pragu, je veliko bolj eleganten in odprt na ves svet ter na vse živo...
 

Andrejka

Poslano:
15. 05. 2010 ob 13:40

Že res, Perorez, kar praviš, toda kako bo bralec razbral, da gre za Slovenijo. Ali meniš, da sama vsebina to izpričuje? Sploh je vprašljivo, kako zaključiti pesem ,da ni razlagalna ali zaprta.

Hvala za iskreno mnenje.
Lp
Andrejka

Zastavica

valjo

Poslano:
15. 05. 2010 ob 14:26

Namesto kamarških, se mi zdi, bi bilo bolje lipiških in bi pesem povedala vse, brez zaključka.

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
15. 05. 2010 ob 14:33

Fino se mi zdi, da veš kaj pišeš. Torej domovinsko pesem, kar je v našem času redko in zato gotovo bolj dragoceno, kot v časih, ko je bila poezija v službi narodnobuditeljske zavesti... Danes zato takšna pesem morda odzveni malo arhaično, po drugi strani pa, ker je čutiti iskrenost, je tudi koristna za obujanje vrednot, ki niso več v ospredju.

Jaz sem seveda v zagovor vesoljnosti poezije skozi branje že vgrajeval tvoje pisanje v svoj svet, a mi na koncu nisi dopustila interpretacije, da bi si mislil o pesmi karkoli, ne samo, (a tudi to), da govori o Sloveniji.

V tvojem kontekstu je že prav, da je pesem dorečena, ampak jaz ne morem iz svoje kože in bi te še naprej prepričeval, da jo "odpri"... kaj vem? Če bi na primer na mesto zadnjih treh vrstic napisala zgolj besedo Domovina!
Tako na tej ravni in zate nedvoumno, zaključek skoraj direktno sporoči, da misliš na Slovenijo, toda komu drugemu je domovina kakšna druga dežela in tako pesem podariš za "svojo" tudi "tujcu". Spet komu je domovina kakšna vrednota, ljubezen na primer....
in postane pesem tvoj izhod na odprto morje iz Slovenije...

(ne glede na izid referenduma, he he...)
to, v oklepaju, z gornjim nima veze....

Zastavica

Tomaž Mahkovic

Poslano:
15. 05. 2010 ob 15:31

Tule se pa v popolnosti strinjam s Petrom. Brez zadnjih treh vrstic bi si sam predstavljal Primorsko - torej nekoga domovino, če že ne Slovenije v celoti in vsi mediteranci bi se lahko našli v njej, pa še kakšen Štajerc, ki se zdaj mogoče ne more :-)

Zastavica

Andrejka

Poslano:
15. 05. 2010 ob 17:17

Ej, dragi moji, prav imate, ta pesem preveč vsiljuje domovinskost skozi prizmo zakoreninjenega Slovenca, kot sem jaz. Res bi bilo bolje, da jo odprem in podarim tudi drugim , saj ima vsak od nas svojo domovino. Po premisleku sem sklenila, da pesem dodelam.
Cenim vaše mnenje.
Pozdrav
A

Zastavica

Komentiranje je zaprto!