Forum

Otrok v prahu - avtor Perorez

Otrok v prahu avtor Perorez

Čestitam za aktualno temo; ta vrsta poezije mi postaja zanimiva.
Samo nekaj me je zbodlo, čeprav menim da avtor niti najmanj ni ozkogled; zakaj feminizem in snobizem v istem košu. Najbrž poenostavljam; ne želim gledati črno - belo, ampak vseeno.
Lp d
 

Peter Rezman Perorez

Poslano:
05. 07. 2009 ob 10:22

No, hm.
Na neki ravnini te pesmi je seveda mogoče govoriti tudi o snobizmu.
Vendar je feminizem v tej pesmi, kot izhodiščna točka, želel biti "pokazan", kot reakcija na moško razumevanja "stvari/življenja" na splošno. (Kar, po moje, sicer ne sodi ravno v definicijo feminizma).
Če je torej videti v tej pesmi feminizem in snobizem v istem košu (na enaki vrednostni ravnini), potem to ni v skladu s tistim kar sem želel izraziti...
:(

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
05. 07. 2009 ob 11:10

Feminizem je samo normalna reakcija zapostavljenosti in izkoriščanja ženskega dela populacije na tem planetu s strani moških, kar je, milo rečeno, sramota! In za to smo krivi moški, pa naj se "izmotavamo" na vse možne načine! Snobizem je pa kategorija, ki ne spada k feminizmu in ni bila nikoli njen del! Feminizem je krik ženskega dela populacije in "Mačizem" ga nikoli ni želel slišati!

gs

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
05. 07. 2009 ob 11:18

Gabriel, se popolnoma strinjam.
Interveniram samo s skromnim medklicem, da pesem Otrok v prahu, ne govori o feminizmu, oziroma ni želela govoriti o feminizmu in zato še enkrat ponavljam isto frazo, ki sem jo uporabil že pri Davorini:
če se jo razume, kot pesem o feminizmu, potem to ni v skladu s tistim kar sem želel izraziti...
:(

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
05. 07. 2009 ob 11:19

Ja,
in bi mi bilo žal, če bi se zdaj začeli ukvarjati s to gibljivo tarčo: feminizmom, ne pa s pesmijo... če že s čim.

LP

P.

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
05. 07. 2009 ob 11:34

Hehehehe, Perorez, ne bom odpiral teme o feminizmu, naj tvoja pesem poje zase :D:D:D ...

Pozdravljen! gs

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
05. 07. 2009 ob 11:36

Čeprav se dotikaš teme (lahko si bralec razlaga tudi kot tisto temo, ki se zgodi, ko noč nastopi :D) :D, z obema rokama ...

gs

Zastavica

Leona

Poslano:
05. 07. 2009 ob 14:29

Hvala vama za odziv, Perorez in gs! Včeraj sem na pikniku (dokaz, kako koristna so taka druženja) dobila preblisk o tej pesmi; ampak če ne bi napisala komentarja, ga ne bi dobila (s tem sem le še bolj odprla vprašanje v sebi). Škoda bi bilo, če bi ostali pri prvi besedi, ko je še toliko drugega... Pesem sem potem doživela kot dokumentaren izsek.
Upam, da mi avtor ni zameril vprašanja. Naj bo to dokaz, da je pesem aktualna.
Lep pozdrav obema!
Davorina

Zastavica

Leona

Poslano:
05. 07. 2009 ob 14:39

P.S. ..... med drugim - tudi - kot dokumentarni izsek ... da ne bi kdo narobe razumel :)
lp d

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
05. 07. 2009 ob 18:22

Uh, jaz sem pesem dojela samo kot kritiko tega, kako lahko nekateri izbrani, s preveč denarja seveda, pridejo do IZBRANEGA otroka. Izbranega, ne kar ene sirote, ki bi jih zares potrebovala.

Poznam ljudi, ki si že desetletje prizadevajo posvojiti otroka, bili bi krasni starši ... pa veste, kako gre to pri nas?
Antifeminizem sem preprosto spregledala, se mi ni zdel bistven za to temo, pomemben poudarek, ki me je zadel je bilo prav to, kupiti si otroke. Ne gre samo za ženske. Poglejte tole: (Bruno npr. otroka dobi za Ipod ...)

http://www.youtube.com/watch?v=OhbR3hfL0Rg

In to je že skoraj instant nabava. Samo keš moraš imeti. Še prej pa otroka pregledajo, zdravniško, naredijo genetske preiskavo, če je treba, ga tudi vzamejo staršem, ali ga pa ti prodajo, iz nuje, preživeti je treba. Pač.

Ne, nihče pa ne bo posvojil takega otroka, s tiste slike.

LP, Lidija

PS: perorez, morda pesem res ni čisto transparentno podprla mojega razmišljanja, vendar se mi zdi dragocen prispevek, pomoč pri odpiranju oči.
Feminizem pa, nisem dojela, imamo "feministke" in feministke, ampak pustimo to.

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
05. 07. 2009 ob 20:09

V pesmi je z razlogom nekaj manipulacij.
Naj omenim samo dve besedi v pesmi s to funkcijo. Očitno deluje.
Feministke in Madonna.

Sicer je pa impulz zanjo vsekakor znamenita fotografija Kevina Carterja.
Zdi se mi, da je bilo "nanjo" napisanih pesmi za več, kot eno pesniško zbirko in to v vseh jezikih sveta.
(To sem odkril kasneje... če bi vdele, morda sploh ne bi pisal.)

Če je kdo take volje, lahko tudi vrže na gugla kevin carter in malo pobrska...

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
05. 07. 2009 ob 21:47

Kako enostavno je, ali ne? Če si želiš otroka, potem ga lahko dobiš kot proizvod potrošniške družbe. Če ne drugače, si namešaš njegov ekstrakt v kozarec vode. Sicer ni najboljša možnost, ker ima to vseeno kiselkast priokus, ampak, če je nuja, ja pač nuja.

Otrok je razdrobljen, celo zaprašen, njegova duša je instant, njegova duša je prah. Zakaj bi se morali o tem razmišljati in se počutiti slabo?

Neverjetna je tvoja pesem, Perorez. Ni važen otrok in njegova notranjost, važno je, da ga dobimo. Potem se lahko počutimo kot Madona- zvezda ali pa devica Marija. Važno je, da je! Proizvod? Česa že? Nadutosti sodobne družbe, feministke, anifeministi (ke), Madone, Marije, fotografi, krokarji, kameleoni, postavite se v vrsto, takoj bo!


Lp,
Zalka

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
06. 07. 2009 ob 09:07

Davorina,
kaj pa naj bi zameril. V bistvu mi je iskreno v veselje vsako prebiranje te in tudi drugih pesmi. Kritično in z odzivom še posebej. Bil bi vesel, če bi pojasnila še preblisk in dokumentaren izsek. :)

Zalka
ti seveda nisi zdrava, če ne zavrtaš v sredino stvari.
Namreč, pred časom je krožilo cirkularno pismo, kako da je Kevin tik pred samomorom prosil boga, naj pazi na tistega otroka, ki ga takrat najbrž ni bilo več.
Mislim, prosil je boga, namesto, da bi otroka posadil v svojo torbo za fotoaparate in jo odnesel domov ter jo nahranil. Samo... potem pa fotka ne bi imela več smisla, saj bi bil otrok rešen, tista črna golovrata ptica pa bi odfrčala iskati novo hrano.

In še zaobljuba, da ne bo nikoli več metal proč hrane...prosim, no. Pol se je pa fental. Mislim, kaj mu bo sploh hrana, če ga ne bo več.... in v tem je ena taka neumna logika supermegamarketov. Saj poznamo, kaj furajo po 9. uri zvečer iz tistih ogromnih štirioglatih hiš s tovornjaki na smetišča.
In tudi spoznamo, zakaj se je Valentina Terješkova izstrelila nazaj v vesolje... :)

Zastavica

murka

Poslano:
06. 07. 2009 ob 10:54

Perorez, pozdravljen!
Feministke in tudi nekatere druge normalne ženske sem razumela širše, kot da se nanaša na istospolno usmerjene z obeh polov in ženske.
Madonno sem razumela kot "kupovanje odpustkov".
Tako se mi je tvoja pesem "razdelila v dva dela". In oba sta me prizadela, reči hočem, da sta obležala v meni in razmišljam:
- takšna civilizacija, ki priznava kapital za absolutnega vladarja, kupuje odpustke, postavlja super-megamarkete na oltar, zavrača enakopravnost ... se ne sme in ne more razstreliti v vesolje, ampak v nič!
- zelene oči pa so upanje, morda naivno, da vendarle ...

Tako sem pesem dojela. Odlično.

Lp, murka

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
06. 07. 2009 ob 11:28

Naredil je samomor in zraven mislil na okljuvano deklico ... Ja, pa ja de! Glih čas je imel. On se je toliko ukvarjal sam s sabo, da ga je prav brigalo, kaj in kako je z eno sestradano deklico od tisočih.

Patetično verižno pismo, ki manipulira z množicami: Vsi bi se morali počutiti krive, ker imamo doma vsega dovolj, a smo še vedno nezadovoljni. Torej bodimo veseli in bodimo zadovoljni z vsem, kar nam servirajo, a ne.
Ma, dobro, zdaj to že ni več komentar na tvojo pesem, je komentar na manipulativno verižno pisamo in na tisoče podbonih manipulacij. Kar dobro jim gre :-)

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
06. 07. 2009 ob 12:46

Zalka,
meni se je od začetka ta Kevin smilil, češ vest ga je pekla, ker na splošno ne more pomagat etc.
Potem pa sem razmišljal približno v isto smer, kot ti... človek s samomorom pač ne reši nikogar (razen sebe...). Dejanje egoizma je to v takem primeru. Zato se zdi, da imaš zelo prav.
Mene bi manj vznemirjalo, če bi na primer rekel: "Jep, tam sem bil, čisto otopel od tisočih umirajočih zaradi lakote in sem samo še avtomatsko fotografiral in sem potem, ko sem slike razvile, videl to sliko, sploh ne vem, kje in kdaj sem jo posnel....", to recimo, bi sprejel. Ne pa, kao neodvisni zabeleževalec se ne smem vtikati v stvari, ki jih vidim... zgolj izgovor za neaktivnost. Zdi se da cela naša zahodna civilizacija funkcionira tako sebično: Se vtikamo in jim vsiljujemo svoj način življenja in pravimo, da ga ne in govorimo, da morajo rešiti sami, zraven pa se naslajamo ob njihovi nesreči.

murka, veseli me, da premoreš optimizem, čeprav zgolj v zelenih očeh.

Zastavica

Leona

Poslano:
06. 07. 2009 ob 13:10

Razmišljala sem, kako naj odgovorim, pa mi je avtor pomagal z zgornjim zapisom. V bistvu me je zanimalo ozadje. Prav s tem je povezan moj "preblisk" - da pravzaprav ne poznam dovolj konkretnega ozadja pesmi (prebrala sem sicer podnaslov, nisem pa videla fotografije). Tako se mi je potem vse sestavilo in sem pesem dojela kot močno sporočilo z dokumentarno podlago.
Davorina

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
06. 07. 2009 ob 14:14

http://www.mukto-mona.com/Articles/kevin_carter/sudan_child.htm

Tu je link do fotke in do članka o fotografu.
Lp,
Z.

Zastavica

Leona

Poslano:
06. 07. 2009 ob 15:39

Hvala za link!
Lp d

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
07. 07. 2009 ob 12:15

Zastavica

Leona

Poslano:
07. 07. 2009 ob 13:21

Hvala. Pesmi bi res težko našli primernejši naslov.
Lp d

Zastavica

Komentiranje je zaprto!