Forum

DEKLICA Z BALONOM

Vsebina objave odstranjena na željo avtorja.

 

Zalka Grabnar

Poslano:
12. 05. 2010 ob 08:52

Dušan, pozdravljen!

Pregledala sem ocene tvojih pesmi in iz uredništva nisi bil nikoli ocenjen z nedodelana!

Naj te še navedem: "Moje pesmi so biografske, kajti drugače tudi dobre pesmi ne moreš napisati."

Se skoraj stinjam s teboj. Raje pa bi rekla, da se je vedno potrebno postaviti v lastno stališče, ko se piše katerokoli literarno delo. Ustvarjalec piše iz lastne perspektive - tudi, če pesem ni (avto)biografsko tematizirana. Tako pisanje je povsem legitimno, mnogokrat tudi zelo presežno v umetniškem smislu.

Uredništvo se pri ocenjevanju drži načel, ki so zapisana tu: http://www.pesem.si/forum.php?action=vthread&forum=1&topic=35

Rada bi pristavila tudi to, da se tudi meni dogaja, da mi je pesem ljuba, ker je pač napisana iz kakšne posebne izkušnje, sem na tisti občutek močno navezana in mi zbuja prav posebne emocije. Se pa zgodi, da taka pesem ne doseže nivoja, ki si ga kot pesnica želim. Bralci seveda tega ne morejo doživeti tako kot jaz, temveč ocenjujejo na podlagi lasnega znanja, izkušenj, okusa itd. Če pesem ni dovolj dobra, da bi močno zadela bralca, potem ni kriv bralec/ ocenjevalec.

Ja, nekateri ocenjujejo celo avtorje in ne pesmi. To je razvidno - seveda nam, ker imamo vpogled v ocene. Potem imaš avtorje, ki imajo svoje lastne navijače in drugih sploh ne ocenjujejo. No, tudi take imaš, ki slabo sploh nočejo oceniti, ocenijo samo tiste pesmi, ki se jim zdijo dobre in zelo redki, pravzaprav samo nekaj posameznikov, ki delijo samo slabe ocene. Ampak taki so v manjšini. Lahko pa ti zagotovim, da v večini dobre pesmi dobijo dobre ocene in priplavajo na vrh.

Kot sam omenjaš, imamo na portalu že izkušeno bralstvo, ki večinoma ocenjujejo merodajno.

Včasih je, nam avtorjem, težko sprejeti, da nekaj, kar se nam je kot močen doživljaj vtisnilo v dušo in izlilo na papir, ni naredilo na bralca nobenega posebnega vtisa. Ampak tako je, s tem se je treba sprijazniti in izkoristiti za avtorsko zorenje.

Za zaključek pa ... če to ne bi bil internetni portal in bi pesmi pošilajl zapakirane v kuverti na literarno revijo, potem ne bi dobil prav nobenega odziva. Natisnjene pesmi bi bile samo tiste, ki so pri nas podčrtane. Brez komentiranja in vrednotenja vsega ostalega, kar nam nudi ta portal.

Dušan, želim ti še veliko dobrih pesmi in plodnega ustvarjanja.
Lp,
Zalka

Zastavica

ajda

Poslano:
12. 05. 2010 ob 09:48

DUSSAN, vsi smo oz. dajemo to fazo skozi, kar se tiče ocen in počasi se človek utrdi in se "navadi" tudi na ocene, katere sicer ne pričakuje, ker je prepričan, da pesem pa spet ni tako slaba. In verjami, da je marsikdo izmed nas zaradi prve ali druge ocene zbrisal svojo pesem, pa se užaljeno zavlekel v kot in jokcal, če malo karikiram, počasi pa tudi dozoriš oz. zoriš tudi v tej smeri, vsem pa ne moreš biti dober, oz. najboljši, vsak ima svoj pogled na pesem in jo pustiš. Kot sem že v nekem svojem postu zapisala, je bila ravno takšna pesem, ki je bila prvih ocenah nekje blizu podna:)), podčrtanka (takrat je le malo manjkalo, da je nisem zbrisala:), in seveda so se kasneje ocene tudi dvignile nad gladino:)). In takrat morda tudi razmišljaš, kako pa to, da tisti, ki je dal tako nizko oceno ne popravi svoje zmote, oz. vtisa, če vidi odziv uredništva, bralcev? Ja, to je pa druga zgodba:). Veliko ti je napisala tudi Zalka in ti dala tudi dober pogled na ocenjevanje, mislim, da te ocene, ki si jih dobil od bralcev, niso potrle do te mere, da bi tvoje pero zastalo. Vedi, da smo vsi oz. velika večina na tem, tako kot sem zapisala, od tistih pod poprečjem, do tistih visokih. Tudi življenje je v vzponih in padcih in moramo naprej. No, malo sem se razpisala, ta komentar bi seveda moral biti v drugi rubriki, kjer je odprta ta tema, je pa morda tudi prav, da je tu, ker si, mislim da ne prvič, načel to temo (če se motim, se ti oproščam)

lp, ajda

Zastavica

Legy

Poslano:
12. 05. 2010 ob 11:25

Živijo!

Bi še jaz dodal par besed... :)

Dusann, priznam, da so mi tvoje pesmi zelo všeč, rad jih preberem in rad tudi ocenim, saj je vsaka posebej zgodba zase. (No, pri meni je navada, da če mi je pesem všeč, jo ocenim s 50 točk ali pa sploh ne. :)) Čestitke za tvoje ustvarjanje in upam, da se ne boš pustil zmesti od različnih odzivov in ocen.

Ocenjevanje avtorjev je nehvaležno opravilo; verjamem, da velikokrat tudi urednicam ni lahko, ko se morajo odločiti. Nenazadnje so prav vse štiri prav tako pesnice in imajo isti občutek kot mi - vedo, kako je biti v naši koži. :)

Ajda je lepo opisala dileme pesnikov, ki se soočijo z oceno. :) Vsakemu dobro prija, da je dobro ocenjen in lepo sprejet, vendar vsekakor mora obstajati neka protiutež - v tem primeru urednice. Jaz vzamem to kot pozitivno sporočilo - da pogledam pesem z distance, ko se malo ohladim in jo poskusim izboljšati čez nekaj časa (jasno pa je, da se v tistem trenutku ne strinjam z oceno). Morda edino pogrešam, da bi jo kasneje dal v ponovno ocenjevanje, pa ne vem, če se sme. :)

Veliko pesmi, ki sem jih objavil, morda res v tistem trenutku niso bile še "zrele", pa čeprav so bile zelo lepo sprejete s strani bralcev; tudi glede ocen bralcev sem prepričan, da imam svoje "navijače" :) in zato tudi moje ocene gledam malo bolj umirjeno in realno (jim odštejem 200 točk - in zanimivo, najbolje ocenjene so večinoma vse podčrtanke. :)). Je pa po drugi strani res, da če pesem ni podčrtana, nima enakih priložnosti, da se predstavi javnosti (saj ne moreš bit vsakdan na portalu in spremljat vse pesmi v poplavi novih - ko pa prideš zvečer gor, pa najprej pogledaš podčrtanke, vsaj jaz).

No, sem se razpisal, oprosti... V glavnem, DUSANN, piši naprej in ne skrbi za ocene, saj konec koncev, pesem ni napisana za oceno, ampak za dušo tistega, ki piše in jo bere :) So pa ocene lepo vodilo pri "piljenju" in rasti avtorja.

V pričakovanju novih pesmi, ti želim prijeten dan.

Legy

Zastavica

Gari

Poslano:
12. 05. 2010 ob 12:55

Jaz bi pa samo omenil, ravno, če smo že pri tem, nesorazmernost ocen. V zbornik pride samo najbolje ocenjena pesem četrletja, vse drugo so podrčrtanke. Moje mnenje je, da bi bilo teba posebej omeniti in objaviti v posebni rubriki prvih pet pesmi (v četrletju ali pa v celem letu) po ocenah bralcev v tiskanem zborniku... Tako, da bodo tudi oceno bralcev imele neko težo in se počutili del skupine.

Mimogrede, kako lahko pridem do zadnjega zbornika? :))

Lp, Gari

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
12. 05. 2010 ob 14:01

Gari, za zbornik piši v obrazec http://www.pesem.si/odziv.php, napiši svoje podatke pa bo prišel zbornik do tebe :-)


Kar se tiče pesmi po izboru bralcev, je vsako čertletje ena in te štiri so objavljene v zborniku. Ostalo pesmi so izbrane po principu vseh afirmiranih literarnih revij - uredniške presoje.

Lp,
Zalka

Zastavica

shadyyy

Poslano:
12. 05. 2010 ob 14:19

hej Zalka, a lahko jaz tudi dobim zbornik?

Zastavica

Gari

Poslano:
12. 05. 2010 ob 14:27

Hvala, Zalka... :)

Je bil samo predlog, da se pač v zbornik uvrsti tudi prvih pet (ali pa tri, če se ravnamo po vseh športih) pesmi v četrletju po oceni bralcev - ne samo prvo, ki je itak pesem četrletja in ima poseben status. Če ne, ocenjevanje bralcev malce zvodeni...

Samo moje mnenje, brez zamere... Jaz sem itak daleeeč od vrha in se me ne tiče... :))

LP! Gari

Zastavica

Poslano:
12. 05. 2010 ob 15:11

Hm dušan, a pri slikanju je drugače?
Tam res ne vem. Ampak če primerjam z glasbo in kakor je Zalka omenila prej tudi razne literarne revije... je tale portal milina.

S tem ko si omenil poseganje v svoje notranje meje... Ravno tako ti posegaš v moje, naše, ko želiš, da bi v tvoji pesmi vsak začutil točno tisto, kar tebi roji po glavi. Težka. Lahko poveš interpretacijo pesmi... Ampak vseeno ima vsak posameznik to svobodo in pravico, da lahko pri sebi odredi, kaj je zanj v redu, kaj čuti in kaj ne. Sto ljudi sto čudi.

Meni naprimer rimane pesmi ne ležijo. Težko jih tudi berem, ampak zato še ne pomeni, da se jim ne morem približati. Jih bom pač ocenjevala po mejah svojih zmožnosti, ko bom jadrala v neznanih vodah. Isto velja za moje pesmi. Vsak se ne najde v njih.

Kolikokrat se je že zgodilo, da so ljudje videli vse drugo, razen tistega, kar sem jaz hotela povedati. Kar se mi zdi super, ker na ta način si lahko tudi sama širim obzorja.

Pri glasbi je pa, če spet primerjam s portalom, več pritiska. Ko si na odru in publika pričakuje 100% od tebe v tistem ekzatnem trenutku, ko si pred njimi. Kar pokažeš takrat, to seješ. Nihče te ne vpraša, koliko si vadil, a si imel žuljave prste, ali se razumeš z mentorjem/profesorjem, koliko časa igraš... Vsak zahteva popolnost. In spet... vsak drugače dojema glasbo. Mogoče pa bo nekdo začutil tisto, kar skušam povedati. Pa tudi če v danem momentu ni vse oh in sploh.

Dandanes je na žalost tako, da je redko še kaj cenjeno. Da gola, preposta čustva niso več dovolj. Čas išče presežke v takih in drugačnih pogledih. Tudi Slovenci mislim, da ustvarjamo tako vzdušje.
Prej kot to spoznaš, lažje shajaš z vsem. Seveda, maš pa vzpone in padce, kot je ajda rekla.

In se mi zdi, da portal zelo v redu deluje, ker kljub vsemu si lahko pridobiš različna mnenja za in proti, če karikiram. :)

Je pa res, da kljub odprtosti portala, še se vedno lahko kje najde kakšna stvar, ki zmoti. Ampak hej, to je le ena pot izmed mnogoterih, ki jih obstajajo.

Mislim, da lahko vsi marsikaj odnesemo. Smo gostje v igri in se mi zdi prav, da pravila tudi spoštujemo.

Konec koncev pa ja ni tako slabo kot zgleda dušan? ;) hehehe
Tudi sam veš, da imaš svoj krog "oboževalcev". Ne moreš trdit, da nisi dojeman. :)
Naj tudi sama podvomim v to, da si sam našel čas in voljo, da si lahko v vsaki pesmi videl smisel in si se vanjo poglobil. Naj bo človek še tako odprtega razmišljanja, vedno je ena stena, ki nas omejuje. :)

Filozofiram. Upam, da ne boš vzel tega kot napad, ampak kot še eno razmišljanje izmed mnogih.

Bodimo odprti.

Amen.

Lp S.

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
12. 05. 2010 ob 15:49

Just Me!

Takole je z zbornikom:

Zbornik stane 18€. Za člane portala oz. za nakup s spleta pa 15€.
Nakup je možen s plačilom po povzetju. Zaračunajo se še poštni stroški.
Trgovina: https://trgovina.over.net/dobavitelj/zru/product.php?productid=18549&cat=0&bestseller =Y

Naj omenim samo še to, da vsi avtorji, ki imajo objavljeno v zborniku vsaj eno pesem, dobijo brezplačen, tako imenovan avtorski izvod.

Lp,
Zalka

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
12. 05. 2010 ob 20:41

Te nekako razumem. Dušann veš, včasih radi napišem subjektivno, kar ima v pesmi nas, ne neko namišljeno zgodbo. To je najbolj občutljivi jaz, tam čutimo bolj
in pesem je seveda toliko blizu. Vendar saj vsak jemlje tako in veliko nas je, ker te razumem, vsaj poskušam zato to pišem. Meni se je večkrat zdela lepša cela kot kakšna druga moja, pa potem ko sem pogledala res ni dobila toliko točk.
Sploh se opazi, kadar je velika razlika. Ampak to itak nima takšne veze.
Se lahko umetnost, kot način izražanja časa lahko oceni? In zato bo izbranka tvoja zate tista, ko se bo zgodilo da nisi tako zraven, pa vseeno bo...
Lep pozdrav,
hope

Zastavica

DUSANN

Poslano:
12. 05. 2010 ob 21:16

Ze zahvaljujem za vaše komentarje! Vidim da ste tudi vi imeli podobne izkušnje - da človek pride do neke stopnje, ko se vpraša kakšen smisel ima vse to. Vem tudi, da so nekatere moje pesmi predolge, ker mi kar pridejo. Jaz sem dostikrat zelo vpleten v tisto kar pišem, saj je zelo boleče in pesem mi je ena od oblik nekakšnega očiščenja zato me včasih morda bolj prizadane kot bi me drugače. Vem pa, da vse niso dobre in jih tudi zbrišem, če vidim pozneje, da so nedodelane in še preveč prepletene s svežimi čustvi ali so kot nekakšni zapiski.
Kar se slikarstva tiče imam slabe izkušnje, saj sem v amaterskem krogu dvignil nivo z nekaterimi, neprestano pa so mi očitali temačnost in me dobesedno zbrisali z društva ne zelo ogaben potuhnjen način, enako je bilo tudi z akad. slikarjem, ki nas je učil ( bil je odličen učitelj, kar se metjeja tiče in nikoli ni bil nikomer nič fouš). Tudi moje delo ocenjeval zelo dobro in fovšija je naredila svoje. Nekatere slike smo morali podariti, kot plačilo za kolonije. Moje so puščali v depoju, kakor da ne sodijo nikamor. Sedaj imajo podpolprečnega akad. slikarja, ki edino stare mame ni pripeljal, da vleče denar od društva in zopet slikajo kičarije kot nekoč. Akad. slikar ( dober učitelj )pa ne prihaja več, ker so se mu toliko zamerili, čeprav je prenesel marsikaj in ni bil nikoli picajzlast in prijazen do vseh.

Lep pozdrav, DUSANN

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
13. 05. 2010 ob 07:53

Pesmi, s katerimi se čistimo navadni ni dobro objavljati.
Kar kaj pa mi bralci vemo, da gre za čiščo.
Mislimo, da je navadna pesem, ki jo lahko raztrgamo.
:)

Po drugi strani pa... z vsako pesmijo se malo očistimo, ali kot je napisal Marko Pavček: z vsako pesmijo me je manj...
škoda da je pisal preveč intenzivno... in zmanjkal.

Zato je dobra distanca.
Predvsem do lastnega pisanja. (Da ne rečem čišče...)
In trda koža.
Če ne je rešitev res - predal.

Zastavica

DUSANN

Poslano:
13. 05. 2010 ob 08:04

Hvala Perorez, se učim. Pesmi pišem šele par mesecev. Marko pa se je ubil zaradi drugih razlogov, ne zaradi pesnenja.

Lp. DUSANN

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
13. 05. 2010 ob 08:57

Hm...
Tega ne moremo vedeti.

Zanesljivo pa vsak pesnik enkrat mine, prave pesmi pa nikoli. To je sicer ena taka zjahana fraza. Ki pa ni samo to.

Mogoče je pa tudi tukaj notri košček skrivnosti, ki jo je razvozlaval John Cage, (hej, Serigala!) s svojimi raziskavami.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!