Forum

Različni okusi in mnenja

Tango avtor Silvy



Pozdravljeni!

Vem da imamo različne okuse.In tako je prav. Nekdo ti izdelek oceni
odlično, drugi nezadostno. Tak je svet. Pa vendar mogoče malo zaboli, ko
dobiš čisto najslabšo oceno.

Silvy
 

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
20. 01. 2009 ob 13:52

Eh, kaj se boš sekirala, Silvy. Ljudje nimajo samo različnih okusov, pač pa tudi različne razloge.
Zato ti svetujem, da tudi enko vzameš za vzpoddbudo, saj se ti šteje v plus, ne v minus.
Tudi jaz "imam" nekoga, ki me zmeraj oceni z enko. To je pač njegova psihoterapija, ki jo uporablja, da lažje živi.
Oboževalci pač;)

Kočijaž

Tango avtor Silvy

Zastavica

Svit

Poslano:
20. 01. 2009 ob 15:30

Na ta način preverjamo svoja merila. Precej časa sem rabil, da mi je uspelo svoja videnja, ki so bolj duhovne ali filozofske narave dobro upesniti, da ne zvenijo pridigarsko, suhoparno, klišejsko. Menil sem, da dobro delam, toda odziv drugih me ni potrjeval. Tako sem vztrajal in bolj malo, če ne nič, bral druge avtorje. Zdaj sem že boljši, tudi sebe znam ozemljeno oceniti, leta pač in izkušnje. Res, pa je, da se tudi na tem portalu dogajajo " običajne foušije" in te nekateri ocenijo iz tega vidika, ne pa iz literarnega, ko sem to zasledil sem pesem potegnil ven. Vsake toliko časa, pa je dobro biti malo odsoten.

Zastavica

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
20. 01. 2009 ob 15:54

To sem opazila Svit, mislim, da je bilo dvakrat, no drugič smo te nekako prepričale, da si jo dal nazaj in je bila zelo dobro ocenjena.Prvič sem tudi jaz svojo umaknila iz istega razloga kot ti, vendar tega ne bom več naredila, ker se mi sedaj zdi neumno.Pišemo kot znamo, kot čutimo in se
vsak dan sproti učimo.

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
20. 01. 2009 ob 19:36

Silvy, meni so tvoje pesmi všeč, ne sekiraj se :):):)!!! In vsaka nova pesem bo boljša od prejšnje, piši, objavljaj, uči se in poslušaj svoje srce :):):)!!! Ajde ...

Pozdravljena :):):)!!! gs

Zastavica

Jasna

Poslano:
20. 01. 2009 ob 20:03

Meni je všeč predvsem forum, kjer lahko pisno, oziroma kritično oceniš določeno pesem. Osebno mi ocene in lestvica ne pomenijo veliko, ker ne pišem zaradi tega. Sploh ni merilo, da si dober ravno zaradi dobro ocenjenih pesmi. Poleg tega se pridružujem Gabrielovemu mnenju. lp
7asna

Zastavica

Silva Langenfus

Poslano:
20. 01. 2009 ob 20:09

Hvala. Saj nisem hotela hvalnice. Le včasih se mi ocena ne zdi realna. Hvala vam. Sem pa res začetnica in mi začetniki smo včasih"težavni". Bom pa zelo vesela nasvetov.

hvala prijatelji.

Silvy

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
20. 01. 2009 ob 20:38

Ma, "nasveti" :):):), srce poslušaj, kot si ga do sedaj, lepe pesmi imaš in če kaj na sebe daš, srca ne izdaš :):):)!!!

Pozdrav! gs

Zastavica

Romana Novak

Poslano:
20. 01. 2009 ob 21:06

No, pa mi ni bilo potrebno načenjati teme ocenjevanj ... Sicer se bolj na hitro oglašam, ker čas že nekaj dni priganja k drugim obveznostim, a nekaj trenutkov še za moje misli:

Silvy, bolj in več pesmi kot prebiram na tem našem portalu, manjkrat se odločam za ocenjevanje. Sama sem zahteven in kritičen bralec, zato me marsikatera pesem ne prepriča, tiste pa, ki bi me lahko, niso dodelane, niso izpiljene.
No, da o mojih, ki jih postavljam v branje, sploh ne govorim: LASJE MI GREJO POKONCI!, ko prebiram svoje vrstice, napisane pred toliko in toliko leti.

Vendar: kot sta že Svit in Gabriel zapisala, UČIMO SE! In Lidija ti je lepo orisala, da so tudi najslabše ocene VZPODBUDA. Takrat se vprašaš, kaj je tisto, kar pri pesmi (ali čem drugem) ne štima. Razpredamo s seboj, se posvetujemo z drugimi, si ogledamo tisto dotično z drugih zornih kotov ..., na koncu izvlečemo ven neko izkušnjo, neko spoznanje, nekaj, kar je prečiščeno.

A naj se vrnem k ocenjevanju: ja, pesmi, ki se me dotaknejo, ob katerih preprosto obnemim (kljub nedodelanosti, ki jo morda zaznam samo jaz), seveda, ocenim!! Z dokaj dobrimi ocenami - kriterij sem si prilagodila celemu spektru pesmi, ki so na pesem.si objavljane. Slabih ocen ne dajem .. ne vidim smisla v tem, da bi nekomu nižala povprečje. A ko me bo kaj tako zelo zbodlo, da več ne bom mogla zadrževati, se bom avtorju sama oglasila ter povedala / napisala, kaj je tisto, česar ne morem in ne morem pogoltniti.
Pa tudi to, veš, Silvy, ne bo neka kritika, ki bi avtorju želela preprečiti nadaljnje objave, ki bi želela prekrižati pot in zatreti voljo po pisanju.

Še naprej veliko veliko poguma, predvsem pa trdne drže za podajanimi besedami - nihče drug ne bo stal za tem, kar boš napisala, če ne boš ravno ti sama.
Vse dobro in srečno.
Romana.

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
20. 01. 2009 ob 21:38

Pozdravljeni!

Vsake toliko se odpre tema na ocnjevanje. Verjamem in vem, da boli! Tudi sama sem bila deležna dobrih in slabih ocen. Treba se je utrditi.

Silvy,
predlagam ti, da pri ocenah ne gledaš toliko na številčno vrednost kot na opisno oceno. Predvsem oceni "Ni me prepričala" in "Nedodelana" sta oceni, ki sta avtorju v veliko pomoč pri razvoju. Če je nekaj nedodelano, ne pomeni, da je zamisel zanič, pomeni samo, da je pesem še neizdelana. Recimo, da je kot kozarec za šampanjec brez peclja. Najbrž ne bi bila zadovoljna, če bi morala piti iz takega kozarca. Zahtevala bi, da je izdelan do konca, ali ni tako?

Tvoja zadnja pesmica Tango avtor Silvy je prav taka - kozarec za šampanjec brez peclja. Čuti se, da si hotela dati nekaj noter, ampak ven pa ne pride! Še manj pride v temperamentu tanga, ki vemo, da je nabit z erotično energijo, udaren, strastno tekmovanje med žensko in moškim. Ampak to je ok. Poudarek je, da je plesalka sama in si neizmerno želi, torej greš v nasprotje, ki bi moralo prikazati strasten odnos. No, tako si mislim ...
In mestoma se začuti to energijo. Ponekod je preobložena in je zadušena. Konec pesmi pa je neefikasen, nepotreben.

Predlagam naslednje:
Blazno všeč mi je metafora "do oseke noči"! Super! Zaključi pesem s tem! Rima, do zadnje moči je popolnoma brez veze, vsi vemo, da je plesalka tanga izmučena zaradi samote. Tega ni treba razlagat, popolnoma odveč je in kvari pesem!
Prav tako bi ven vrgla "dišeče omamne". Vsi vemo, da so vijolice dišeče omamne in v pesmi tega ni potrebno posebej omenjati in poudarjati, ker pesem s tem nič ne pridobi, prej izgubi tisto energijo, ki si jo želi plesalka.

Razmisli in poskusi, kar sem ti napisala. Tisto, kar si napisala na koncu (dve kratki kitici) pa je več ali manj že uporabljeno v prenekateri pesmi in je nezanimivo in zagotovo ne v prid ritmu Tanga. Poruši ti čisto ves vtis, ki ga naredi zgornji del pesmi. Ampak ne v smislu, pesnik hoče rušiti, temveć v smislu, na silo potegnjene patetike. In to res res ni dobro. Patetika je zelo nevarna reč, če želiš pisati dobro poezijo.

Včasih je dobro, da "pokopljemo"kakšno rimo prav zaradi tega, ker pesem zgubi pristnost. Razmišljaj o svobodnješi oblike, ker se mi zdi, da te vleče bolj v te vode.

Brez zamere. Tole sem napisala zato, da ti boš lažje razumela, zakaj sem dala nedodelana. Pesem ima nekaj zdravega v sebi, ampak je še neizdelana.

Razmišljaj, išči najboljše poti, poskušaj, naredi več verzij ... To ni tako enostavno, predvsem pa je škoda pustiti tako pesem kot je. Naj se razvija pesem in pesnica!

Jo bom spremljala, če boš kaj popravljala.
Lp,
Zalka

Zastavica

Silva Langenfus

Poslano:
20. 01. 2009 ob 22:10

Hvala vsem za trud in nasvete. Se bom potrudila obenem pa bom upoštevala svoj jaz. Hvala še enkrat.

S

Zastavica

Romana Novak

Poslano:
21. 01. 2009 ob 00:02

Tango avtor Silvy

VAU!!!!!!!!
Silvy, šele zdaj sem prebrala tvoj Tango! In opazila opombo pod pesmijo, da so vnešeni popravki.
Kako je pesem zvenela poprej, ne vem, zdaj pa ob njej kri pluje po žilah.
Bravo!

Zastavica

Silva Langenfus

Poslano:
21. 01. 2009 ob 09:55

Hvala Romana. S

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
21. 01. 2009 ob 09:59

Jaz sem jo pa brela prej in zdaj in moram reči, da se je zdaj pesem naredila, dodelala. Postala Tango.
Lepo, da si upoštevala Zalkin nasvet!

Lidija

Zastavica

Svit

Poslano:
21. 01. 2009 ob 10:12

Dobro, da si TANGO skrajšala, dodelala, zdaj je solo ognjevit in hkrati zadržan, kot se za ta ples spodobi,
pohvale še iz moje strani, Silvy.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!