Forum

PODČRTANKE

Zdaj sem si vzela čas in sem okoli naokoli pregledovala za kaj točno gre pri Podčrtankah, pa mi ni vse jasno.

Na naslovnici piše, da so to »Pesmi, ki jih priporočajo kliktiki.«

Kaj so Kliktiki, zvem naprej od Maše Ogrizek:
»… skovanka iz besed kritik in klikati na računalniško miško.«

Ok! To razumem, da čim več klikanj naj bi bilo na določeno pesem pod rubriko Prebrano.

Na drugem mestu pa najdem razlago Ane Porenta, da so Podčrtanke:
»… pesmi, ki so urednikom strani pesem.si posebej segle v oči, spomin, misel, razum in srce, ki so torej na svoj način vzbudile pozornost in bi zanje želeli, da bi pritegnile zanimanje obiskovalcev pesem.si-ja."

Jaz to razumem tako - uredniki nam namignejo, da je neka pesem vredna branja, pa smo jo spregledali, ker jo morebiti ne ocenjujemo, oziroma ne komentiramo o njej. Zato nas oni usmerjajo kaj naj obvezno preberemo, recimo. Seveda, takrat jih tudi preberem. Ker so podčrtane. Sama, če kaj podčrtam, to mi pomeni, da je pomembno. Tako si tudi to razlagam, to moraš prebrati! In to je fajn. A je to tako mišljeno?

Kaj pa rok prikazovanja, da je nekaj podčrtano, tega pa tudi ne razumem. Ana o tem v svoji pojasnitvi pravi:

"Rok njihovega prikazovanja na vstopni strani je en dan, in naš namen, da bi bile prebrane, je, vsaj glede na seštevke klikov, dosežen.«
Prosim, če mi kdo pojasni za kaj točno gre pri Podčrtankah?

Lep dan, Neda
 

Ana Porenta

urednica

Poslano:
28. 12. 2008 ob 21:30

Pozdravljena, Neda, vse, kar si napisala o Podčrtankah, je res. Uredništvo poratala smo sprva imenovali po Maši Ogrizek, ki si je ob začetku portala pesem.si izmislila ta luštkan izraz: kritični in klikajoči bralci. Zadnje čase pa se za nas vse bolj (za zdaj interno) uporablja izraz UPS - uredništvo pesem.si-ja.
Res je, da smo urednice tiste, ki uvrščamo pesmi med Podrčtanke (kriteriji so enaki kot pri ocenejvanju - že spet smo tam ;-)).

Skratka, to ni mišljeno kot obvezno branje, kvečjemu priporočeno. Tudi bralci imajo svojo lestvico - na njej se znajdejo pesmi, ki smo jih bralci največkrat (seštevek točk) ocenili. To je lestvica, ki se imenuje Bralci priporočajo - vsaka pesem ima 7 dni možnost, da "prileze" nanjo. Pesem, ki v letnem času dobi največ točk (je največkrat (po možnosti tudi visoko) ocenjena) s strani bralcev, postane pesem letnega časa po izboru bralcev.

Če bi želela prebirati le podčrtanke, odpreš eno od njih v rubriki Podrčtanke in potem jih lahko z gumbom za nazaj (ali naprej) prebiraš. To je novost, ki jo je prav v tem času sprogramiral Gregor.

Podčrtanke se na vstopni strani (rubrika Podčrtana) menjujejo na 12 ur, ker smo ugotovili, da jih je ogromno in bi se preveč "nakopičile", če bi jih menjali enkrat dnevno. Podčrtanke so tudi osnova za uredniške izbore letnih časov ter pripravo letnega zbornika Pesem si, ki izide spomladi vsako leto.

Če je še kaj, česar nisem pojasnila, me spomnite in z veseljem bom odgovorila.

Lep večer,
Ana

Zastavica

Neda

Poslano:
28. 12. 2008 ob 23:16

Hvala, Ana!
Opažam pa, da so Podčrtanke večkrat izpostavljene. Že takoj na naslovnici so naštete; in na naslovnici se vedno lahko v celoti prebere ena podčrtana pesem; pa še na straneh, kjer so pesmi, obstaja ta možnost: [Prikaži samo podčrtanke!] in zdaj še najnovejša možnost, Podčrtanke so označene z zeleno barvo!?
Hm… sedaj, ko so pobarvane z zeleno, še bolj izstopajo, tako da so druge pesmi zasenčene. Ne vem, mogoče bom drugače razmišljala, ko se bo kakšna moja pesem znašla med Podčrtankami :-) Zaenkrat vidim, da moje pesmi ne puščajo sledi, kar me že skrbi.

Ln, Neda

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
30. 12. 2008 ob 10:23

Hvala za tvoje mnenje, prav imaš - in smo se zamislili - nato pa odstranili zeleno barvo.

Neda, glede pesmi ne skrbi, gotovo se bo kdaj znašla kakšna med Podčrtankami - zanimive teme izbiraš, detajlno opazuješ, imaš izvirne primere in metafore.

Upam, da ti ne bo odveč, če to povem na primeru: meni je zelo všeč tvoj Kamen - praviš, da kamen le izžareva, a ne pojasnjuje - izjemno lepo in večpomensko! Nadaljuješ še z dvema, malo manj močnima, a kljub vsemu krasnima kiticama - skozi tri priemre iz narave, nam daš vedeti, da si se s celoto pretopila vanjo in tako kljubuješ (nelepemu) življenju. Morda bi lahko zamenjala vrstni red - da bi bila prispodoba kamna za drevesom in nožem. Malo me zmoti le prva kitica - ne pove mi veliko o nadaljevanju pesmi (morda le to, da nekoga določenega nagovarjaš z njo - tu me kot bralca, ki nimam tvoje izkušnje, to zmoti). Prvo kitico bi odstranila - pesem je brez nje bolj univerzalna - vsi imamo obdobja, v katerih bi bili najraje kamen, ki ne pojasnjuje. Poskusi pesem tako prebrati tudi ti. Kaj praviš?

Izžarevaj s pesmimi še naprej, veseli smo, da si z nami.
Lep dan,
Ana

Zastavica

Neda

Poslano:
30. 12. 2008 ob 13:51

Hvaaala Ana! Res je! Imaš prav. Mogoče res uvodni del pesmi drugim malce štrli in ga bom dala ven. Pa tudi vrstni red bom zamenjala, ker je res boljše, da je na koncu kamen, ki izžareva.

E to sem si želela, da mi nekdo pri pesmih kaj sugerira. Najlepša hvala!

In veseli me, da ste razmislili o mojem mnenju glede Podčrtank in celo nekaj spremenili.

Lep dan, Ana

Neda

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
31. 12. 2008 ob 09:18

Lepo, ti kar izzovi h komentirjanju, če se sami ne spomnimo.

Lep zadnji letošnji dan,
Ana

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
26. 02. 2009 ob 22:02

..ja Neda ...meni je tudi všeč tvoj kamen.
Se pa strinjam z Ano, da je problem, če daš več kitic, da ostanejo v neki povezavi, simbiozi...
Morda se zapazi, da so bolj cenjene kratki verzi, kar ne razumem, ker dolžina je lahko tudi ubije pesem in je dost bolj zahtevna..?

Zastavica

Komentiranje je zaprto!