Forum

S VREMENA NA VRIJEME - Neda

S VREMENA NA VRIJEME avtor Neda

Neda, včeraj sem imela prepolno glavo, da bi sploh lahko karkoli še napisala o tvoji pesmi.

Kot vedno, bom tudi tokrat rekla, kar povem ob tvojih pesmih: PRIBILA ME JE! Skozi dogajanja, ki jih nizaš kot dejstva, pelješ v svojo zgodbo. Konec pa prevetri glavo. Vsi tvoji zaključki so takšni, da preprosto obnemim, da ne vem, kam - ne levo ne desno in ne naprej ne nazaj.
TUKAJ in ZDAJ postavljena pred GOLO RESNICO.

Zanimivo se mi zdi, Neda, da tvoje pesmi znova in znova doživljam kot svoje zgodbe. Zato me te tvoje "resnice" toliko bolj presekajo (če se izrazim s to grobo ponazoritvijo).

Zadnjič sva se s kolegico pogovarjali o tvojih pesmih. Ne glede, katero prebereva, slišiva, za seboj vedno pustijo pečat - tisti jedri zaključek .. kot "žebljico na glavico".

Še komentarček ob pesmi, ki jo navajam: nič o sami vsebini. Le to, da sem jo v sebi slišala, ko sem jo brala. Slišala sem jo, kako bi jo podajala ti.

Lep pozdrav.
Romana.
 

vida

Poslano:
17. 02. 2009 ob 18:49

Neda, bih se pridružila Romani. Čitajući ovu tvoju pjesmu prvo mi se učinilo da je nekako osiromašena emocijom...tek poslije nakon nekog časa sam osjetila da mi je na tako jednostavan i nenametljiv način urezala tekuću sliku smjernica i njihovih neminovnih vreća na našim leđima. Dok sam ju čitala ni sama nisam slutila da će mi njene slike nekoliko dana treperiti ispred očiju. Kao da sam odgledala film a ne čitala pjesmu. Stvarno je interesantan taj tvoj izražaj - poseban!

Lep pozdrav,
Vida

Zastavica

Neda

Poslano:
18. 02. 2009 ob 19:54

Hvala Romana, saj od tebe ne morem drugega pričakovati kot zadovoljstvo ob moji prebrani pesmi. :-)

Vida, zelo zanimivo, da si to pesem doživela v slikah, ki so ti kar trepetale pred očmi. Namreč, ena moja prijateljica, ki je slikarka, prav to počne. Vsako pesem gleda in si ustvarja sliko.

Moje pesmi so ponavadi zelo enostavne. Res je, imajo nek poseben in enostaven kot gledanja. Več ali manj gre za izpoved, pisanje o tistem kar se ne upam povedati na glas. Beleženje trenutnega stanja, opis mojih reakcij na nekatera stanja zavesti, doživljanje čustev ..., ki se mi dogajajo.
Ne domišljam si, gre za konkretna čustva ... ko se me kaj dotakne, ko me kdo ali kaj prizadene ali razveseli ali preseneti ... in podobno. Ne morem pisati o nečem, če tega nisem začutila. Vsaka moja pesem ima zgodbo za sabo.
Tisti, ki me poznate, veste o čem govorim :-)

Lep večer,
Neda

Zastavica

Branko Baćović

Poslano:
20. 02. 2009 ob 18:04

E ciao,

ko smo se pogovarjali o Nedinem prvencu, ena od idej je bila da proba da piše v formi kratke zgodbe. Mogoče bi takšen način bil boljši za njeno, kakor smo se takrat domislili - ambijetalno poezijo.

LP BB

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
20. 02. 2009 ob 18:20

Nekaterim njenim pesmim bi taka oblika gotovo bolj "sedla" kot verzi! Po mojem bi deloval prozni izsek prepričljivejše. Govorim zlasti o tistih pesmih, ki so precej gole, ki ne vsebujejo veliko (ali skoraj nič) metaforike. Denimo Sprehod.

Dejstvo je, da si bralec že ob zastavljeni obliki vnaprej vsaj okvirno zamisli, kaj bo prebral, v kakšnem slogu, na kakšen način podano. Tu ne bi hvalila elementa presenečenja, ta se dosega na boljše načine. Nekatere Nedine pesmi bi se perfektno ujele v takšno pričakovanje in ga izpolnile.

Kerstin

Zastavica

Komentiranje je zaprto!