Forum

Justina - Figura

Justina, pozdravljena!

Posebna nostalgija prihaja iz tvoje pesmi Figura avtor Justina.

Me pa v pesmi zmoti, ker mešaš jesen in pomlad. Npr. Kukavice nesejo jajca spomladi, prav tako štorjklje gnezijo spomladi. Otroci pa spomladi že skoraj zaključujejo šolsko leto, torej bodo zopet sedli v šolske klopi jeseni, prav tako grozdje zori jeseni ... skratka, pesem je treba na tem nivoju urediti. Ali se sprehodiš od pomladi do jeseni in v šolarjih in grozdju najdeš vzprednice, pa ptice spomladi po svoje in najdeš še kakšno pot za poletje. Ali pa se osredotoči samo na jesen, ker si omenila ptice selivke, je to mogoče tisto, kar bi lahko porabila. Poskusi urediti, ker je čustvo, ki prihaja iz pesmi zelo dobro nastavljeno. Tudi šahovska figura polita z vinom mi je fantasična prispodoba. Vsekakor je pesmica vredna razmisleka.

Lp,
Zalka
 

IŽ-lev

Poslano:
11. 04. 2010 ob 19:36

Meni je všeč, sem posebej prebrala še.
Tudi če je lepo, je kasneje, lahko tudi v jeseni, pozni.
Kot jesen za poletjem, tako drugi rituali narave.
Menda je to mislila Zalka.
Je pa Justina lepa, na koncu še večji pomen dobi okoli figur.
lp,
h

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
13. 04. 2010 ob 19:59

Upam, da pesemsijevkje in pesemsijevci, predvsem tisti, ki vas med tem kratkim obiskom spregledam, (ker potalal sem tudi nekaj petic), ne boste vihali nosov zaradi redkih obiskov, a sem kar zabasan z delom... a padel mi je v oči tudi tale klepet, in moram še enkrat reči, da ima Zalka nos za za fine pesmi, kar tale Figura nedvomno je.
Tisto kar Zalka očita kot neurejenost pesmi je pravzaprav fino opažena pomlad, ki ni nikjer zapisana, a izpostavljena skozi dogodke (gnezdenja).
Vsekakor pa je pesem za moje pojme zelo dobra, ker je iz te stokrat ponovljene metafore (letnih) časov, prav svojsko in zelo originalno, (čeprav tudi tisočkrat ponovljeno) opozorila na življenje, in staranje, kar jesen nedvomno predstavlja.
Ja in čisto vino polito po šahovskih figurah...
samo čestitke Justini.

Zastavica

JustinaStrasek

Poslano:
14. 04. 2010 ob 18:43

Tvoj Rada bi odgovorila, da v pesmi Figura nisem mešala letnih časov. Z jesenjo sem mislila na ne ravno rosna leta (jesensko obdobje življenja). Seveda hvala Zaliki za dobronamerne kritike. Prav tako se zahvaljujem vsem za pohvale.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!