Forum

Samoušečnež - Nina

http://www.pesem.si/article.php?blog_id=9861

Draga Nina, že res da imaš šele dobrih štirinajst let, pa vseeno ... ne vem, ali se zafrkavaš, ali pa je tvoje znanje slovnice res tako katastrofalno obupno. Poznam šolarčke 3. razreda devetletke, ki bi spravili skupaj kvalitetnejše stvaritve kot so te tvoje.
Daj, vzemi malo knjige v roke, uči se od drugih, pridobivaj si besedni zaklad, osvajaj in vadi pravilno izražanje, šele potem se pojdi "pesnico".
Ne čudim se, da te fant ne "šmirgla" in osvaja drugo, če mu pa takole in na takšen način pleteničiš v takšni spakedrani slovenščini!

Andy

 

Neda

Poslano:
02. 01. 2009 ob 12:46

Pa Andy, to je mladostniška govorica! "Tko" se oni pogovarjajo, "tko" si pisejo sms-e, brez samoglasnikov, izpuščajo vokale, kakor govorijo, tako tudi beležijo, brez kakršnekoli slovnice, oni ustvarjajo nek svoj uličen jezik. Tako naštevanje emocij, občutkov ob določenih temah (pri Nini konkretno, zavržena ljubezen) je odlično za rapanje (pesniška zvrst moderne dobe), hip hop glasbo... Nina, kaj si že šla na ta portal?

http://www.pesnik.net/content/blogcategory/75/140/

Zelo si emotivna, Nina, kar bruhaš emocije iz sebe, kar je dobro za to zvrst. Ti kar nadaljuj, mal tudi preglej kaj si napisala, ker v izbruhu emocij, mogoče nevede napišeš kakšno stvar, ki bi jo morebiti lahko tudi drugače povedala, pa te je zaneslo...
Torej, pesem se ne konča, ko jo napišeš (oz. zapišeš). Potrebno jo je tudi pregledati.

Lepo ustvarjaj Nina, in ne biti tako obupana, saj si še premlada za obup. Take dogodivščine o katerih pišeš, naj te naredijo močnejšom. Zato tudi pišeš, ker ti je lažje. Kaj ne? :-)

Uživaj življenje,
Neda

Zastavica

yoyoba

Poslano:
02. 01. 2009 ob 17:36

Hehehe, kdo smo mi, da sodimo!

Meni je tak slog čisto okej in ga vsekakor odobravam, sem navdušena, da kdo tko piše, ker je jezik živa tvorba in se ga da prepogibat na vse mogoče načine ...
... čeprow osebno raj preberem kej druzga ;-)

Drž se Nina, pa ne se dat ...
yoyoba

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
02. 01. 2009 ob 17:46

Vsaka zvrst jezika je "prava" oz. so si enakovredne, torej tako knjižni jezik kot narečje, tako žargon, sleng in argo. Zakaj ne tudi govorica mladih! Verjamem, da večina nima nič proti temu.

Ker pa je to pesniški portal, me predvsem zanima ta stran pesmi, zapisane v "rapovskem" slogu. In v tem smislu pesmi gotovo še niso dodelane, gre za "ekspres rime" in klišeje, za nekaj, kar nam ponuja tovrstna glasba na vsakem koraku. Nina, mlada si še in kaj lahko se zgodi, da se iz tovrstnih začetkov, sama bi rekla poskusov, razvije prava poezija. Vsekakor te spodbujam k nadaljnjemu ustvarjanju, pa naj bo zgolj "dnevniško", kot nek varnostni ventil za izpust negativnih občutkov, ali pa kaj več. Do tam pa boš gotovo še dorasla, tako čustveno kot zrelostno.

Glede jezika pa še to. Delno se vendarle strinjam z Andyjem. Eno je raba priljubljenih "kratic" (rtm, btw in celo vulgarna bmk ...), zapis brez samoglasnikov, morda celo zapis "narečnega" oz. pogovornega govora, npr. ušeč namesto všeč. Drugo pa je sistem "piši kao što govoriš" z vsemi napakami vred. Prvemu lahko rečemo slog, zvrst. To, da zapisujemo nebi in nebo itd. kar skupaj, pa teško in glazba itd., pa ni nobena zvrst, temveč neznanje osnov pravopisa.

Lep pozdrav in vse dobro želim, Nina!
Kerstin

Zastavica

Andy

Poslano:
02. 01. 2009 ob 23:39

No končno se vsaj nekdo vsaj delno strinja z mano. Imaš prav, Kerstin, ena stvar je najstnovščina, povsem druga pa nepoznavanje slovnice in pravopisa. Tale najstnovščina meni bolj zaudarja po lenobi in neznanju, vse v stilu delovanja po liniji najmanjšega odpora, kateremu je mladina vse preveč podvržena.

Žalosti me, ko vidim, kako mladi svinjajo slovenščino z amerikanizmi, pocestno žlobudravščino, vulgarizmi, najstniško latovščino ... samo zato, da bi bili čimbolj kul ali ql ali cool, pač po vzoru najstniške ameriške mularije, ki nosi pištole v šole in pobija sošolce in profesorje.

Žalosti me tudi, da se takšen jezik dopušča in celo vzpodbuja na portalu pesem.si, kjer bi moralo biti ustvarjanje tako lepih stvari, kot je poezija, na malo višjem nivoju. Takšna skrpucala bi morali enostavno "skenslati", ne pa jih še tolerirati ali jim celo ploskati, takšno je moje mnenje!

No, vseeno me veseli, da niso vsi člani portala Nedinega in yoyobinega mnenja, kajti tole remek najstniško delo si je "prislužilo" kar nekaj enic in dvojk. Vam to ničesar ne pove?!

Ne vem, kaj bi rekli Trubar, Prešeren, Cankar, Oton Župančič ..., če bi po nekem čudežu oživeli in videli, kako mladina mrcvari največjo narodovo vrednoto - jezik, za obstanek katerega so si prizadevali in se borili vse svoje življenje. Prej smo bili pod Avstro-Ogrskim vplivom, nato pod jugoslovanskim, zdaj bomo pa prilagajali svoj jezik ameriškemu vplivu??? Pa najstnovščina gor ali dol, nekje je treba postaviti meje!


Andy

Zastavica

yoyoba

Poslano:
02. 01. 2009 ob 23:46

@Kerstin: ja, imaš prav, eno je slog, ki ga IZBEREŠ, drugo pa neznanje, ki si mu tako rekoč podvržen oz. se ti ne da v zvezi z njim nič storiti.

@Andy: Samo v vednost: svoj odgovor sem napisala po tehtnem razmisleku, moj prvi odziv je bil pa zgrožena osuplost nad "nezaslišanim pometanjem s slovenščino", kakor se mi je zdelo :-) Ko sem se čudila, zakaj me ta raperski sleng tako odbija, sem v sebi našla en hud predsodek. Mislim, da je povsem odveč.

Zastavica

brezno

Poslano:
03. 01. 2009 ob 00:01

O, kaka novoletna debata. Srečno vsem, btw (sic !). Ja, pa strinjam se, nekje je treba postaviti meje. Predvsem je treba postaviti meje svoji omejenosti (tudi predsodkom, če hočete). A smo se zato boril ? Križana gora.

A.

Zastavica

yoyoba

Poslano:
03. 01. 2009 ob 00:02

:-)))
bravo, pa si presekal(o) gordijski vozel, brezno!

Zastavica

Neda

Poslano:
03. 01. 2009 ob 00:29

Andy, če bereš med besedami tisto, kar sem v mojem obračanju Nini zabeležila, vidiš da sem ji z lepim načinom povedala, da je potrebno zapisano pesem pregledati, itd...

Ne mislim, da je to remek najstniško delo, ampak spodbujam mlade k pozitivnemu načinu reševanja problemov s katerimi se kot najstniki srečujejo. Torej, naj jih raje rešujejo na kakšen kreativen način kot so pisanje, slikanje, glasba, ples, šport, igra, itd..., ne pa s drogiranjem, alkoholom, z umori oz. samomori in podobnimi zasvojenostmi.

Sama pa res ne uporabljam takega načina pisanja niti govorjenja.

Vsak človek ima neko svojo vrednost, ko jo najde, mu je v veselje, če to vrednost tudi drugi spodbujajo oz. usmerjajo. Na pravi način.
Mislim, da je razumljivo.

Neda

Zastavica

Komentiranje je zaprto!