Forum

OBISK -Ajda

ajda,
dol sem padla, ko sem prebrala Obisk avtor ajda.

Berem in čutim, kako se pelješ s tokom misli in ko že mislim, da si zašla, spet potegneš rdečo nit. Res mi je všeč.

Pravila o vejici :-). Vse ostalo je v redu.

Lp,
Zalka
 
 1 2 > 

ajda

Poslano:
07. 09. 2009 ob 21:11

Ja, pisala sem direktno v okence in vmes telefonirala, bom malo pregledala vejice, če mi bo uspelo najti škratovje:)))))). Hvala!

lp, ajda

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
07. 09. 2009 ob 21:30

Ne vem, če si ze kaj našla glede vejic, ampak še je ...
Pa tole popravi:

ki so škripale znano zlajnano melodijo.

( tista vrata, sr. sp.) Vrata so škripalA.

:)))
Zanimivo, zanimivo.
:)

Lidija

Zastavica

ajda

Poslano:
07. 09. 2009 ob 21:33

ja, vem da so vrata škripala, a ta moj škripale pomeni petje oz. ječanje in zato sem uporabila škripale, tako kot bi za nekoga rekel, da fuša, da ne zna dobro peti. Upam, da je dovoljeno na tak način, če ne, bom popravila. Povejčila sem pa že, kar nekaj:)).

lp, ajda

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
07. 09. 2009 ob 21:48

Ne, ni dovoljeno, na noben način ne moreš reči: Vrata so škripale, oziroma celo vrate so škripale. To pa zato ne, ker v preostalem besedilu nimaš narečnih vrivkov!
:)

Oveč je še tale vejica:

... kjer smo se otroci igrali, kdo se boji črnega moža.
kjer smo se otroci igrali kdo se boji črnega moža.
ali:kjer smo se otroci igrali Kdo se boji črnega moža ( če vzameš "Kdo" kot začetek poimenovanja te znane igre)

in še dve odvečni vejici tukaj:

...kot raztegnjena harmonika, v rokah nadebudnega mladca, na tekmovanju harmonikarjev.

...kot raztegnjena harmonika v rokah nadebudnega mladca na tekmovanju harmonikarjev.

Potem pazi še na to, da postaviš za vejico presledek.
;)

L

Zastavica

ajda

Poslano:
07. 09. 2009 ob 22:00

OK:). Hvala!

lp, ajda

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
08. 09. 2009 ob 03:36

Bravo ajda, jep za Zalko.
Samo, ajda, ne misli, da je tole zaključeno in da zdaj lahko sediš križem rok ter uživaš.
Vedno jo lahko popraviš.
Po kosilu, na stranišču, ko se ponoči zbudiš, na sprehodu, med šopingom, ko seksaš, med branjem osmrtnic,...
Ja, in še to: naslov je obupen. Ko se boš s tem strinjala, takoj zamenjaj še besedo poseksala. Zamenjaj jo jo z eno čist novo, da bo seveda jasno, da sta se na hiter dala dol....
Skratka, tole se splača.
Ne vem pa Lidija, če je kaj, kar v literaturi z namenom ni dovoljeno. Vse je dovoljeno, če veš zakaj, tudi samo en narečni vrivek. Če veš zakaj. Ali pa če si potem razložiš, zakaj...
(Jaz bi v tem primeru zapisal
vrate so škripale ...)


p.s.
No, šele zdajle sem prebral: pisala sem direktno v okence in vmes telefonirala...
Mater, res jo moraš še gonit pa gonit, pa gonit... boš vidla. Tole se splača.

Zastavica

ajda

Poslano:
08. 09. 2009 ob 05:05

Perorez, hvala za peresa razrez:). Se strinjam, da naslov ni pravšnji, da mi ni pozvonil zvonček in me dregnil pod rebra, pa skotil naslov iz tapravega testa, da bi zadišal in bi bralec zagrizel v hrustljavost. Nisem človek, ki bi nekaj obljubljal, obljubim pa, da bom skušala popravit oz. sporočiti uredništvu, da ga spremeni. Tisto o vratih sem mislila, da bo šlo, ker sem razložila v kakšnem smislu je bilo napisano, a ni me zabolelo tako divje, da bi vztrajala. Hja, poseksati, dol dati, pohoblati, požuliti in še bi se seveda našlo izrazov za en hiter špricer:)). Bom spet rekla, bom skušala biti pridna in popraviti. Hehe, gonit , gonit, verjamem, če seveda iz tega gonjenja rodiš nekaj za ostre oči kanje užitnega. Je pa zanimivo, morda ne samo pri meni, da se zgodijo prebliski in direktno v to okence in da bi pisanje v word in potem morda predah, pregled, ne rodilo to, kar se rojeva, ko moji prsti hitijo po tipkovnici in pišejo. Takrat imam v mislih zgodbo, katero sicer tudi lahko prekinem, seveda z dovoljenjem mojih misli kot je bil v tem primeru telefon, a le z dovoljenjem, drugim motnjam ne bi dopustila blizu. In verjami, da bi v obratnem primeru sigurno ne napisala do konca, čeprav pustila mediti, a ne vem. Smo ljudje in imamo svoje muhe in nemuhe, svoje trenutke in svoje navade, razvade in rekla bom, nisem edina, pa ne misli, da to zveni kot voda na moj mlin razvad, a kot dostikrat rečem, sem, to kar sem in takšna kot sem. Sem pa seveda tudi učljiva in dojemljiva, to pa spet takrat ko ko :)))))))))). OK, malo zgodnja ura, luna me je pregnala s postelje, oči pa po krtkovo utripajo:))).

lp, ajda

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
08. 09. 2009 ob 05:38

Ja,
jaz že tam od trteje zjutraj pacam skupja en zapis, ki ga dolgujem in sem pravzaprav gotov, vmes pa sem, tako kot ti k telefonu, skočil na pesem.si.

Razumem te in še enkrat, bilo mi je všeč, je lahko tudi že gotovo, z naslovom vred, ki sploh ni slab, tud poseksati paše in je vsa reč narejena.
Samo nek živc mi ne da miru, da ne bi napsal, da je to pač ena tistih reči, za katere se mi zdi, da se jih splača imeti nekje "založene" in jih tu in tam prebrati in pri tem imeti svinčnik v rokah, če bi slučajno prišibala še kakšna ideja...
Lahko ti je ta iztočnica za drugega. Sam ena beseda iz njega, nekaj, kar bi bilo v Obisku morebiti mrtev rokav, ne vem... Lahko ostane samo zapis, osamljen v tvojih beležkah, lahko narediš iz njega čuda stvari, kot kakšna korala, ki kar raste in raste, ali pa tisti oblaki, ki včasih tako kipijo na vse pretege, ... živo je, ko hudir, vsaj zame. Res.

Dobro jutro!

P.

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
08. 09. 2009 ob 08:14

:) :) :)
Perorez, ja. Imaš prav. Tisto o "dovoljenem" je bilo zapisano samo zaradi tega, ker je Ajda postavila vprašanje na tak način. :))

Vse je dovoljeno, ČE VEŠ zakaj, samo mora biti potem tudi za bralce razvidno, očitno, to - DA VEŠ ZAKAJ!

Se strinjaš?

O izrazu poseksala(he, he, he ...) se pa tudi jaz strinjam, da bi bil kakšen "nov za isto" bolj učinkovit!

Lidija

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
08. 09. 2009 ob 08:41

Dobro jutro,
Perorez
imaš prav. Kakšno stvar se da res še popiliti in poostriti, kar bi pesmi koristilo.
Kar je napisala Lidija, se mi zdi zelo umestno, ker pesem sicer ni pisana v narečju, bi morala biti raba narečne besede res podprta z nečim trdnim. Tu je izpadlo kot kiks.

Ne glede na vse pripombe pa bi vseeno omenila veliki Ajdin skok v drugačen slog. Meni je všeč in zdi se mi zelo pomemben korak v ustvarjalnem obzorju. Menim, da se je dobro širi in menim tudi, da v pravo smer. Verjamem, da se pri takih korakih avtor sprva težje znajde v svojem pisanju in išče šibke točke.

Ajda, vzemi si čas, kar je napisal Perorez ni šimfanje, so pretkani namigi, kaj vse lahko vzameš pod drobnogled. Nikakor zdaj pančkat na lovorikah, ker so šele listki v poganjke zviti :-), imajo pa vso možnost, da se razrastejo.
Je pa v tej pesmi nekaj svetovnih izjav (bolj za ženski del publike)!

Lp,
Zalka

Zastavica

ajda

Poslano:
08. 09. 2009 ob 08:55

Zalka, Perorezov namig sem vzela kot dobronameren in ne kot kritiko in dober občutek, da se kdo izmed tistih, ki vedo, kako se stvarem streže:), dotaknejo tvoje poezije in ti dajo namig. To je zame veliko in sigurno tudi krila za premike in preskoke:). In verjami, da si tako jaz kot tudi drugi pisoči želimo, da rastemo in se razvijamo v smeri pesništva, a so trenutki, ko nam pero zastane in ne zmoremo, četudi želimo, ko se pa muza nasmeji, jo je pa treba pograbiti in izkoristiti maksimalno:). Se pa seveda iščemo in zaplešemo v poskusih nekaj novega:).

Lidija, ja saj saj, če bo ratalo kaj bolj udarnega kot poseksati, bom sigurno napisala:)).

lp, ajda

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
08. 09. 2009 ob 09:03

Ajda, ne zamerit, ker se bo tala kratka epizoda bolj kot v tvojo pesem, vtaknila v Zalkino tezo, da je v tvoji pesmi kar nekja svetovnih izjav.... za ženski svet.
Mislim, to mi pa močno zasmrdi po enem feminističnem kurneku, ha, ha! In najbrž se nanaša na moški smrad, ki ostane po tem, ali pa potem, da je treba potem ali pa po tem, (ko gre, he, he) prluftat stanovanje.... :-D
Imam namreč recept, kako po tem (ali pa potem) ni treba odpirat oken...
Tako da prej ne odpreš vrat, ;), ki itak škripajo, ha, ha....

ajde babe.
Moški pozdrav,
da se mal dlačice naježijo!

lpp

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
08. 09. 2009 ob 09:35

He, he, he, Peter :-)

Prav maš :-)

Lp,
Z.

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
08. 09. 2009 ob 09:42

Mar bi držal goflo.
Sem poštekal....
Takole si človek zapre vrata.
Cepec.
:(
;))

lpp

p.s.
koenc epizode. Nazaj k poeziji.
ajda, fajn je tvoj Obisk!

Zastavica

abram

Poslano:
10. 09. 2009 ob 16:01

Ta zanimiv Ajdin tekst se zdi kot zapisan miselni tok. Zato si upam pripomniti, da bi cela svar morda izpadla še boljše, če bi avtorica prečrtala nekaj (nepotrebnih) pridevnikov. V razmišljanju z besedami je v resnici pridevnikov zelo malo, saj si možgani za te reči pomagajo z vizualno predstavo (na primer barve). Pridevniki se v misli prikradejo predvsem takrat, kadar vanje tako rekoč vpisujemo nek konkretni tekst in ga pišemo podobno kot na računalnik ali papir.

Moja druga pripomba se nanaša na tisto, kar je bilo v fotelju. Poseksati se res ne sliši ne vem kako dobro in prav nič seksi ni to. SSKJ pozna seks, pa tudi predevnik seksi, za glagol seksati nas pouči, da ni dovoljen, poseksati pa ne (po)zna. S tem vam razkrivam še eno številnih nekonsistenc in nedoslednosti, ki škratujejo v tistih knjigah, ki zaradi tega res niso prav nič bolj seksi. Poseka se torej lahko, poseksa pa bolj ne. Sploh naš jezik na tem področju ni posebno darežljiv z besednim zakladom in se zaradi tega avtorji pogosto znajdejo v zagati. Tudi novotarija da se da dol ima slabo stran, saj vsebuje premalo erotičnega znanja, fantazije in izkušenj, saj se lahko da na primer tudi gor, pa še vrsto drugih možnosti je v resnici. :)

Zapis toka misli je najboljši, če je kar se da verodostojen. In pri razmišljanju je komaj kaj pridevnikov in ne verjamem, da se v mislih res kdo s kom poseksa. Za tekst bi bilo morda bolje, če bi avtorica tudi na tem mestu zapisala svoje resnične misli.

Toliko za zdaj o pridevnikih in (po)seksu v spletnem mestu. In res upam, da ne bo spet kakšne nepotrebne zamere!

:)))

Lp, Abram

Zastavica

ajda

Poslano:
10. 09. 2009 ob 16:13

No, o tem seksanju smo že rekli kakšno. Je pa seveda v splošni rabi ta izraz tako kot dati dol in izraz poseksati je oz. pomeni samo spolni odnos in nič drugega. In takrat ko sem pisala se mi je ta izraz zdel tak kot mora biti, čeprav verjamem, da bi lahko namesto njega uporabila kakšnega drugega, a saj veš, včasih ne gre, sploh pa na silo in prisiljeno, da bi izpadlo kot groteska. Zato sem se odločila, da ne bom več "prčkala" po pesmi, naj ostane tako, četudi ni najbolj ustrezna beseda, je pa sigurno v splošni rabi in vsem dobro znana, četudi je ni v slovarju in ne rabi prevoda:). To so pač popačenke ali kakorkoli jih vzameš v splošni rabi, vsaj mislim, da je tako in verjami, da bi rada našla ustrezen izraz, a takrat se mi je zdel ta primeren, ker sem uporabila tudi star, obrabljen kavč z molji:)))))), da bi še bolj poudarila le praznjenje in na drugi strani le, pa se dajva dol:), ker naju morda samo to (še) veže. Oproščam se za izraze, ki jih pišem v tem svojem postu, a drugače ne gre. Nisem pa užaljena niti pod razno, da ne bo pomote in vesela sem kakršne koli sugestije, da bi izboljšala napisano. Hvala za komentar in še dobrodošel:).

lp, ajda

Zastavica

ajda

Poslano:
10. 09. 2009 ob 16:26

aja, zakaj si pa napisal, da upaš, da ne bo spet kakšne nepotrebne zamere? A si mi že kakšno pesem komentiral in upam, da me ne bo tok misli odnesel v razmišljanje, da si, a na drugem portalu.

lp, ajda

Zastavica

abram

Poslano:
10. 09. 2009 ob 18:18

Ajda, samo tu sva se srečala. Prav imaš, da ne popravljaš ničesar razen slovnice. Tisto o zameri pa ni bilo namenjeno tebi, res ne.

Kritične pripombe, vsaj moje, namenjam avtorjem z željo, da jih morda, če se z njimi strinjajo, upoštevajo v prihodnosti. Zato sem napisal tisto o pridevnikih. Preveč jih je, tudi tu, tako na splošno. :)


Lp

Zastavica

Tomaž Mahkovic

Poslano:
10. 09. 2009 ob 18:58

Ajda; mogoče bi pa rešila takole: 'na hitro sva se položila preko starega fotelja', ker tisti 'poseks' res malce zmoti, čeprav je povsem legitimna beseda iz besedišča slovenskega naroda, pa če si mi to želimo ali ne.

Kar se pa pridevnikov tiče, abram, jih je pa ravno toliko kot jih je avtorica zaradi vzdušja natrosila, ali premišljeno naložila - isti šmoren. Sem pesem šel prebrat tudi brez vseh pridevnikov in ugotovil, da izgubi napetost. Že samo brez pridevnika 'čajen' bi bila pesem toliko okrnjena, da bi jo bilo treba razlagat.

Lp

Zastavica

ajda

Poslano:
10. 09. 2009 ob 19:15

Tomaž, dobro si rešil:). Kar se pa tiče pridevnikov, to je seveda stvar posameznika koliko in kako jih bo dodal, mislim pa v določeni situaciji morajo biti, čeprav je to spet stvar mnenja, okusa itd. itd., ja vsem se ne da ugoditi in nenazadnje tako je prav:). Bom napisala uredništvu, da spremenijo tako kot si predlagal, ker mi je všeč to poleganje:)).

lp, ajda

Zastavica

 1 2 > 

Komentiranje je zaprto!