Forum

- HARMSOVKA -

Na Locutio je objavljena ena zadnjih zaključenih "harmsovk".
Za tiste, ki jih zanima kaj lahko najdejo v knjigi Beseda te gleda...
Ta, z linka je novejša, kot knjiga....

http://www.locutio.si/avtorji.php?ID=506&clanek=1297
 

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
23. 11. 2009 ob 18:50

(... novejša kot knjiga.)

jaz sem našla knjigo in sem trenutno v njej.
:)

L

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
29. 11. 2009 ob 10:45

Še dobro, da brskam in da sem našla tole.
Zelo drzna in družbeno kritična harmsovka MALE SKRIVNOSTI, VELIKE NEUMNOSTI (velike mojškre). Tipično satirična, kislo-sladka, ko se kisamo nad resničnostjo oz. kruto realnostjo in sladkamo, ko prepoznamo realistične like, okolje in prostor. Zraven tega prepoznamo prav konkretno problematiko, prav konkreten čas, zaznamovanega z dogodkom, ki odraža ekonomsko stanje današnjega proletariata. Z zaznamovanjem pa zaznamuje tudi bralca, saj se ga skoraj prisili, da se opredeli, odloči, pretehta ... prav sili, da izdelaš svoje mnenje o problemu. Tudi, če se hočeš skozi dogodek prebiti neopredeljen, ti ne uspe - seveda, če prebereš, ne preletiš,samo zato, da lahko rečeš, sem prebral. Še zastor odigra svojo vlogo (kar je že kar značilnost za Perorezove harmsovke in s tem opozori na poanto), čisto vsaka stvar je do potankosti domišljena in z namenom izpisana. Izvrstna literatura!

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
30. 11. 2009 ob 09:07

Ej,
ja,
to se mi zdi (za moje razumevanje gledališča v našem času) ključno. Odzivnost in kritičnost, seveda brez pretiranega oz. nič moraliziranja.

V tem kontekstu pa še vedno funkcionirajo zakonitosti, ki so bil tako natančno definirane v Poetiki in med njimi je tudi opozorilo, da je tragedija, ki se zgodi kralju, veliko bolj dramatična, kot popolnoma enaka tragedija, ki se zgodi na primer potepuhu. Da bom bolj plastičen - denimo da so oba obesili na drevo ob cesti.
Je razlika, a ne, če visi kralj, ali pa potepuh....

Meni se v "harmsovke" kar same vsilijo predvsem kakšne zanimive izjave, za katere se zdi, da v sekundi razkrinkajo človeka, ki se lahko na primer vse življenje trudi, da bi bil videti drugačen....
Na primer ena takšna je predsednikovia/(kraljeva) izjava, ko je označil Hudo jamo, kot drugorazredno temo tistega trenutka.
Toda navidezni spodrsljaji (hrvaško menda: omaške) politikov niso zanimivi, ker so v bistvu vsakdanji. (Imajo vlogo -potepuha-)
Zato se vanje niti nima smisla preveč vtikati.

Bolj efektne za to, da nas ne pustijo neprizadete, so -predelave- izjav -kraljev- in -kraljic-, kot je na primer "omaška" Lane Svet Lane Svet (oz. Svetlane), da naj Murine delavke vzamejo rovnice in gredo saditi krompir.

To/takšna izjava, zdi se, razkriva duha našega časa, in nesporno dejstvo, da so tudi za stiske -potepuhov- krivi -kralji- (če ne vsaj intelektualci)...

Zastavica

Tomaž Mahkovic

Poslano:
30. 11. 2009 ob 09:15

E, to je to, le da znaš ti na svojsten način to prikazat; da človek še enkrat vidi - kot skozi lupo :)

Zastavica

Komentiranje je zaprto!