Forum

SPOKOJ in KAD ĆU ZNATI - Poet & Kočijaž

Zdravo.

Dal sem sebi svobodo da vas malo opozorim na par nedoslednosti, ki sem jih opazil v pesmi …

Spokoj avtor poet

Če je prevod v ijekavici, bi bilo najbolje da poiščete nekoga iz Hrvaške ali pa Bosne, da vam pogleda, ker je veliko napak in če se ne motim nepravilno prevedeno. Lahko da se tudi motim. NPR hraniti v srbščini pomeni – jesti. V drugih jezikih je lahko – čuvati, shranjevati. Cvijeće, noć se pišejo z ć in ne z č … … itd itd.

In pesmi …

Kad ću znati? avtor kočijaž

V srbšini (ijekavici in ekavici) se uporablja palatalizacija – torej naj bi bilo pravilno otpjevana. Sedaj ne vem ali se vmes spreminjala (v drugih bivših republikah) – tudi gramatika. Potem … Da li – se piše narazen. ČU, ČE se piše/u ću - će. V srbščini je parvilno KADA – in ko se uporablja skrajšano KAD se ponavadi da apostrof KAD'. Še enkrat opozarjam da če je prevod mišljen v ijekavici bi bilo bošlje da ga nekdo ko to bolj obvlada od mene – tudi pregleda.

Prosim da če takšne in podobne nedoslednosti odkrijete v mojih pesmah (ne glede v katerem jeziku) da mi sporočite.

Hvala.

LP BB
 

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
26. 01. 2009 ob 17:35

Najlepša hvala, Branko, bom popravila takoj, ko pridem domov (zdaj sem cel teden odsotna in lahko na internet samo pokukam, tu pa tam!)

Res sem ti zelo hvaležna, še zdaleč ne mislim, da "obvladam". Se pa rada učim!

LP Lidija :)

Zastavica

Neda

Poslano:
26. 01. 2009 ob 17:57

Za trenutek sem pokukala na forum in zagledala tvojo pesem, Kočijaž, v hrvaščini. Še v soboto sem opazila Vidino pesem in mi je takoj padla napaka v oči ODPJEVANA. No Branko se je upal in opozoril na napako. Spodaj sem ti napisala popravke v tvoji pesmici. Mal me naslov bega. Kaj se res sprašuješ v naslovu KAD ĆU ZNATI ali KAKO ĆU ZNATI? Torej Kdaj bom vedela, ali Kako bom vedela?

Kad je pjesma otpjevana?
Koja li je posljednja?
Da li je ona svježa rana
balada beskrajna?

Kad ću znati koji će vjetar
moju pjesmu vratiti?
Kad ću razumjeti
što mi život želi dati?

lp, Neda

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
26. 01. 2009 ob 22:59

hvala tudi tebi, Neda.
Popravila sem samo najbolj kardinalne napake. Hotela sem obdržati tekočo rimo. Ampak, kot rečeno, še se bom vrnila na to pesem, malo me lovi čas zdajle ...

Hvala, hvala...
joj, kako malo vem!
:)

Lidija

Zastavica

Komentiranje je zaprto!