Forum

Nekoga, da mi potapka borovničke - yoyoba

Zdravo,

a je to erotska pesem, al se mi samo zdi? :)

LP BB
 
 1 2 > 

ajda

Poslano:
14. 01. 2009 ob 17:25

Nekoga, da mi potapka borovničke avtor yoyoba

simpatično borovničkasto "paljenje":)).

lp, ajda

si me pa spomnila na mojo pesem o čokoladi:).

Zastavica

yoyoba

Poslano:
14. 01. 2009 ob 21:53

... hehe, interpretacija je vprašljiva :-) Vsekakor, če je erotska, je povsem nezavedno. Šlo je za drobcen, resničen in neznaten prizor, ki sem si ga zapisala, tako me je prevzel. Takrat ga nisem doživljala erotično, ampak zdaj ko si omenil in sem še enkrat prebrala, bi lahko bil precej freudovski -

hvala bogu za komentarje, sicer sploh ne bi vedela, da se v pesmi razodeva moje takratno stanje duha (moram priznat, da je bila celotna noč nabita z nezavedno, tako bolj nedolžno erotiko). Vedno znova me preseneča, kaj vse izveš od ljudi!

Hvala vama :-)

Ajda, a prilepiš prosim link do tvoje pesmi o čokoladi?

yoyoba

Zastavica

ajda

Poslano:
14. 01. 2009 ob 22:16

yoyoba, sem jo dala gor:), je pa že starejšega datuma in danes bi sigurno drugače napisala:).

lp, ajda

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
14. 01. 2009 ob 23:28

hja, ne vem, kaj mi je, a sem "neerotično razpoložena", al kaj, ampak sem morala še enkrat prebrat borovničke, da bi razumela point.
Pa še vedno ne zaznam erotičnosti.
Žal?

Sem pa hotela napisat, čudovita , navihana pesmica trenutka, ki se ...razširi

:)

Lidija

Zastavica

Branko Baćović

Poslano:
15. 01. 2009 ob 13:38

Pa ne vem, mene je potegnil tudi sam naslov, da ... recimo Išče … Nekoga, da mi potapka borovničke. Borovničke so lahko tudi bradavičke… In če tako naprej bereš … Ali pa jaz ne razumem dobro slovenščino :) ...
nekako prodeš do erotike.


S prstom bredem
po borovničevem likerju
in lovim prepojeno sadje
na dnu.

To bi lahko bila scena samo zadovoljevanja, ker je liker hmm … a rabim povedati. To je en pomislek, lahko bi bilo tako da je to lahko govor kakega moškega, a ne - v stilu da on izgovarja te besede ...

Ko ponesem plastični kozarček
k ustom, ga nagnem,
nagajive borovničke
ostajajo prilepljene
na dno,
ki zdaj moli vznak
nad mojim razprtim kljunom,
sestradanim sadne omame.

Plastični kozarec je lahko … hmm Razprt kljun je tudi lahko nekaj drugega – od nog do hmm …

In tako naprej, in tako naprej …

Hlastam za črvički
v borovnički pozornosti,
za jagodicami veščih prstov.
Če bi dihala pod vodo,
bi zajela vsaj plankton.

Vsem okoli mene
spremljevalci
uvidevno potapkajo po dnu
vznak štrlečega kozarca,
da se malopridne nagajivke
odlepijo
in brbončice zapredejo od ugodja.

Tega pač ne storiš sam.

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
15. 01. 2009 ob 13:54

ma, saj ne, da ne dopuščam možnosti asociacija, jaz sem samo napisala, da zame pesmica ob prvem branju ni bila nič erotična.

a bi morala biti, yoyoba?

;) Lidija

Zastavica

yoyoba

Poslano:
15. 01. 2009 ob 14:12

:-D
Moram priznat, da sem se dobesedno zgrozila, ko sem pesem prebrala "po Brankotovo" (že preden si sploh podrobno razložil). Ampak - gotovo je nekaj na tem, sicer ne bi vse tako padlo na svoje mesto :-)

Res mi širite obzorja, ljudje!!!

yoyoba

Zastavica

Branko Baćović

Poslano:
15. 01. 2009 ob 16:33

HAHA.

Ne vem, meni je takšen način izražanja zelo blizu. Tretja zbirka je v tem stilu, pa sem pomislil da je še kaj skrito za temi borovnicami.

Potem mi pesem dobi na večplastnosti. Recimo moje pesmi iz te zbirke (Erotic transformation), kakor je recimo »Ujemi me«, lahko bereš na tri nivoja. Eden je čisti opisovalni (npr narava ipd), drugi je erotski in tretji je na nivoju simbolov in jih lahko bereš skozi prizmo psihologije.

LP BB

Zastavica

Romana Novak

Poslano:
15. 01. 2009 ob 23:16

Branko ;), ko sem sama prebrala naslov, je bila tudi moja prva asociacija na bradavičke!! In sem si rekla: No, še ena med nami ;) .. Da vidimo, kako bo yoyoba razgrinjala erotiko na temle portalu ...
Pa sem se morala nasmejati ob domiselnosti njenega ubesedovanja, ko je tako nazorno opisala tisto .. mmmmmmmmm ... tisto pričakovanje in ekstazo .. no, tisto končno zadovoljstvo, ko so brbončice okusile mmmmmmmmm ... nabreklo polnost in dražljivo sladkobo, ki bi se lahko z usten pocedila po bradi .......... DOVOLJ!! DOVOLJ!!!!!! Sicer bom začela še sama napletati takšne in drugačne pogrošnosti ;).

yoyoba, BRAVO! Sem prav podoživela prizor. Le plastični kozarec ni hotel iti v kontekst z mano :(.
Romana.

Zastavica

yoyoba

Poslano:
15. 01. 2009 ob 23:20

Najlepša hvala vama obema, zdaj je še meni postalo jasno, kaj sta videla - čeprav zveni lažno skromno, RES nisem imela ob pisanju v mislih tega celotnega metaforičnega prizvoka, kaj šele da bi se mi sanjalo, da VSE v pesmi lahko razložiš tudi drugače :-))))) Noro sem navdušena nad "sklicevanjem na Freuda"!

yoyoba

Zastavica

yoyoba

Poslano:
15. 01. 2009 ob 23:25

Glede plastičnega kozarca pa mogoče - VARNO??? Ne sicer moja najljubša izbira, pa vendar včasih paše zraven :-)

Zastavica

Romana Novak

Poslano:
15. 01. 2009 ob 23:42

yoyoba, Freud je pač prvi, ki je imel jajca, da je pred ljudmi razgrnil pradavno resnico, kako je spolnost / erotika vseprisotna, z vsem povezana, in če se jo tlači, zanika, se ji izmika ..., da povzroča frustracije ........ In tako naprej in tako naprej.
Poezija je eden od subtilnejših stikov z njo. Pravzaprav, kar ves spekter umetniškega izražanja. Skozi te dotike mnogokrat .. mnogokrat nezavedno izražamo to, o čemer klepetata naša podzavest in okolje ...
In ne glede na Freuda (no, ga pač dobrovoljno vzameš za izgovor), smo takšni, kot smo - smo bitja duha in telesa, in ker nam je dana takšna upodobitev, nam je dana tudi izkušnja erotike .. zavedno ali nezavedno. V vsakem primeru, če sprejmeš, kot izkušnja nečesa lepega, nesnovnega, neotipljivega .. stika z božanskim ... nečesa, kar skomina ..... Skratka ... izkušnja svete prvinskosti! (tukaj se ne bom spuščala v zlorabo erotike / spolnosti ..)

Za danes sem izpolnila kvoto svojih pesmi, tako da takšne, ki o tej sveti prvinskosti pripoveduje, ne morem več objaviti.
Se pa za zdaj poslavljam s portala, in je tudi v prvih minutah jutrišnjega dne ne bom plasirala na pesem.si.
Morda tekom popoldneva .. večera .. enkrat že ........

Kdo ve, yoyoba, morda tudi tebe zanese pesnjenje kdaj v vode čutnosti, mesenih sprehajanj ;).
Pozdravček.
Romana.

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
16. 01. 2009 ob 06:46

Ej yoyoba, je razlog da borovničke se obdržijo na dnu in okoli stekla, da čas teče pozneje, da je slika boljša in misli razpredajo, preletejo.
In prav je in dobro napisano na takšen način, odkrit in učinkovit, a včasih odložiš vse kar imaš v rokah in je lepo. Do takrat pa pridejo prav tudi borovničke, ki nekak nočejo direkt...

Romana ne ve, da je Freudova žena imela težko depresijo, ni je pustil, je pa zato preučeval, saj je tudi imel dober razlog in zato teorije tudi nekak v praksi držijo. Tudi napisane so bolj iz prakse. Bolj kot "jajca" je imel dobro srce do svoje partnerke, namesto da bi jo pustil na cedilu ji je pomagal in celo ustvarjal cele vrste možnih teorij. Za prakso pa...ne vem, nisem gledala tam...

Lepo jutro tebi yoyoba in vsem,
hope

Zastavica

yoyoba

Poslano:
16. 01. 2009 ob 07:04

Hoj,

Freud je sicer revolucionar svojega časa in ga zato občudujem, sem pa kar nekaj prebrala od njega in se mi zdi, da je na nekaj pozabil. Medtem ko absolutno drži teorija o nezavednem, je po mojem bržkone spregledal tisto Bivanje onstran vzorcev. Prepričana sem, da je bil mož na mestu, z jajci in srcem in vsem, kar sodi zraven, da ne omenjamo izjemnega intelekta, ampak - kaj je bilo z njegovo dušo tako narobe, da jo je raje razumsko seciral kakor preprosto občutil?
Hope, tole o direktnosti mi je bilo zelo všeč, včasih res nimamo kaj ovinkariti. Koga sploh farbamo? Sami sebe, seveda. Zato sem se toliko bolj presenečena, ko me kdo takole "razkrinka", kot npr. Branko. Moraš biti najbrž kar izkušen pesnik (jaz nisem), da takoj spregledaš leporečenje in vidiš bistvo :-)
Romana, hvala ti za spodbudo, za izziv ... Včeraj sem začela pisati erotični dnevnik (in moja reakcija je bila podobna: ojej, dejmo ga zdej zaklenit in vržt v najglobljo ječo, da ga kdo ne najde - ker kaj bi si vendar mislili o meni tisti, ki me poznajo v drugi luči, blablabla). To bo moja katarza! Nisem pa še zmožna ničesar objaviti - ah, ta ohromelost :-)))

Hvalaaaaaaaaaaa!
yoyoba

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
16. 01. 2009 ob 07:45

Hej yoyoba,
Freud je bil nekaj posebnega takrat v tistih časih in še danes, še vedno je v načinu razumevanja tako, da je nekoga, ki ne zmore občasno ta tempo civilizacijskega sveta z vsem kar spada notri, lažje dati zdravniku ali kar v hospitalizacijsko zdravljenje. Če bi bili tudi drugi takšni kot Freud, bi mogoče bilo lažje, tako bi zdravnik bil kar doma...Morda se je s tem ukvarjal zaradi zakonske povezanosti (z ženo) in verjamem, da jo je imel rad in da je moral zato tudi narediti neko skico razpoloženja in poti za rešitev. Če je to seciranje, potem tudi to ni slabo, kvečjemu odlično.

Direktnost je dobra samo v primeru, da nekdo je v stanju ko zmore, poskuša razumet. Kadar pa ne, takrat lahko pride do kontra, ker kar se ne razume se po logiki ponavadi zavrača, pa tudi negira oz. kontrira na (tudi) včasih boleče načine...

yoyoba, lepo da si se odločila o pisanju erotičnega dnevnika, takrat tudi besede pridejo do zrelosti vrelišča...In Branko vidim, se res spozna na psihologijo, pa še ne vem, ali ga žene psih. v pisanje, ali jo ima rad psih., ali v čem je poanta ustvarjanja...Dunajski valček je bil res čudovit, a ne da, yoyoba???
Lp, hope

Zastavica

Branko Baćović

Poslano:
16. 01. 2009 ob 16:39

Zdravo!!!

E nisem planiral da se bo debata tako vnela. Haha Erotika pač.

E, yoyoba super za dnevnik. Ko bo stvar zrela boš napisala knjigo. Zaenkrat ti besede bojo pomagale da pišeš sebe oziroma da dozoriš.

Pa ko sem imel 10 let niti nisem vedel da obstaja – psihologija. Kasneje, se ta poriv razvil. In sedaj ne pišem nič - da ni še filozofija ali psihologija »zraven«. Pač enostavno ne morem več drugače.

PS
Mogoče se danes vidimo v Velenju na prezentaciji revije Liricon.


LP BB

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
16. 01. 2009 ob 19:47

Samo že nekaj časa se mi zdi, da besede kot erotika, poezija, psihologija (način razmišljanja) in filozofija (nesubjektivno razmišljanje), kako daleč narazen so si, oz. če so si blizu, kakor tudi vsakega nekaj v filmu npr. reklamah, koliko tega je oz. ali premoč enega od teh daje poudarek zvrsti smeri pisanja. Branko, kaj praviš ti na to???
Lep večer,
hope

Zastavica

Branko Baćović

Poslano:
17. 01. 2009 ob 19:29

Zdravo.

Prekompleksno vprašanje. Bom poskusil biti kratek.

Filozofija, psihologija, fotografija, pesmi, glasba … so samo načini pripovedovanja enega in istega sporočila, ki se približuje tako-imenovani univerzalni resnici in ljubezni ali pa oddaljuje.

Torej – meni se zdi da je vse manj ali več Eno. Sicer, jaz imam še eno teorijo, ampak otom-potom. : )

LP BB

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
26. 02. 2009 ob 21:44

...zanimiva debata.
Po moje se odnos do erotike odraža v vsakem subjektu ...tudi v odnosu do življenja. Če si tukaj omejen si večno neopredeljen in tavaš brez strasti...

Na žalost je ta invalidnost tradicijonalno dedna..?

Zastavica

Poslano:
26. 02. 2009 ob 22:36

Na Markiza De Sada ste pozabli... ;)

Zastavica

 1 2 > 

Komentiranje je zaprto!