Forum

avtorske pravice

http://www.pesem.si/forum.php?action=vthread&forum=5&topic=3991

Ajda, odgovarjam ti tu, da ne smetimo več po Petrovi temi.
Potrebno je najti pogodbo. Če je tvoj mož obdržal zgolj moralne avtorske pravice, potem ne pripada noben honorar več. Zadnje čase se vsi zelo trudijo, da bi od avtorjev dokončno odkupili dela, kar pomeni, da ni treba niti pri ponatisu več plačevati honorarjev, kaj šele dedičem.

Kar se tiče pa izposojanja, pa obstaja zgornja in spodnja meja izposoj. Če je nižje, potem ne izplačajo nič, če je višje pa tudi ni v celoti izplačano avtorju oz. dedičem.

Skratka, pravi naslov je gotovo AAS za vsa podrobna vprašanja in nasvete. Je pa pošteno, da če ti vse to nudijo, da se vrši plačilo preko njih, poberejo 3%.
Pri tako niszkih zneskih je to itak manj kot vžigalice.

Lp,
Z.
 

ajda

Poslano:
17. 11. 2009 ob 22:46

Zalka, prav je , da si to temo odprla posebaj in opravičujem se Petru, da sem smetkala tam. Ja, to je zelo odmaknjeno, leto 1972, gre tudi za druge publikacije in pozanimala se bom kot si mi zapisala. In četudi gre le za ficke, je to morda le princip.

lp, ajda

Zastavica

Tomaž Mahkovic

Poslano:
18. 11. 2009 ob 08:27

No, tule si pa lahko ogledate vrstni red avtorjev po izposoji 2009. Mucka je povsem na vrhu:
http://home.izum.si/cobiss/nadomestilo/NadSeznam.asp?Leto=2009

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
18. 11. 2009 ob 10:44

Kolikor vem se knjižnično nadomestilo ne šteje kot avtorski honorar ampak je kategorija zase (do nedavnega ni obstajalo in avtor od izposoj ni imel ničesar). Zato nisem prepričan, da knjižnično nadomestilo pripada dedičem.

Avtor namreč avtorski honorar prejme ob izidu, glede na pogodbo, ki jo ima z založnikom.
Ta se izplača bodisi v enem znesku za vselej (odkup), v enem znesku za eno izdajo (ponovno izplačilo v primeru ponatisa) ali pa v procentih od prodaje na drobno.
Po smrti avtorja, avtorske pravice pripadajo dedičem še 70 let. V primeru odkupa jim ne pripada nič, ker je bil celoten honorar za vselej izplačan v enem znesku.
V primeru odkupa za omejeno število izvodov se dediči sami pogajajo z založnikom za nadaljnje izdaje, seveda v skladu z že obstoječimi pogodbami, če obstajajo in so veljavne.
V primeru izplačiča glede na število prodanih izvodov, jih dediči prejemajo še naslednjih 70 let, če se delo seveda še prodaja in če založnik izdaja ponatise.

Je pa tukaj ena pomembna zadeva, ki ščiti dostopnost avtorskih del. Če imetnik materialnih avtorskih pravic slednjih ne koristi določen čas (mislim da 12 let) lahko avtor z deli znova prosto razpolaga. To pomeni, da tudi če je neka založba odkupila neko delo, pa ga že 12 let ne prodaja (npr. ker je naklada pošla v ponatis pa niso šli), lahko avtor najde novega založnika in mu avtorske pravice znova proda.
Na ta način se zaščiti, da bi nekdo avtorske pravice odkupil z namenom, da delo ne bi prišlo nikoli v javnost. S tem da je menda obdobje samo 4 leta, če delo še nikoli ni bilo izdano.
Kljub vsemu je 4 leta dolga doba zato je dobro dati že v pogodbo o odkupu avtorskih pravic nek razumen rok, v katerem je založnik dolžan izdat avtorsko delo, sicer se pogodba razveljavi.
To so stvari, ki jih mnogi avtorji ne vejo, pa jih je dobro poznat.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!