Forum

ABSURD - sheeba

Absurd avtor sheeba

Všeč mi je tale (navidezna) odbitost v pesmi, ki pa, če želimo, ponuja tudi vsakovrstne povezave med zelenjavo, cvetjem, sadjem in polži. ;) Hkrati presune tudi povezava oče - prebijem skozi noč. Tu se humornost, če jo je prej zaznati, prevesi (lahko) v tragiko. In to brez patetike. Odlično!

Zmoti pa me naslov pesmi. Pesem na nek način JE absurdna. In da to razglaša naslov, ni dobro. Tako rekoč že vnaprej usmeri (oz. prisili v to smer) bralca. Zato tudi s svojim jedrom ne useka tako močno, kot bi lahko. Naslavljanje pesmi s teoretskimi pojmi je marsikdaj vprašljivo; pesem mora potem ta pojem čisto drugače 'obravnavati' - lahko namreč iz take kombinacije izpeljemo posmehljivo pesem ali neko svežo 'definicijo', nikakor pa ni dobro, da pesem vsebinsko oz. žanrsko takole 'razložimo' v naslovu.

Naslov je marsikdaj zelo trd oreh. Sheeba, predlagam ti, da si prebereš temo http://www.pesem.si/forum.php?action=vthread&forum=2&topic=3159 , kjer boš gotovo našla kaj uporabnega tudi nasploh, ne le za konkretno pesem, ki jo navsezadnje čisto lahko nasloviš tudi s "Karkoli".

Lep pozdrav!
Kerstin
 

sheeba

Poslano:
18. 09. 2009 ob 01:57

Kerstin

res je .... naslovi mi včasih povzročajo problem in kot si rekla, ... ne smem preveč razkriti oz. usmeriti že takoj na začetku ...

naslov je velikokrat najtrši oreh ...

Kerstin, hvala za nasvet, ... hvala ... lepo se imej :)))

sheeba

Zastavica

sheeba

Poslano:
18. 09. 2009 ob 02:54

Karkoli

moj oče je prisegal na jabolka
a doma smo imeli le špinačo in krompir

torej polži in orhideje,
karkoli, da se prebijem skozi noč

... :)))

Zastavica

Komentiranje je zaprto!