Forum

Tri tisoč bedakov

No, pa dajmo - zdaj, ko vem kam to vtaknit ;-)
Torej, želim slišat vaše mnenje o tej pesmi. Pač, potrebujem neko povratno informacijo, če hočete kritiko, karkoli. saj veste, presoja lastnih "izdelkov" je vedno na tankem ledu.


Tri tisoč bedakov
in jaz,
ki tečem, tečem,
da ulovim,
ulovim eno samo ptico,
ptico veselja.

Tri tisoč bedakov
in jaz,
ki ugotovim,
da to sploh ni moja ptica.
Ni ptica, ki sem jo iskala,
ki sem si je želela.

Tri tisoč bedakov
in jaz,
ki konec ulovim.
A to ni moj konec.
To ni moja sreča.
Spet gledam tujo srečo.

Tri tisoč bedakov in eden.
 

Zalka Grabnar

Poslano:
21. 12. 2009 ob 18:16

Pozdravljena Pelegrina v pravi rubriki :-)

Pa tudi, če bi jo prvič falila, ne bi bili nič hudi, temo bi prestavili, pa bi bilo.

Pesem Tri tisoč bedakov je po mojem mnenju kar zanimiva pesmica. Sama jo razumem kot odziv na okolje, ko množicam dopovedujejo, kaj potrebujemo, da bomo srečni. Naprimer, ko boš kupila pralni stroj te in te znamke, bo tvoje življenje popolno; Ko boš dosegla, da boš imela stegna brez celulita, boš srečna, s to in to kremo, boste večno mladi, z novim avtom boš moški, ki se mu nobena ženska ne bo mogla upreti itd.

Ptico razumem kot simbol nečesa, kar bi rada ujela, vsi pa vemo, da je divjo ptičko še kako težko ujeti. Torej je tudi ob nakupu neke materialne dobrine ne boš srečna, saj takoj za tem ugotoviš, da ti še to in to manjka.

Prej ali slej torej ugotoviš ti (in še vsi ostali bedaki), da to ni prava pot do sreče. Da ti lažejo. Kar naenkrat se strezniš in ugotoviš, da si nalagana in da tečeš v napačno smer.

Menim, da se zadnja in predzadnja kitica malo pokrivata. Zato bi poskusila obe kitici narediti bolj svoji, vsako s svojim sporočilom, ki se dopolnjujeta.

V zadnji kitici mi tudi ni jasno, kakšen konec si ulovila. Da pa to ni tvoj konec, bi se dalo verjetno povedati še kako drugače in tudi, kako hrepeniš po sreči, ko jo vidiš pri drugih.

Repeticije in nekako magična števila tri tisoč, sta super prijem in ju v pesmi ohrani.

Pa še nekaj bi ti vrgla zgolj v razmišljanje. Nekako ločuješ tri tisoč bedakov in sebe, hkrati pa pišeš, da imajo isto doživljanje kot ti. Iz tega se da razviti več. Pa ne mislim, da bi moralo biti kontrastna, lahko je vzporedno pot, lahko je skupna pa se potem razcepi itd ...


Prav konkretno ti pa zaenkrat še ne bi "rila" po pesmi. Predlagam ti, da najprej popolnoma izčistiš misel. Pesem pa zagotovo nosi dispozicijo za nekaj dobrega!

In, ja, še to. Super, da si kar sama zahtevala, da ti kaj napišemo! Pogum velja. Upam, da se oglasijo še druge urednice. Več glav več ve.

Lp,
Zalka

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
21. 12. 2009 ob 18:25

Pozdravljena, pelegrina, še z moje strani. Pesem o bedakih, ptici in jazu mi je všeč in mislim, da jo boš dovršila - nimam kaj dosti dodati Zalkinemu komentarju.
Moram pa reči, da sem že po drugi kitici kar nekako pričakovala, da se bo pesem končala s "tritisočen bedak tečemo ...." in za nami teče nekdo, ki hoče ujeti ptico.
Skratka, mislim, da bi bilo učinkovito, če bi to gibanje spravila v cikel - tečem za ptico, bedaki tečejo pred menoj, ujamem ptico, ni moja, jo spustim, sem z bedaki, nekdo za mano teče nov krog in tako naprej. Da se izkušnja enega (s pomočjo repeticije, ki je učinkovita) lahko uvidi kot izkušnja, skozi katero so šli vsi.
Tudi ta konec je bil najbrž mišljen kot rep tiste kolone bedakov, ki tečejo ne pa konec tebe. Kot pravi Zalka: dobro razmisli, izpili.

Se že veselim,

Ana

Zastavica

pelegrina

Poslano:
21. 12. 2009 ob 20:43

Hvala obema za komentarja oz. kritiki.

Pesem se tesno navezuje na močno osebno doživetje, ki me je precej zaznamovalo. Zato je tudi težko izčistiti oz. izpiliti misel.

@Ana, ob tvojem komentarju sem se spomnila na srednješolska leta in pouk slovenščine, kjer so od nas zahtevali, da razložimo določeno pesem. Jaz pa sem bila ves čas mnenja, da pesmi itak nihče ne more razložit, ker njeno globoko bit razume le pesnik sam. To mislim tudi še sedaj. vendar pa je prav fajn videti, kako razumejo in dojamejo tvoje misli drugi ljudje.
(kljub takemu mišljenju sem vseeno zelo rada intepretirala pesmi).

Hvala obema za kritiko, bom premislila, in počasi pilila. In upam IZPILILA.

Zadnji stavek pesmi prvotno sploh ni bil navzoč v pesmi. Sem ga dodala šele kasneje, ker se mi je zdelo, da pesem potrebuje nek konec. vendar še sedaj nisem ziher, ali naj ga pustim ali naj ga zbrišem.

P.S. To, da sem se pa kar sama "postavila na ogled" - mogoče narcisoidno, kaj pa vem. Ampak od čakanja še nihče ni obogatel. In če se želim kaj naučiti, moram oglodati kost in jo deliti.

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
21. 12. 2009 ob 21:34

Naj se h komentarjem pridružim še jaz, Pelegrina.

Ne, Pelegrida, niti približno ni narcisoidno postaviti se takole na ogled. Saj zato pa imamo ta forum, v forumu pa tudi delavnice, da v njih pilimo izraz, poskušamo, obračamo in poskušamo narediti svoje pesmi boljše. Najboljše pesmi pa so večplastne, to so take z mnogimi pomeni, take, v katerih vsak bralec najde nekaj svojega. Zato imaš prav, ko rečeš, da samo pesnik v popolnosti razume svoje pesmi. In nič ni narobe z raznovrstnimi interpretacijami. Včasih še tisti, ki je pesem sam napisal, po nekem časovnem odmiku vidi drugačen pomen.

Kar se tiče tvoje izpostavljene pesmi, bi še jaz nekaj malega dodala. Kakorkoli se bodo tvoje pesmi razvijale, boš naredila velik korak naprej, če boš čimbolj opuščala klišejske izraze in simbole kot so ptica, srce ... Bolj kot bodo tvoji izrazi drugačni, boljša in večplastnejša bo vsaka tvoja pesem.

LP, Lidija

Zastavica

Dani Bedrač

Poslano:
22. 12. 2009 ob 07:44

men je fajna.

;-)

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
22. 12. 2009 ob 08:04

Tri tisoč bedakov in jaz

Ta pa je dobra pelegrina,
ne vem kako,
ampak na nek način...

Mi je všeč.

Če je toliko, potem tudi ni hudo da ne bi bil sam kdo not...

Lep prednovoletni dan,
pa novoletne želje?

Biti v množici nebedakov?...(!!!)

*
hope

Zastavica

Komentiranje je zaprto!