Forum

Čebela in metulj - BASEN - Adelina

Čebela in Metulj - Basen avtor Adelina
Kot prvo se opravičujem za mali "a" v imenu, no, pesem pa je velika.
Anton Janša je rekel, da čebela izhaja iz rodu muh, zanimivo, kakšna preobrazba dveh žuželk. Če vsako posebej damo v steklenico in njuno dno obrnemo proti soncu, steklenki, pa nista zaprti, bomo videli, da bo muha leteč sem ter tja kaj hitro našla pot iz nje. Čebela, pa se bo do onemoglosti zaganjala proti izvoru svetlobe. Prav, spustimo jo na plan in opazujmo kaj bosta počeli. Muha bo že na cvetu, oprašila ga bo, ma še preden rečeš keks je že na govnu, še dobro se nisem nagledal, že čepi na mojem nosu, kjer jo še pokniti ne morem, ne da bi me zabolelo. Čebelica, pa bo brenčala do različnih cvetov, nabirala cvetni prah in ga nosila v ulj, muha pa se bo slej ko prej ujela na strd. Take so naše misli: ali muhaste, ali pa pridne, zbrane.
Ti si za par izbrala metulja, frfotavega lepotca, ki iz cvetnih čaš srka zvezdni prah, to je tisti vidik naših oseb, ki iščejo presežno ne da bi se kaj posebej trudili, pa tudi oprašujejo razvoj, ki bo sad postal s krili navdihov, pa lepšajo naš vsakdan, da o čebelah sploh ne govorimo, med je srž in pesem naših izvirnih življenj.
Čestitke za ponujeno branje, Adelina.
 

Adelina

Poslano:
21. 05. 2009 ob 09:35

Hvala, Svit za čudovit in poučen komentar! Prav to sem imela v mislih, ko sem združila čebelo in metulja; čeprav sta močno različna, sta si v eni vzvišeni stvari močno podobna, v naših predstavah, seveda predvsem. Namreč, trudita se za svoj razvoj, imata nek cilj - metulj morda bolj duhovnega, intelektualnega, čebelica pa je takšno tipično praktično, delavno zemeljsko bitjece. (Mnogi celo menijo, da je od njenega preživetja odvisno preživetje vse narave na naši Gei, da ne govorimo o človeški vrsti še posebej. Torej je metulj resnično pametno izbral...) Nikakor pa nista muhasta in ne zapravljata življenja za vsak "drekec" tako brezglavo kot muhe, ki ga lahko na tak način tudi zelo hitro končajo. Različna sta, a cenita drug drugega in se dopolnjujeta. Včasih takšna različnost tudi boli, a brez tega prave, vzvišene ljubezni itak ni.
Lep dan,
Adelina

Zastavica

Komentiranje je zaprto!