Forum

Sosed tvojega brega 2010 v Piranu

Sosed tvojega brega 2010 v Piranu
Avtor: Dragica Breskvar
Kategorija: Popkultura

Literarno srečanje Sosed tvojega brega 2010, tokrat pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti skupaj s svojo območno izpostavo v Piranu 17. in 18. aprila 2010. Gre za tradicionalno, že 32. srečanje tujejezičnih avtorjev s stalnim ali začasnim bivališčem v Sloveniji, ki ustvarjajo v svojem maternem jeziku.

Letos je na natečaj revije Mentor za srečanje poslalo svoje literarne prispevke 43 avtorjev, največ v shb jezikih, nekaj pa še v madžarščini, italijanščini, makedonščini, španščini, nemščini in angleščini. Vsa poslana besedila je pregledala strokovna žirija – sestavljali so jo dr. Đurđa Strsoglavec, Jure Potokar, dr. Maja Šabec, dr. Irena Prosenc Šeruga in mag. Irena Samide – in med njimi izbrala dobro polovico avtorjev, ki se bodo predstavili na državnem srečanju v Piranu. Avtorji pripadajo različnim generacijam (od študentov do upokojencev) in poklicem (od pravnikov, ekonomistov, psihologov itn. do pekov), vsem pa je skupno pisanje leposlovja. Večina avtorjev ima izdano vsaj eno knjigo, stalno so prisotni tudi v slovenskem revijalnem tisku (marsikdo med njimi piše tudi v slovenščini) in v literarnem dogajanju (literarna srečanja, različni natečaji, literarni večeri in druge predstavitve …), kar vse priča o kvaliteti njihovih del. V zadnjem času so jim vse bolj odprta tudi vrata v literarno ustvarjanje matične domovine.

Letošnje srečanje bo izrazito delovno: razen osrednjega večjezičnega literarno-glasbenega večera v Tartinijevi hiši v Piranu se bodo avtorji z mentorji povsem posvetili strokovnim temam – v literarni delavnici skupaj z esejistko in pesnico Meto Kušar metaforiki v literaturi, v jezikovni z dr. Đurđo Strsoglavec analizi na natečaj poslanih literarnih del, v predavanju in seminarskem delu pa sodobni italijanski književnosti s poudarkom na delih, prevedenih v slovenščino, o čemer bo spregovorila dr. Irena Prosenc Šeruga s Filozofske fakultete v Ljubljani.

Ob srečanju bo izšel zbornik Paralele 14 z izborom poezije in proze (Iz Sosedovega vinograda, letnik 2010). V njem bo objavljen tudi pogovor z Brankom Baćovićem, pesnikom in fotografom, avtorjem štirih pesniško-fotografskih knjig, ki je pred leti prišel iz Srbije, spominski zapis o pesniku Ratomirju Iliću - Kačarju, dolgoletnem udeležencu srečanj, ki je lani umrl, dodan bo pregled nekaterih prireditev, na katerih so sodelovali avtorji Soseda, in tudi knjižnih izdaj, nastalih med dvema srečanjema (2009–10). Objavljene bodo tudi pesmi nekaterih slovenskih avtorjev, ki jih je pesnica Senada Smajić prevedla v hrvaški jezik. Zbornik Paralele vam lahko takoj pošljemo v e-obliki, natisnjenega pa prihodnji teden.
 

Jure Drljepan (JUR)

Poslano:
15. 04. 2010 ob 23:35

Vabljeni na osrednjo literarno-glasbeno prireditev

IZ SOSEDOVEGA VINOGRADA, letnik 2010

Sobota 17. april ob 19. uri

TARTINIJEVA HIŠA, PIRAN


Na finalni prireditvi nastopa tudi sedem avtorjev našega portala.

Vljudno vabljeni vsi, ki boste v soboto v Piranu ali kje v bližini
in seveda vsi ostali ljubitelji pisane besede.



http://www.jskd.si/literatura/natecaji_literatura/sosed/uvod_sosed_10.htm


JUR

Zastavica

Korponai Ivan

Poslano:
16. 04. 2010 ob 10:39

Pozdravljen Jur,

posebni pozdrav in cestitke vsem udelezencem

in Veliko uspehov v Piranu na vasem srecanju „Sosed tvojega brega“

Vam zeli

Ivan Korponai

Zastavica

breza

Poslano:
19. 04. 2010 ob 22:26

Nekaj utrinkov sa srečanja "sosedov" v Piranu ... kot vedno je bilo lepo, nepozabno, dinamično ...





Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
21. 04. 2010 ob 16:06

Zanimivo je videti razvoj dogodkov, ki od resnosti plavajo proti vse večji sproščenosti. In veselje, ko vidim ljudi, ki smo jih spoznali na skupnem poletnem (Duletovem) pikniku, Pesem si in Sosedi ;-)

Komaj čakam, da v živo poveste še kaj več,
Ana

Zastavica

Komentiranje je zaprto!