Forum

Rok Hožen - Bolhe na podgani

Rok, pozdravljen!

Z zanimanjem sem brala tvojo pesem BOLHE NA PODGANI avtor Rok Horžen, ker na začetku dobro skrivaš in napeto pelješ do z drogo proti športu, kjer bralec že lahko zasluti, kaj imaš za bregom.

Potem pa nadaljuješ z malo preveč jasnimi in izrabljenimi zadevami.

Sama bi se recimo izogibala strup v majhnih flaškah in napisala samo strup.

Zadnja kitica pa sploh povsem podre konsistentnost pesmi. Ritem se popolnoma zamenja, sili te v rimo, uporabljaš besedi snif, narkomanske (bolhe).

In če se spustiva še v logiko stavkov v zadnji kitici - pomaga, če ignoriraš verze:

Nocoj so ga zašili, podolgem in počez,podgano ugonobili, bolhe imajo divji ples.

Narkomanske bolhe, bogat kos mesa, ne zaključijo pojedine,naj se snifa in sesa.

Ko to berem, se moram precej poglobiti v to, kaj je smisel teh stavkov. Metafore poskušam razumeti, a se mešajo. Ne vem več, kaj je podgana in kaj je bolha, predvidevam, da je bogat kos mesa = podgana, ampak potem mi bolhe niso več jasne itd. Skratka, menim, da bi se splačalo zadnjo kitico temeljito premisliti in na novo oblikovati v slogu prejšnjih dveh. Direktnih žargonskih izrazov in izrabljenih fraz bi se ognila, ker jih lahko zamenjaš s pesniškim jezikom, ki ga obvaldaš - to se da dobro razbrati. Občutek imam, kot da se ti je mudilo zaključiti pesem ali pa da si izgubil voljo, da jo dodelaš.

Kar poskušam, je, da ti povem, da pesem vleče, da mi je tematika všeč, da je se je končno redko lotimo v poeziji in da se jo splača izkoristiti v največji možni meri.

Lp,
Zalka
 

Rok Horžen

Poslano:
04. 05. 2010 ob 21:53

Živjo Zalka.
Imaš prav. Ni vse ok. Nekaj fraz je res za stran, ker jih je kar precej v tej pesmi. To bom zrihtal. Zaključka se bom opisno lotil malo drugače, da bo bolj jasno na kaj mislim, nebi pa mu spreminjal ritma. Zaradi dramatičnosti - akcije in teme, ki jo opisujem. Mislim, da bo tako boljše.
Dobro je slišati takšno mnenje. Hvala ti, preberi kasneje še enkrat. Pozdrav, Rok

Zastavica

Rok Horžen

Poslano:
05. 05. 2010 ob 13:17

Zdravo. Evo, sem popravil, da je bolj razumljivo. Zdi se mi bolje kot prej.
Nisem pa želel pesmi čisto spremeniti in mrcvariti zgodbe. Lp

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
05. 05. 2010 ob 13:44

Rok, živjo. Meni se ne zdi,da bi kaj bistvenega spremenil. Ne bom te več gnjavila, ker vidim, da se ti pesem na nek način smili in je nočeš mrcvariti. Tudi to je ok - ne mislim nič slabega, to se nam vsem dogaja. jaz bi jo namreč na tvojem mestu namreč zadnjo kitico ne samo mrcvarila, tudi mesarila bi jo :-). Posukusi še malo z ločili v drugi kitici. Se mi zdi, da ni vse urejeno kot bi bilo optimalno.

Lp,
Zalka

Zastavica

Komentiranje je zaprto!