Forum

Buđenje, avtor breza

Buđenje (posvećeno Lubni Ahmed al-Hussein) avtor breza


Za boljše razumevanje moje pesmi Buđenje ...

Lubni Ahmed al Hussein sodijo, ker je oblekla hlače

Ljubljana/Kartum, 5. avgust 2009 - Včeraj se je v sudanskem mestu Kartum pričelo sojenje novinarki Lubni Ahmed al Husein, ker je nosila hlače na javnem mestu. Grozi ji kazen 40 udarcev z bičem.

Leta 2009 biči nikakor niso samo rekvizit, razstavljen v muzejih. Spomnimo, da so sredi julija letos v sudanskem glavnem mestu Kartum zaprli novinarko Lubno Ahmed al Hussein skupaj z dvanajstimi ženskami, ker so v restavracijo prišle oblečene v hlače.

V skladu z zakonom iz leta 1991, ki predpisuje, da predstavljajo hlače grožnjo vrednostnemu sistemu in moralnim vrlinam sudanske družbe, jim je grozila kazen z bičanjem.

Ženske so prišle v restavracijo oblečene v srajce in hlače. Nekaj minut potem, ko jih je prijavil lastnik restavracije, je prišla skupina tridesetih policistov in jih prijela. Nekatere od njih so, da bi se izognile maltretiranju in sojenju, krivdo priznale. Zato so bile kaznovane z desetimi udarci biča. Potem so bile izpuščene.

Lubna in še nekaj njenih prijateljic pa se je odločilo, da se bodo borile proti državi oziroma zakonu. V skladu s šeriatskim pravom morajo biti kaznovane s 40 udarci biča na javnem mestu.

Lubna (foto) je poznana po javnih kritikah sudanskega režima, ki sistematično zatira ženske.

Njej v podporo se je pred sodiščem v Kartumu na protestu zbralo okoli sto ljudi, večinoma žensk, ki pa jih je policija razgnala s solzivcem, poroča STA.

Protestnice so nosile transparente z napisi "Nočemo se vrniti v srednji v vek". Zanimivo je, da so nekatere ženske v znak protesta nosile hlače.
 

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
04. 09. 2009 ob 16:16

Takšne novice me vedno zgrozijo. Res je, da ima vsak narod svojo kulturo in običaje, želela pa bi si, da bi ženske (in sploh vsi) imeli možnost izbire. Ali se bo dala obrezati in s tem zadostila običaju svojega plemena in si omogočila dobro (hm!) možitev - ali bo raje živela drugače. Isto velja za vse podobne grozovije, s katerimi ljudem, večinoma ženskam, razne religije in tradicije že tisočletja perejo možgane, režejo ude in jim, kot pravi yoyoba, zažigajo polena.

Mojstrsko si tole upesnila, breza.

Usudila se okrenuti
pješčani sat
i skuhati jaja. Za doručak.
Obukla je hlače
i zamijenila hidžab
za bič
iz hiljadu i jedne noći.

BRAVO!

Kerstin

Zastavica

breza

Poslano:
04. 09. 2009 ob 16:45

Hvala, Kerstin!
Lahko se samo podpišem pod vse tisto, kar si povedala. Ne samo, da sem zgrožena, tudi besna sem, ker sem prepričana, da to nima nobene zveze z "božijom besedom" in da pravzaprav gre le za moško dominacijo. Prav je da so jim jajca zakuhala, in srčno upam, da se bo kaj premaknilo v smeri svobodne izbire.

Zastavica

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
04. 09. 2009 ob 17:56

In jaz se podpišem pod to, kar sta povedale obe, pozdrav adisa.

Zastavica

Tomaž Mahkovic

Poslano:
05. 09. 2009 ob 14:55

Odlično si opisala prebuditev - pa veš, da sem danes zjutraj odprl neko drobno knjižico in prvo kar sem prebral je bilo tole:
Odhajam, vendar ne zaradi groze
zlomljene breze.


In če si na koncu te pesmi zamislim še ta verz ... vidim kako ponosno odhaja.

Lp

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
06. 09. 2009 ob 08:15

Breza,
moram reči, da si zelo spretno vpletla znane simbole - feniks (preporod) beli golobi (mir), baloni (sreča in praznovanje) in me že na začetku nevsiljivo pripeljala pred občutek, da gre za nekaj pomembnega. Besede niso velike, vendar pa me je enostavno zapisano besedilo rezalo v trakove, kot bič reže kožo.
Deželo Tisoč in ene noči, ki mi zbuja melanholijo na otroštvo, me strese s kontro romantike, ki jo je tako pogosto zaslutiti iz pravljic Šeherezade. In vendar mi pesem deluje nežno, romantično in odločno, kot zna to spojiti samo prava ženska.
Ta pesem pusti okus!

Lp,
Zalka

Zastavica

Leona

Poslano:
06. 09. 2009 ob 16:24

Ta pesem je srhljivo resnična; osebno sem poznala ljudi z usodo izobčencev in delček mene je ostal z njimi: ko sem tako opazovala dva svetova, našega in njihovega (v resnici jih je še dosti več), se mi je razbila tisoč in ena iluzija.
Dobro znaš to povedati!
Lp d

Zastavica

breza

Poslano:
06. 09. 2009 ob 16:38

Hvala, Tomaž! A tako! Dobro je, da vem kako bereš pesmi – od sredine naprej! Hehehehe, samo mi še povej, ali potem greš na začetek pesmi, ali pa proti koncu :D? Hecam se. Moram pa priznati, da znaš zelo lepo potegniti rdečo nit, mogoče še dlje, globlje, kot bi si jo sama upala.

Zalka, tudi tebi se zahvaljujem za odziv. Ja, v pesmi je res veliko preproste, razumljive simbolike, pa tudi tiste, prikrite, ali pa manj znane ... Po nekaterih mitologijah feniks umre na dan ko slavi 12594. leto svojega življenja in iz njegovega pepela se rodi mladi feniks. Sodeč po temu, da tudi nekateri moški podpirajo Lubno, se mogoče ta čas že bliža ...

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
06. 09. 2009 ob 19:07

Breza, težko temo si si izbrala. Še težje pišem o tem, čeprav si prava mojstrica o zemeljskih zadevah, ki so več kot fenomenalne. Medtem ko si glede na bogastvo izberejo moški koliko žen bodo imeli, do tega da po novem šiits.zak. če ne bodo ugodile svojemu možu po sex. potrebah bo le-ta ostala dobesedno brez obroka hrane, ker po novi logiki, ji naj po zakonu ne pripadala. Medtem ko se kamenja ženske v "grehu" pa moški lahko kakor mu pač paše.
Feniks me pa zanima, breza, kdaj bo Feniks vstal med žive?
Še boljše če bi res poletel s krili.
Lp,h

Zastavica

Komentiranje je zaprto!