Forum

Miha Seljak, Očetov nasvet

Očetovi nasveti avtor Miha Seljak

Miha, pozdravljen!

Pri tvoji pesmi se lahko človek namrdne ali pa malo bolje pomisli, preden bi se rad namrdnil. Očetov nasvet ne posiljuje, zelo naravno je povedan. Všeč mi je od naslova do konca, saj prinese nek absurden konec na katerega niti pomisliš ne na začetku. Zelo preprosto je napisano.
Kako sem jo brala :
Očetov nasvet - Nekaj modrega, povedano iz izkušenj, dobro bi bilo, da to upoštevamo.
Kadar greš v gozd, vedno vzemi s seboj sekirico. - Praktičen nasvet, da ne hodiš v gozd samo na sprehod, ampak, da svoj čas potrošiš koristno.
Če bo prišla kakšna žival - Aha! Zato, da se bo branil.
jo mahni s sekirico po glavi pa se bo umaknila. -Totalen vdor v njen (naravni) nasilno preganjanje, kar tako, ker tam nima kaj iskati, če se je pojavil človek. Torej, ne v bran napada , ampak samo njeno prisotnost je treba kaznovati.

In s tem pride ven ves cinizem, ki ga živimo! Odlično in minimalistično spisano. Dobro prikazana absurdna logika naduteža v ne svojem okolju.


Lp,
Zalka

p.s.

ja, še to. Ni od muh, uporaba pomanjševalnice za orod(ž)je " sekirica"! Zelo pomenjljivo.
 

Peter Rezman Perorez

Poslano:
18. 06. 2009 ob 18:46

Zalka!

Fajn si tole razdelala in seveda stoji.
Toda "zgodba" ima pri meni, ki sem vaški sin, malo drugačen prizvok. Namreč: poznamo sekirice in sekire. Sekiro neseš v gozd, ko greš sekat drevesa in takrat si res nasilen.
Sekirica je pa tako, bolj za hec, za zobotrebec sneti s kakšnega grma in mimogrede dve tri veverice, ki ti prekrižajo pot, malo počohat po glavi....

A kot pravim, mi je blizu tudi tvoja interpretacija, a pesme res čutim bolj šegavo, kot grozno.
Me pa zelo vznemirja, da sta v tako krtaki pesmi kar dve sekirici, pa bi jaz, če bi že nesel to orodje v gozd, raje sekirico odložil, ko bi srečal medveda in bi ga pošteno počil s krepelom po buči, saj je takšna gorjača v gozdu vedno pri roki...

;-))

lpP

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
18. 06. 2009 ob 23:48

Hm, Peter, sem ravnokar iz Vrbe in najpej sem šla seveda pogledat, kdo se je oglasil na tale moj komentar. In si ti, veveričji preganjalec, he, he.
Meni je tale pesmica fajn tudi zato, ker jo lahko prebereš mimo grede in sploh ne opaziš, da si kaj prebral. Čisto nič te ne obremeni, tako kot te ne obremeni sprehod po gozdu, dokler imaš pač tisto sekirico in lahko vsakega po buči, ki ti pride naproti. Tako samoumevno je napisana. Čisto gladko, da jo enostavno sprejmeš kot vsak očetovski nasvet (če le nisi pubertetnik) Ampak mene, ki sem mestni otrok in bi po buči kvečjemu kakšnega šoferja, se je zabodla naravnost v sredico. Verjamem pa, da je odnos ljudi, ki gozda, živalstva ipd ne romantizirajo, podoba pesmi čisto drugačna. Hmmmm ...

Upam, da mi Miha ne bo zameril. Miha, ne zameri!

Urbana verzija:

Vedno šepetam otrokom:
Kadar greš po mestu peš, vedno vzemi s seboj pištolico.
Če se ti nastavi kakšna zverina,
jo mahni s pištolčinim kopitom po betici, da se ti umakne in nadaljuj pot po pločniku.

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
19. 06. 2009 ob 03:09

Ja, se strinjam.
Je pa zanimivo, po tvoji "predelavi" v urbano verzijo, kako Mihova še bolj deluje v smeri, ki jo ti opisuješ. Tako mimo grede. Morda "naravno", kljub orodju.
Pozor! Ker ti imaš v pesmi orožje. To pa je atribut nasilja. Sekirica pač ne. Mogoče sekira, sekirica gotovo ne.
In veš še zakaj tvoja reč ne deluje tako spontano? Ker pištolce niso za to, da z njihovimi kopiti tolčeš po glavah, ampak je za streljanje.
Torej bi morala ti najti vsakdnje, primerno orodje za pot po mestu, da z njim narediš kaj koristnega in odženež kaj nevarnega - saj zverine v mestu niti ne spoznaš od daleč, ker so vse iste....

Mim grede. Ko sem se vračal sinoči iz bralke v Gleju, me je pred pošto v centru nagovorilo dekle, kakih 18 jih je imela, hotela je jokati, a je imela na drug način kalne oči in lagala je da je iz Tolmina, pa če ji lahko kaj pomagam, ker jo je fant okrog prenesel.... Sem jo hladno odslovil, namreč kar iztrgala se je iz skupine čakajočih na bus in nič ni prej kazalo, da je v stiski, kot tvoja Magdalena in je smrdela po čikih (nezdravih, kakopak) in sem dobil fleš na en podoben dogodek pred desetletji na Kudamu v Berlinu.

Pa bi morda jaz zarobil takole:
Miha, proč poglej!

Moj oče je vedno dejal:
Kadar greš v Ljubljano, vzemi s seboj denarnico.
Če boš srečal kakšno kurbeše,
jo lopni z njo po glavi, pa bo šla svojo pot.

(A sta videla, Miha in Zalka. Jaz imam samo eno denarnico, vidva pa po dve sekirici in dve pištolci. ;-))

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
19. 06. 2009 ob 12:49

Se kar strinjam s tem kar si napisal. Urbana verzija je čisto drugačna. Le za pištolo nisem prepričana, da drži. Ja, ustreliti bi bilo pričakovano, ampak v glavi sem imela otroško pištolico, ki ne strelja. Torej ne gre za orožje, ampak igračo. Ha, ha! Kaj boš pa zdaj rekel?

Ma, vidiš, kako je to fajn, takole diskutirat.
Zverine spoznaš v mestu na daleč! Parkirajo na pločniku, da morajo pešci po cestišču.

A ti jih pa v Ljubljani kar z denarnico mahaš? :-))

Sicer pa, da ne bo nesporazuma, ja, se strinjam, Mihova pesem zveni zelo naravno.

Lp,
Zalka

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
20. 06. 2009 ob 10:25

Materina verzija:
Ko v gozdu ali na pločniku
samo zaslutiš kakšno zverinico,
umakni se ji poti, da te bo lahko spregledala.


:)

lidija

Zastavica

Jure Drljepan (JUR)

Poslano:
20. 06. 2009 ob 11:14

Hm hm
Zanimivo, zanimivo
Kako se lahko razvije debata
ki jo spodbudi navadna kmečka sekirica.

A veste da ponekod sekirico uporabljajo namesto kalkulatorja??
Z njo obračunavajo!!

lp

JUR

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
20. 06. 2009 ob 11:23

Ja, treba bo vzet zraven na piknik še sekirco...

Ampak tudi kavbojca še nisem videla v filmu,

da ne bi imel vsaj dve pištoli v rokah kot James D.,
no tudi Ronald R..

obramba pride zmeri prau!!!

lp,
hope

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
20. 06. 2009 ob 11:33

JUR, ni kaj. Zalka ima nos za "umetniške presežke", če že ne na splošno, pa vsaj za te, ki so tukaj v povprečju. Zato se mi zdi kar prav, da (nas) ureja!
Tvoji misli pa bi rad dodal, da so zanimive te besedne igre.
Pri nas namreč lahko obračunaš tudi z računom. Tako imenujemo orodje, ki ima podbno funkcijo, a bistveno drugačno obliko/formo, kot sekirica. Še najbolj spominja na neke sorte skrajšano mačeto, dolgo do 30 cm in malo širšo, ostro po obeh starneh in s kljunom na eni strani. Izpeljanki rečemo vijek, ki zaradi kljuna zelo spominja na račun, a ima ostrino samo na eni strani....

Zalka, zdaj ko si pojasnila kakšno pištolco si imela v mislih, imamo tudi lepo primerjavo med Mihovim originalom, ki v bistvu ne rabi "pojasnil" in našimi "nadomestki", ki pa rabijo nekaj pojasnjevanj. In to so primeri slabih pesmi. Ravno zaradi tega, ker je treba naknadno pojasniti, kaj hoče pesnik s svojo pesmijo povedati....
Iz česar seveda sledi v uvodi razkrita in pojasnjena kvaliteta Mihove pesmi, za katero bi pa marsikdo zinil in rekel: "A to da je pesem...!?"

kočjaž, se mi pa zdi, da tudi tvoja sinteza ne potrebuje dodatnih pojasnil, vprašanje pa je, če bi (ob)stala brez te debate. Kar pomeni, da je pojasnilo spredaj in res v funkciji sinteze (po tezi in antitezi, ha, ha, ha...)
Od tebe pričakujem, da tisto žogo v avtu napumpaš... ;-)))

lp

P.

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
20. 06. 2009 ob 15:14

Perorez, prav imaš, ne bi obstala.
In to je ena izmed osnovnih fint, ja.
Bistvo.
Da dejstvo, da moraš pesmi pojasnjevati pomeni, da je pesem zanič.

Zato tudi tista moja prva žoga, ki se je odkotalila med grozde zelene trgatve
ostaja nenapumpana, ali pa je spustila dušo (saj veš dušo imajo tudi žoge ;).
Ker sem morala zraven prilimati tisti članek :)))

Hvala za tele prispevke, ki pomenijo klik. Uvid.

LP, lidija

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
20. 06. 2009 ob 16:31

Da dejstvo, da moraš pesmi pojasnjevati, pomeni, da je pesem zanič.


To bolj velja za aforizme. Pa še tam lahko gremo na to, da je pač nekdo tako (če povem po koroško) nezrajtljiv oz. zaaman (beri: si ne 'pride gor'), da aforizma ne razume, zato ga niti ne prepozna kot aforizem oz. ne dojame poante. Ampak recimo, da so to skrajnosti. Bralci aforizmov so ponavadi kar zrajtljivi, sicer jih ne bi brali.

Pri pesmi se pojavita dve dilemi:
- da moraš pesmi pojasnjevati - KOMU?
- zakaj mora biti pesem sploh pojasnjena?

Prva se morda spet bolj nanaša na skrajnosti, čeprav so po drugi strani povsod izjeme in tudi sama še zdaleč ne trdim, da razumem vse pesmi. To bi bila debela laž in nepopisna aroganca. Tudi zato je tale forum enkratna stvar. Smo se že marsikaj v zvezi z (ne)razumevanjem kakšne pesmi tukaj spraševali. :) In mislim, da smo večinoma dobili odgovore, ki so razsvetlili naš pogled na pesem. Ampak poglejte: dokler sem pisala bolj 'izi variante', tak primer je tukaj npr. Hišna številka 0, mi ni bilo treba pojasnjevati pesmi tistim mojim prvim bralcem (domačim in prijateljem). Ko sem začela pisati zahtevnejše pesmi, se je zataknilo. Vendar mi praviloma, če vem, da je zanimanje iskreno, ni niti najmanjši problem pesmi pojasniti (vprašajte mojega moža :)) - razen .... Razen če se zatakne celo meni sami. Ja, imam pesmi, ki so nastale spontano, se izlile iz mene, bile krasno sprejete tukaj in tudi v kakšni literarni reviji - pa jih niti sama v celoti ne bi znala pojasniti in bi ob tistem strašnem vprašanju, o katerem je bilo govora pri drugi temi: "Kaj je pesnik želel s to pesmijo povedati?" - kar zmrznila. :)

Še v navezi z vprašanjem KOMU. Nekomu, ki je gluh za poezijo ali za njeno določeno zvrst? Bi rekla ne. Nekomu, ki je nezmožen empatije? Bi rekla ne. Nekomu, ki si res želi razumeti, pa mu je nekaj enostavno 'ušlo', da ne najde tiste srčike, ki drži pesem kvišku? Bi rekla da!

In še druga dilema. Če od drugod ne, vemo s tega foruma, kako različno lahko bralci razumejo neko pesem, kako različno (si) jo pojasnjujejo. Navsezadnje lahko konkretno, Mihovo pesem razumemo od tega, da gre pač za spomin na očetov nasvet (ali modrost), do širine, ki jo je v komentarju predstavila Zalka. Poleg tega lahko marsikdaj pesem začutimo nekje, kjer pojasnjevanje pravzaprav nima mesta. Zato, da povzamem, menim, da kakovost pesmi ni pogojena z njenim čim večjim (popolnega itak skorajda ni) razumevanjem; hkrati pa ji lahko pojasnilo, če je že iz kakšnega od naštetih razlogov potrebno, ali vsaj namig v neko smer, da dodatno vrednost.

Kerstin

Zastavica

ajda

Poslano:
20. 06. 2009 ob 17:13

Ko sem prebrala Očetov nasvet avtorja Seljaka, sem se si mislila, ja tudi to je pesem, jo ocenila kot dobro in nisem več razmišljala o njej. Potem so se pa namnožili komentarji in to zanimivi, z večplastnim dojemanjem in pogledom na pesem, me je ta sekirica začela mikati, pa daj, preberi me še enkrat in pokukaj pod njeno rezilo, saj nisem tako vsakdanja. Potrkala sem na vrata, ki jih je zasekala sekirica in pred mano se je odprlo veliko več, tudi tisto, kar sem hotela zaznati v tej pesmi. Enostavno me je potegnilo v čas, ko mi je moj oče "talal" nasvete in velikokrat nisem bila sprejemljiva, zdaj seveda razmišljam drugače. Hja, še so misli, sekirica še koplje:)). In tako kot je zapisala Kerstin, je dostikrat potreben namig in Zalka je dobro "nanjušila":)).

lp, ajda

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
20. 06. 2009 ob 17:39

Absolutno se strinjam s tem, kar si napisala, Kerstin.
In v stavku, ki sem ga napisala kot potrditev Perorezove misli:

"Zalka, zdaj ko si pojasnila kakšno pištolco si imela v mislih, imamo tudi lepo primerjavo med Mihovim originalom, ki v bistvu ne rabi "pojasnil" in našimi "nadomestki", ki pa rabijo nekaj pojasnjevanj. In to so primeri slabih pesmi. Ravno zaradi tega, ker je treba naknadno pojasniti, kaj hoče pesnik s svojo pesmijo povedati...."

sem seveda mislila na svoj "dodatek" k nadaljevankam, ki jih je sprožila pesem Mihe Seljaka, o kateri tu razpravljamo.

:))

lidija

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
20. 06. 2009 ob 18:53

Moram reči, da Zalkinegea začetka tele debatice nisem razumel, kot njeno pojasnjevanje Mihove pesmi, temveč njeno pojasnjevanje njenega razumevnja Mihove pesmi in ker to še zdelač ni edino razumevanje Mihove pesmi, je zato Mihova pesem dobra, saj ima očitno še razumevanje JURa, ajde, kočjaža, mene... in seveda tudi Kerstin. (ali pa sem slednje spregledal?)
Zato se mi zdi, da je teza kočjaža/Lidije, ki pravi: "Da dejstvo, da moraš pesmi pojasnjevati, pomeni, da je pesem zanič," v resnici dejstvo.

Včasih so tako jedrnati zaključki prav odrešujoči...

Domnevm tudi, da Miha ni sedel za mizo in si rekel: "Zdajle bom pa napisal pesem o sekirici!"
Po moje mu je kar prišlo...
In to je to.
Da ti kr pride.
Tudi ko nočeš... :-))

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
20. 06. 2009 ob 21:58

Lidija, vem, da si izhajala iz navedenega. Vendar tvoj 'primer' oz. asociativna različica izvirne pesmi ni tako subtilna kot izvirnik, tako da bi potrebovala še manj pojasnjevanja. Že zaradi vnosa pločnika dobijo 'zverinice' takoj simbolni pomen. (In mimogrede, pištolico sem takoj razumela oz. 'videla' kot igračo, ne kot pravo orožje.) No, pa saj niti ni tako bistveno, spomnila sem se, da smo o tem (pojasnjevanju pesmi in pojasnjevanju tega, kako si jih osebno interpretiramo) že debatirali na drugem portalu in da smo za to, za pojasnjevanje, že kdaj uporabili tudi tale forum, in to uspešno, pa sem upala, da kane še kakšen odgovor v tej smeri, torej (ne)jasnost pesmi, različna razumevanja (ali celo nerazumevanje) ipd., morda celo opozorilo na še kakšno pesem, kot je to nekoč storil Pištin Frida (žal ne najdem več ne pesmi ne komentarja). Ugotavljam pa, da se da, kot je videti, tvoja teza aplicirati tudi na moj(e) forumski(e) zapis(e), zato se iz debate umikam, preden bi začela pojasnjevati pojasnjevanje pojasnjevanja. :)

Kerstin

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
21. 06. 2009 ob 08:11

Opala, me je skoraj kap, ko sem videla, kako ste se razpisali.

Perorez, moje pesmice niso poskušale biti konkurenca Mihovi pesmi, napisane so brez globjega premisleka, distance in počivanja. Lahko bi rekla, da so asociacija.
Kar se pištolice, se mi zdi, da nisem skrivala, da gre za igračo. Namreč, šepetam otroku, uporabljam pomanjševalnico pa še pištolica ne ustreli ampak je uporabljena za udarec. Meni se je zdelo več kot jasno, da gre za igračko.Čeprav mi je ta grenkoba, ki ostaja v ozadju (replika orožja) všeč. Je pa res imam dva majhna sinova in živimo v mestu. Pri tebi Perorz, je pa obratno :-)

Kar se tiče pojasnjevanja pa menim takole:
V poeziji poznamo zelo čitljive pesmi in pesmi, ki so tako hermetične, da jih zlepa kdo ne zna prebrati in razumeti.

Mihova pesem ni hermetična! Je pa napisana na način, da jo z lahkoto prebereš površno in ji ne daš časa, da dozori v dokončni "metafizični" občutek. Velikorat se pojavijo na portalu pesmi s podobno tematiko, vendar pa so dostikrat nespretno spisane in žugajo s prstom. To pa seveda ni učinkovito.

Pesem mora pustiti zaokus.

Pesem ne postane slaba, če jo je treba pojasnjevati.
Naj obrnem:
Pesem ne postane dobra, če je ni treba pojasnjevati.



Menim, da se je potrebno pogovarjati o pesmi. Ne samo o metriki in rimi, temveč tudi o sporočilu. Če temu rečemo pojasnjevanje, pa naj bo! Pojasnjevanje ne pomeni vedno, da pesem ni dobra. Morda je tako napisana, da se težje razume, kot sem že rekla, je hermetična.

Odpirajmo si glave pesniki, dokler smo še živi :-)

Lp,
Zalka

Ps.
Še nešteto drugih pesmi je na portalu, ki so vredne komentiranja.

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
22. 06. 2009 ob 16:53

Patetično banalna pesem, kot tudi sama njena razlaga.
V vsem se najde smisel, kar še ne pomeni da ima smisel?
Zakaj banalno ? :)
...oziroma, ko izpade nekaj nesmiselno je smiselno najti smiselno razlago?

Lp
aco

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
22. 06. 2009 ob 17:06

Hmm, ja , veliko prepričljivega ste napisali, Perorez, Zalka, Kerstin. Lahko vse obvelja, ali pa pade (point of wiew je pač scentriran v trenutni logiki tistega, ki bere, pojasnjevanje pa je domena nekoga, ki je misel (pesem) napisal. Debata okrog pesmi pa nikdar odveč!
Ampak Miha, Miha pa o vsem nič?
;)))
.. in, mislim, da ima prav!

Tudi tukaj naj obvelja, da je vse relativno. Tudi moja pesmica je bila dodatek, asociativni obrat, kot je rekla Kerstin. Tak vrivek.

Ker ne izhajam iz kakšne literarne teorije, tudi jaz ne bom "prepametna" ...


:))

Pozdrav vsem.

LP, Lidija

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
22. 06. 2009 ob 20:50

Lahko je pa tudi takole:
Pesem o jelki ali pa o hrastu (dialog s posledico) avtor kočijaž

:)))

Lidija

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
22. 06. 2009 ob 21:28

...super je ta o jelki in hrastu...pri men je podčrtanka :)

Lp
aco

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
22. 06. 2009 ob 21:34

...imam kolega slikarja, ki vedno povabi v svojo razstavo še koga od naivcev, ki se trudijo... ko ga vprašam zakaj taka skrajnost mi pojasni, da je to za njegovo počutje, ker ni samozavesten??

Lp
aco

Zastavica

Komentiranje je zaprto!