Forum

Hipec od Tomaža

Zanivo stopnjevanje si ubral v
Hipec avtor Tomaž Mahkovic,
začenjaš v maniri pljunkov, nadaljuješ lirično, od človeka k naravi in končaš s krvjo. Ta hipec je tako krhek - kot je zares! - in vseeno me je nekako, nisem vedela, zakaj in kaj, nekaj zmotilo.

Pa sem pogruntala: noben verz se ne naslanja na prejšnjega tako konkretno kot drugi na prvega - morda res samo zaradi kokoši in kokota tisti kurjek v drugem verzu zacikla prizor (asociacija) - in če je to hipec, si misliš, da ni mogel nastati v istem trenutku ... Morda samo kompliciram, a zdi se mi, da bi hipec pridobil na hipnosti, če ne bi bilo kurjeka, ki ti zaposli možgane in se sprašuješ, kdaj je padel iz petelina (al kokoši), če sta zdaj pri drugih opravkih in potem seveda si že razlagaš, da je bilo to prej ali da je kurjek od ene druge kure itd. Mogoče bi bil boljši kravjek, kaj pa vem. Hočem reči, da ti preveč začnejo švigati misli in je hip že preveč zgodovina, ko se lahko posvetiš naslednjemu verzu. Potem so namreč otrok in dekle in pšenička in ptica - nepovezani, nahajajo se v istem hipu - in zato je učinek na koncu čudovit, ko je pok in (š/j)ok.

Pesem je izjemna v tej rahlosti in krutem rezu na koncu, zato se splača (vsaj po moje) prečesati njen začetek. Kaj praviš?

Lp, Ana
 

Ana Porenta

urednica

Poslano:
16. 10. 2009 ob 19:13

Aja, pa še to sem pozabila - vse so eni taki srečni hipci - praviš tudi:
le za hipec lica sreča je prelila (brez vejice)
mogoče bi moralo biti malo te sreče, ki jo imaš nekako v vseh verzih, tudi v drugem verzu - res da sem slišala že zgodbe o tem, kako so bili v starih časih srečni, če so si lahko pogreli noge v svežem kravjeku, ampak se mi zdi, da ni pesem čisto te vrste ;-)

Zdaj pa res dovolj ;-))
Ana

Zastavica

Tomaž Mahkovic

Poslano:
16. 10. 2009 ob 19:52

Ana, rešeno. Mislim, da oboje - asociiranje in sreča.

Prav preseneti me, kako, preden mi kdo s prstom pokaže, določenih stvari sploh ne vidim. Najbrž je kakšen zametek nečimrnosti posredi :)))
Hvala.
Tomaž

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
16. 10. 2009 ob 20:03

Dobro rešeno. Veš, meni se tudi to dogaja. Dragoceno pa se mi zdi, da se med seboj beremo in rastemo. No, včasih se tudi samo malo zamajemo ali spričkamo, ampak to je del skupinske dinamike ;-)

Lp, Ana

Zastavica

Tomaž Mahkovic

Poslano:
16. 10. 2009 ob 20:05

Ja, kako že gre tisti rek: Ljubezen je sol življena; prepir je sol ljubezni.

Lp

Zastavica

Komentiranje je zaprto!