Forum

Beseda me je pogledala - knjiga Petra Rezmana

Z največjim slovenskim gledališkim festivalom Borštnikovim srečanjem je sovpadal izid knjige:

Petra Rezmana, BESEDA TE GLEDA, Študentska založba Litera, 2009
Avtor je dramska besedila razdelil na tri sklope:
1.Kratke
2. Daljši
3. (Pre)dolga

Naše založništvo redko poskrbi, da so objavljena tudi dramska dela. Tokrat pa je Litera poskrbela za poslastico. No, Litera že, a brez avtorja seveda ne bi šlo. Peter Rezman, pesemsijevski Perorez , je tokrat zarezal v današnjico z dramskimi besedili v knjigi Beseda te gleda. Knjiga je naravnost poslastica (Kar ne preseneti, saj je isti avtor že slavil svojo prejšnjo knjigo Skok iz kože z nagrado Fabula.) Že naslov je pomenljiv, namiguje na gledališče. Vendar pa je naslov šele začetek, saj že takoj po uvodniku Roka Vevarja (ki je priznan in visoko cenjen strokovnjak in kritik) in ga je vredno prebrati, pade prvo presenečneje pred bralca. Harmsovke, kot jih je imenoval avtor. Duhovite, zelo kratke dramske igre. Ali je to sploh možno? Rezman dokazuje, da je! Uprizarjanje sicer zahteva zelo iznajdljivega in pronicljivega režiserja, kasting pa je … (no, je že bil v gledališču Glej na unikatni uprizoritvi 24. februarja 2008) originalen, točno tisti liki, ki jih zahteva, takrat izbrani skupek kratkih tekstov. Ne glede na to, da so nekateri prepričani, da je treba dramsko pisavo gledati in ne brati, pa Peter dokazuje tudi nasprotno. Harmsovke so naravnost prvovrstne za branje (tudi zato, ker ne verjamem, da se bo kdaj tak kasting (še) zbral.) Zraven teh odličnih skupkov harmsovk pa Peter postreže še z ready made teksoma, ki sta pečat časa in s tem zadetek v polno. Ravno prav pripravljene na resne namige, da se morate (na)smejati.

Če bi rekla, da je vse, kar je zbrano v knjigi smešno, bi delala Petru krivico. Dejstvo je, da je vse zapisano tako večplastno, da se zraven lahko tudi jočete ali pa se vsaj zresnite.

Igra Preživetje vleče črno sled premogovniškega prahu, ki ga Rezman stresa s sebe, a je zgodba neznana tudi tistim, ki so brali njegovo zbirko.
Drugi od daljših dramskih tekstov, ki je pravzaprav dramatizacija s precej svobode, Skok iz kože, naslovna zgodba iz nagrajene zbirke kratkih zgodb. No, to slednjo pa si boste lahko ogledali, saj že tečejo vaje v Mestnem gledališču v Ljubljani.

Knjiga za sladokusce in za tiste, ki bi to radi postali. Knjiga, ki mora biti večkrat pri roki.

Peter, čestitam! Neskončno sem uživala ob branju, prvi sklop pa je sploh za neprestano listanje in prebiranje. Še naprej z istim tempom, prosim. Čakam novo knjigo!

Zalka
 
 < 1 2

Tomaž Mahkovic

Poslano:
19. 11. 2009 ob 10:30

No. Zalka s tabo se v vsem strinjam. Govoril sem le o tem kako večina folka gleda na dramatiko kot berljivo.

Kar se pa kavarniških večerov v Grižah tiče, pa bi rad, da se tudi drugi Pesemsijevci zvrstite kot gostje. Kdor je za to, naj se mi javi na e-naslov: [email protected], da se dogovoriva o vsem.

Lp

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
19. 11. 2009 ob 11:23

Tomaž, kar se tiče nastopa v Grižah me ti kr pripiš v prvi fraj mesec.

Zalka, a veš, kaj bi mi morali načrtno širiti.
Ne to, da naj ljudje berejo, pač pa bi morali govoriti, da literarna umetnost ni ravno za vsakega bedaka, zato je ne morejo vsi prebirati. Kar je seveda res. A če to resnico razširimo, bodo tudi vsi bedaki tekli po (naše) knjige.

:))

lpp

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
19. 11. 2009 ob 14:13

Peter,
pa začniva :-))),
Tole zagotovo ni za bedake,če pa že, potem naj bodo tudi bedaki starejši od 7 let: http://www.lgl.si/index.php/predstave/predstava/izgubljeni_ton/, danes koncertna, polna izvedba pa v januarju.
Popluvite me ...
Lp,
Zalka

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
19. 11. 2009 ob 14:36

ptujptujptuj
al tuj tuj tuj
(da jo ne bi kdo mahnil na Ptuj.... :-D )

Si se pa mal namatrala ha!
Mislim ne s pisanjem. Bolj z okoliščinami!

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
19. 11. 2009 ob 16:38

Pozdravljen, Peter, a veš, ti imaš en tak poseben nos, ki zavoha ideje preden se obelodanijo: že od jan naprej načrtujemo pesem.si avtorske večere (v smislu predstavitve posameznih (parov?) avtorjev- dokončno bomo naredili "bojni plan" na uredniškem sestanku decembra, in upam, da boš še ZA. OK?

Pljuvam te, Zalka ;-))

Lp, Ana

Zastavica

Tomaž Mahkovic

Poslano:
19. 11. 2009 ob 18:23

Peter, govoril sem s Simono, ki ima seznam za te Kavarniške večere čez in pravi, da lahko že decembra (4. 12. 09) vskočiš, ker je eden uvihnil.
Če ne, pa si na vrsti aprila.
Pa povej, če imaš kakšnega muskontarja v rezervi, da ga lahko angažiraš, če ne bomo pa našega Bedrača spet naprosili, ker vedno malce z glasbo kombiniramo.

Lp

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
19. 11. 2009 ob 19:19

Peter, no evo. Sem že ena, sem tekla danes po tvojo knjigo na Matico, po Wolfovi sem se prebijala med skakajočimi SLOvenci (kdor ne skače, no ..., no ... glih tista ura je bila - fuzbalerji pod Pesnikom))

Še dobro, da niso vedeli, kam grem :)))

Lidija

Zastavica

 < 1 2

Komentiranje je zaprto!