Forum

Naj šepnem ti? - Borut P.

Naj šepnem ti? avtor Borut P.

Borut, naj šeptem ti, da tvoje so mi pesmi kuliš ;) Vem, da niso po merilih/pravilih (ritem, zlogi) al kak bi rekle urednice, ampak jaz pravil itak ne maram preveč ... Gre se zato, da imajo močno sporočilnost, da bereš in ostaneš buden ... neka fatalka v tvoji glavi, se pojavlja nenehno. Zanimivo skratka, ni kaj ...

Lp, Nuška
 

Borut P.

Poslano:
15. 01. 2010 ob 10:14

Nuška, pozdravljena!

Hvala, ker si mi prišepnila, da so ti moje pesmi kuliš, kot praviš. Slišal sem te na ves glas. ;) (in prišepnem ti, da dugič vpij! :p)
Torej, če bi se vsi morali ukvarjati z rimo, ritmom in ostalalim, kar sodi zraven, bi gotovo velika večina pesmi dobila - razmišljam na glas - nizke ocene. Ampak oba veva, da temu ni tako - da nekatere pesmi, ki so napisane izven meril, dobijo tako najboljšo kot najslabšo oceno. Filozofija je preprosta. Ocena je vedno subjektivna, pa naj mi nekdo dopoveduje tisočkrat nasprotno. Verjetno bo držalo tudi to, da ta subjektivizem često prekaša odločitev, s katero je sporočilnost prezrta, bogvedi zaradi katerih že razlogov. Prav zato mi je ocenjevanje, dasiravno z opisno oceno, tuje. Veliko bolje bi bilo, da bi pod vsako pesem lahko vsakdo napisal karkoli že pač, pa čeprav bi bilo v večini primerov nevešče kritike moreče brati, a vseeno. Vedeli bi, kako se pesmi dodaknejo vseh - ocenjevalcev na nivoju in povsem navadne smrtnike, ki jim litertura in zmožnost podajanja misli nista tako blizu.
Vsa umetnost, tudi pesniška, je zgolj umetnost. In v umetnosti je umetnost, da je tam dovoljeno vse. Vprašanje je le, ali si z njo drugim všečen ali ne. Tudi o tem, kaj pesem sploh je, bi se dalo debatirati. Nisem prepričan, da so vse pesniške umetnine, izdane v vseh vrlih knjigah, na portalu pesem.si, tudi drugod, dejansko sploh pesmi. Včasih gre za neverjetne mojstrovine, drugič se spet zdi, kot da avtorji pišejo/mo z večvrednostnim kompleksom (temu zlobno rečemo, pa se bom malo cenzuriral, sindrom kratkega k**** ali sindrom suhe p****) v nizanju nekih kombinacij pridevnikov s samostalniki, kot npr. "tvoj drek razlije se v tihem ritmu jutranjega žarka v tančico ptičje pajčevine na pragu velemesta izgubljenih duš" itd. Ampak, le kdo nam sodil "pesmi" bo? Verjetno le tisti, ki se ga bodo dotaknile. Za ostale mi je figo mar. In Nuška, za tvojo dotaknjenost, ker sem na tem portalu pač zelenec - HVALA.
;)

Lp,
Borut

Zastavica

Komentiranje je zaprto!