Forum

CIPSIPILIPSIPILONIKA

Ne boste verjeli, ampak to je naslov knjige! In to ni navadna knjiga, ampak je kar zbirka pesmi. Lahko bi ji rekla tudi antologija otroške in mladinske poezije. Torej: CIPSIPILIPSIPILONIKA, pesniško popotovanje od izštevanke do konsa, izbral dr. Igor Saksida, izšla pri Mladinski knjigi, Ljubljana 2009.

Takoj na začetku pa moram demantirati to, kar sem napisala zgoraj, Namreč, da gre za poezijo za otroke in mladino. Še zdaleč ni res, da je izbor pesmi zanimiv le otrokom in mladini. Zbirka je pravi zaklad za vsakega, ki rad bere dobro, domiselno, domišljeno in tudi duhovito poezijo. Izbor pesmi je res v nekaj posebnega in gospod Saksida je zadel žebljico na glavico, kako poezijo približati vsakemu bralcu, seveda tudi mlademu. Prve strani so namenjene ljudskim pesmim - vendar ne čisto vsakdanjim. Za okus bom eno prepisala. Sicer jo verjetno vsi poznamo, pa se pravzaprav redko zavemo, da je pesmica povsem »odštekana«.

En ten tentera,
bum čim kalvara,
kalvarina bundačina,
bundačina kalvara,
kalvarina bundačina,
bundačina kalvara.

Presenečenje te knjige pa je tudi komentar, ki je pripisan pesmim. Ta je res napisan bralcu, ki ne ve, v čem je pesem pesniška. Hm … V nagovoru knjige piše, da pesmi ni potrebno razlagati, a vendar nam komentarji pomagajo brati poezijo, jo spoznavati in razbirati. Gre namreč za odštekanke! Da so odštekanke vedno bile so priča ljudske pesmice, potem pa dalje od Levstika, Stritarja, I. Grudna, Branka Rudolfa, S. Vegri, Zajca, Leinščeka, vse do Šalamuna in Kosovela. A to so le nekateri od tridesetih pesnikov in pesnic. Avtorji niso razporejeni tako kot so živeli, temveč, kako daleč naprej je segla njihova poezija. Recimo, da sem v eni noči, kolikor sem knjigo lahko brala, razbrala nekaj takega.

Naj še povem, da je v knjigi kup posrečenih pesmi mladih avtorjev od 11 let dalje. Iz teh pesmi se da jasno razbrati, kako so se igrali, raziskovali in iskali poezijo.

Skratka, če ne veste, katero knjigo poezije bi v kratkem brali sami ali priporočili svojemu otroku, nečaku, vnuku, sosedu, ker se rad igra z besedami, je Cipsipilipsipilonika prava izbira. Privoščite si popotovanje od izštevanke do konsa. Iskreno priporočam vsem, ki bi radi, da pesem vstopi vanje, tudi tistim, ki bi radi vstopili v pesmi in jih pogledali od znotraj. Tudi tistim, ki ne vedno, kako se lotiti branja moderne poezije. Prepričana sem tudi, da bo knjiga vsakemu, ki piše pesmi, pustila sled.


Lp,
Zalka


p.s. Levo spodaj na naslovnici je napisano:
Pesmi za izbirčne in predrzne.
 

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
11. 01. 2010 ob 17:54

Mi smo poznali izštevanko s skoraj tako besedo, žal sem celotno pozabila, ostanek pa:

CIP CIPILIP CIPILONDIKA
Kdor pa tega ne izgovori,
pa miži!

:))

Mene si pritegnila, Zalka, bomo pobrskali v knjižnici - upam, da je na voljo.

Kerstin

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
11. 01. 2010 ob 18:14

Me veseli, Kerstin.
Ja, ta izštevanka je v uvodni besedi zbirke. In se Igor Saksida sklicuje tudi na to izštevanko, češ, kdor ne more prenesti ali prebrati te besede, naj tudi pri zbirki miži.

Iskala sem primerno knjigo s poezijo za moja tamala dva. Pri vseh sta že zavijala z očmi, ko smo iskali pesmice za bralno značko. Kar nekako naveličana sta jih že. Tiste znane in dobre že poznata ... ali kaj jaz vem, skratka, nisem ju mogla zmotivirat. Tale knjiga ju pa kar zabava, meni je pa naravnost v slast! Se je pa te pesmice malo težje naučiti na pamet :-). Ampak nič ne de!


Lp,
Zalka

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
11. 01. 2010 ob 21:36

Ja, otroci imajo radi take žnj pesmice in preigravanja z jezikom v pravo latovščino (se spomniš naše IZSPAVANKA (otroška) ?).

Moja dva so očarali tudi ZGUNKSI (iz Cicibana). Sta jo znala na pamet prej kot jaz. :blush:

Žbingeljček na nebu kvarklja.
Gula, gaja, vrc, bubaja.
Temen punkeljc gre za trunks,
krpkajo se zbrnju škimpflje,
čmrkne naš preljubi zgunks.
Gula, gaja, vrc, bubaja!

(Lilijana P. Zupančič)

:))
In še očarljive avtoričine ilustracije so zraven.

K.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!