Forum

Šel je oče pit................avtor Kerstin

ŠEL JE OČE PIT avtor Kerstin

Kerstin, s tole pesmijo pa si me zadela v srčiko, tako žalostna in kruto resnična je, da kar boli.
 

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
31. 03. 2009 ob 22:35

Kdo ve od kod - po tuširanju ob šestih zjutraj, ko je od soseda že dišalo po kavi - se je utrnil davni spomin na človeka, ki sem ga videla takega. Ubitega. Že takrat se mi je zasmilil do solz. Vsa ta leta je tole čakalo nekje v podzavesti, da se izlije v pesem. Res neverjetno, skoraj strašljivo.

Hvala za dotik, adisa.

Kerstin

Zastavica

yoyoba

Poslano:
01. 04. 2009 ob 09:29

Hej!

Saj nočem zdej pokvarit tragičnega efekta besedila samega, ampak meni osebno je nekoliko odveč tale -it. Seveda se vidi, da je absolutno zanalašč v pesmi, ampak zanima me, v čem je tukaj smisel rime na -it. Mi je nekoliko prisiljena.
Pa to pravim samo zato, ker sicer občudujem tvojo izjemno nadarjenost za spevne rime, Kerstin. Te bi rada vprašala, a je tle rima samo zaradi rime ali ima dejansko kakšen zvočni efekt, ki je mene zgrešil.

Ufff, sem tečna ...

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
01. 04. 2009 ob 16:55

Ja, vsi ne moremo slišati vsega ... :)
Pesem ima ritem (čeprav ni klasičen) in to edino rimo, ki ga spremlja kot ... kaj vem, kar si pač bralec predstavlja. -IT! -IT! -IT! Jaz čutim to kot zabijanje žebljev v srce. Ali kot udarce s kijem po glavi.

Tako imam npr. v neki drugi pesmi, ki govori o obrekovanju, ki se nenehno ponavlja, večkrat rimo na -anja, -anja, -anja (če si ponavljaš anjaanjaanja, začutiš brbljanje opravljivk, recimo).

Taki "dodatki" (zvočni efekti, he he) lahko dajo pesmi dodatno dimenzijo. Poskusi jo začutiti. Če pa je ne, pa nič hudega. Tudi meni ne sede vsako pesniško sredstvo.

"Rima zaradi rime" - to sem pa, resnično upam, že pred časom prerasla. Če pa me kje najdete, prosim za opozorilo! Tega pa res ne bi več hotela v svojih pesmih.

Ob tem naj omenim še nekaj - v zadnjem času me malce skrbi za to preljubo rimo - od tega, kako je prav po "čarovniško" preganjana s strani trendov in umetnikov že desetletja, do tega, da bralci (in avtorji) ne ločijo med prisiljenimi in neprisiljenimi rimami. Ob priliki napišem o tem članek.

Lep pozdrav!
Kerstin

Zastavica

yoyoba

Poslano:
01. 04. 2009 ob 17:12

Juhu, se zelooo veselim članka na to temo, ker imajo name (ponavadi) rimane pesmi veliko bolj daljnosežne učinke in ne razumem, zakaj se takozvani intelektualci med pesniki bojijo rime kot hudič križa!

glede tega pribijanja žebljev v krsto (moja asociacija) celotnega rodu v tvoji pesmi imaš pa tudi prav, hehe, JE učinkovito.

Pa hvala za potrpljenje, ni bilo zaman!
Upam samo, da te nisem užalila z vprašanjem.

yoyoba

Zastavica

Komentiranje je zaprto!