Forum

Hope - Slovo dnevu

Pozdravljena,

predlagam, da razmisliš pri pesmi Slovo dnevu avtor Hope, ali res potrebuješ prvo kitico.
V drugi poveš s sencami isto, zveni pa veliko bolj pesniško. Poleg tega se ti trikrat v treh vrsticah (skupaj z naslovom) ponovi dan, dnevu. Menim, da je to preveč. Menim tudi, da bi pesem samo pridobila, če spraviš prvo kitico za (v) kakšno drugo pesem.

Vse dobro!
Zalka
 

gabriel stormer

Poslano:
21. 10. 2008 ob 21:48

Hopko, ni kaj, če se dan ponavlja, saj se vsak dan znova :):):), meni je pesem všeč, zelo, ima nekaj prvinskega v sebi, je enostavna in iskrena, pa vseeno nosi globoko sporočilo ljubezni do nekoga! Cenim takšne stvari, enostavno, preprosto, z ljubeznijo ... Tega nima in tega ne zna vsak!

Pozdravljena :):):)!!! gs

Zastavica

Svit

Poslano:
21. 10. 2008 ob 22:08

Bravo, gabriel, sem tudi sam takega mnenja !

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
21. 10. 2008 ob 22:16

Lep večer želim,

Zalka, šla sem brat še enkrat, štiri stavke sem napisala in prvega menda res bi lahko dala proč, prav imaš. Samo mene je strah, da ne bo potem vse izginilo, jaz še nisem popravljala mimo računalnika tega.
Hvala Zalka, prav imaš.
Samo tisto kaj pa naj s prvim stavkom?
Lahko noč Zalka od hope

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
21. 10. 2008 ob 22:21

Sama menim, da je ta pesem spet ena tvojih boljših, Hope, moram pa reči, da se strinjam Zalko v tem, da je "dan" prevečkrat ponovljen. To je seveda lahko namerna poteza (vendar nekako ne prepriča najbolj), lahko pa je tudi "napaka" - nikar zdaj ne planite po meni, prosim ;), tovrstnih napak, jaz jim rečem kar gufi (angl. goofs), je povsod polno in sama sem ravno z dnevom v neki pesmi izpred več kot desetletja imela podobno zadevo:

Po bledih robovih DNEVA
se plazi izpraznjeni DAN.

Pa sem potrebovala nekaj mesecev, da sem to opazila!! ;))

Nekako pa se mi zdi, da bi prvo kitico bilo vredno ohraniti, le da bi en "dneva" nadomestila z npr. "neba", takole:

Svetloba dneva
daje NEBU zadnje slovo.

Izogneš se ponovitvi "dneva", hkrati pa dodaš še eno dimenzijo svetlobi in dnevu - kuliso, na kateri se svetloba riše, torej - NEBO.

Lep pozdrav!
Kerstin

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
21. 10. 2008 ob 22:21

Hope, preberi še moje in Svitovo mnenje! Če želiš, napiši novo pesem, to pa pusti takšno kot je! Je diamant za dušo, pa ni pomembno, če ni "brušen" :):):)!!!

Pozdravljena! gs

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
21. 10. 2008 ob 22:23

Gabrijel, saj nisi preveč jezen ker tak smotan "izstrelim" prej???

Meni je všeč tak čustven napisan, tudi če ni, da ima v sebi, pa to menda ni ne haiku, skoraj stavki...Hvala ti, ker toliko zmoreš,res.

Svit, saj ne moreš vsak dan na dolgo napisat, vsaj jst ne, tole je malo prekratko, besede pa v primerjavi s tvojimi nič nenavadnega (razen enega minulega dneva mimo...).

Imejta se lepo, Gabrijel, Svit, zdaj grem brat vaše pesmi,
lahko noč
od hope

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
21. 10. 2008 ob 22:41

He he, vidim, da smo kar hkrati pisali v to temo ;), upam, Hope, da nisi spregledala mojega prispevka, s katerim sem skušala doseči, da bo "volk sit in koza cela" in da bo pri vsem tem pridobila pesem ;).

Glede popravljanja se res nimaš česa bati. Greš na Moja stran, poiščeš to pesem, a ne klikni na naslov pesmi, pač pa na UREDI, ki je v zadnjem stolpcu (poleg naslova). In se ti bo odprlo nazaj prav to, kar si imela, ko si pesem zapisala! Potem pa samo brišeš, dodajaš, kar pač že, in nazadnje čisto spodaj klikneš spet na Pošlji.

Lahko noč!
Kerstin

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
21. 10. 2008 ob 22:52

Kerstin, lepo mi je in res hvala, ker si se spomnala in prebrala in tako lepo napisala. Ampak nekaj imam v mislih, ker te že toliko poznam, da boš ti vedela preko pesmi, kaj mi je v mislih, namreč kdorkoli je dal tudi že zdaj po svoji oceni, odkrito, bi bilo fer da tisto kar je bilo predrugačim?...
In od zdaj naprej bom popravljala, velja? In če ti bo pri času, bi mi malo pomagala predno dam na našo stran pesem? Meni se zdi, da bi bilo poučno in zanimivo. Kaj praviš Kerstin?
Odpiši, če boš utegnila, boš
Lahko noč Lidija, od hope

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
21. 10. 2008 ob 23:16

No, lepo, sem sprožila selo verigo odzivov. Pesmica si to gotovo zasluži in ker je res zelo blizu "visokega leska", sem to omenila. Da ne bi kdo mislil, da sem nasprotnega mnenja.

Gabrijel, tole ni nebrušen diamant, je več kot na pol obrušen in zasluži si popolno obdelavo, ker obeta visoko število karatov. Hope veliko objavlja in se mi zdi kar prav, da kdaj izpostavimo tudi njeno pisanje, ali ne.

Lp,
Zalka

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
21. 10. 2008 ob 23:25

Vsekakor Zalka, zato sem pa dal "brušen" v narekovaje :):):)!!!

Pozdravljena :):):)!!! gs

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
21. 10. 2008 ob 23:29

Zakaj ne bi bilo fer, Hope, saj gre za dokaj majhen, čeprav pomemben popravek. Pesmi ne boš s tem ničesar odvzela. Izbira je seveda vedno avtorjeva ;).

Bilo bi zanimivo, če bi kar na portalu odprla na forumu novo temo, nekakšno "delavnico" pesmi, pa bi lahko tudi kdo drug kaj predlagal, če seveda želiš. Včasih se skupinsko sodelovanje izvrstno obnese, drugič pač ne; v končni fazi še vedno ti odločaš, ali nasvete in predloge sprejmeš ali ne.

Lep pozdrav!
Kerstin

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
21. 10. 2008 ob 23:48

zalka, gabrijel, Kerstin, če vam dam vsakemu po en diamant (hipotetično), pa ni brušen in Vam bo pri srcu in v spominu,
bi ga dali brusit, da bi dobil svoj pravi pomen???

Iz njega bi po videzu pridobil na ceni in oceni, a bi dobil vrednost al bi jo izgubil???

Lep pozdrav, vsem,
s spoštovanjem od hope

P.S.
Zanima me, da vem. Ker vem da razumete in všeč mi je.
In tema je sploh zanimiva, iz tega se da dosti pridobit, naučit, izboljšat...

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
22. 10. 2008 ob 02:17

Hja, ko otrok šele začne govoriti in reče recimo a-ma ali sani, je to tisti trenutek diamant ;), nezbrušen, nekaj osebnega za nas, starše; morda bomo zadevo posneli na kamero ali v kakšno spominsko knjigo (seveda tudi tisto v svojem srcu) zabeležili datum, ko je naš malček prvič rekel "Jedel bi" ali "Žejen sem".

Ampak - ali to pomeni, da bo pri tem ostalo? Bomo zadovoljni - in bo sam zadovoljen - če bo čez leto ali več let še vedno govoril a-ma in sani? ;)

Povedano še drugače. Če mi mož za obletnico spesni pesmico
Moja si močno,
ljubim te zelo
itd. ;),
je ne bom šla "brusit". Sprejela bom to kot lepo gesto, potrudil se je zame, pesmica ni kaj prida, je pa iz srca in ima vrednost - zame, ne za "javnost".

Če pa bo dejal, glej, nekaj sem spesnil, kako se ti zdi, mu bom pošteno povedala. In če se bo voljan učiti, vaditi, delati napake in se jih zavedati in jih skušati odpraviti, bo napredoval.

To je to - glede vrednosti. Vse, kar zapišemo, ima neko vrednost, če ne za drugega, za nas same itd., o čemer sem prav pred kratkim pisala, Hope, ko sem vaju z Adiso prosila, da shranjujeta, kar zapišeta. Zato se ne bom ponavljala.

Če pišeš izključno zase, če pesem z našimi "popravki" (oz. predlogi le-teh) zate izgublja vrednost, jih pač ne sprejmi. S tem ni nič narobe in ne bo nobene zamere, samo recimo bobu bob, velja? Ljudje smo različni in še dobro, da je tako. Rada bi le odkrito besedo, ne retoričnih vprašanj, na katera ljudje (sami sebi) pač različno odgovarjamo.

Sama sem vedno vesela konstruktivne kritike in lahko rečem, da sta dve moji pesmi vsaka ob eno napako, ena na račun Lidijine opombe, druga (na drugem portalu) na račun ajdine. In vesela sem tega! Oko, ki ni jokalo zaradi ozadja tistega, kar sem v pesmih zapisala, je opazilo nekaj, kar je moj, takrat od solz zamegljen pogled spregledal. In tako teh napak ni več, hvala bogu. ;)) Tole samo kot primer, kako sama gledam na stvar. Sklicevanja na razne para-dogme pa, priznam, ne maram.

Naj bo torej mir, naj bo navdih, naj bo pesem in iskrena beseda, hope, tudi tebi s spoštovanjem,
Kerstin.

Zastavica

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
22. 10. 2008 ob 07:08

Dobro jutro, hope. Včeraj si napisala res dva diamanta, čestitam!Ker si imela na forumu gužvo, sem se raje oglasila danes.Lep dan ti želim,Adisa

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
22. 10. 2008 ob 08:31

Tole je pa podobno "slavju tridnevnemu" in če je kdo srečen sem sigurno jaz najbolj. Nisem sama na "igrišču" in sploh bom shranjevala in popravljala, saj mi je do tega in še uživam, ko vidim da bi lahko drugače...
Bi pa vprašala, kje je v obeh pesmih tako čudežnega?
Ena za lepo, sladko, mirno noč in sladke sanje in ultra kratka...
Tista prej pa ker sem samo gledala...
In če zna do zdaj kdo opazovat, potem vam je ratalo, no z namenom, da zdaj še kar sama berem, ponavadi vaše, a lepa hvala še za čudovito jutro vsem. Škoda, da ne morem vsak dan kaj takega, bilo bi lepo, če bi bilo vsem.
Adisa, Kerstin, me bereta?
In kočijaž pa nič...
Vsem sladki dan
od hope

Zastavica

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
22. 10. 2008 ob 08:54

Ko ti sladkor v krvi pade,
poliži košček čokolade,
ko dušo ti načenja plesen,
srkaj čokoladno pesem.

To mi je pravkar padlo a misel.Seveda te berem in všeč mi je, ker si tako odprta, odkrita.Če hočeš, mi lahko pošlješ svoj E-mail, da bi še kaj počvekali. Sedaj pa grem na gobe, lepo se imej, Adisa

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
22. 10. 2008 ob 08:55

Evo, Kočijaž pa tole:

me zanima, Hope, kako to, da večkrat napišeš Lidija, ko misliš Kerstin in obratno?

ali drugače:
naju zamešaš?
Misliš, da sva ena deklica ?? :) :)

-saj jaz ne bi imela nič proti temu, da bi znala pisat kot Kerstin, ampak Kerstin pač nisem in nikoli ne bom, ona pa je "kočijaške" potege že davno prerastla ...

Mogoče pa se samo hecaš?


LP Lidija

PS: včeraj zvečer nisem imela časa, tudi meni se to zgodi, nisem še nič brala, bom, ko utegnem.

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
22. 10. 2008 ob 09:01

Adisa, jutro je, slabo se vidi zaradi megle, ostani še malo z mano, napiši še pesem predno greš, sladkor padel...in vse gobe niso užitne, pa klopi naredijo meningitis ki pušča trajne posledice...
In Gabrijel ima moj email in Gregor ga ima, bi mi bilo v veliko veselje,
prideš jutri v Maribor?
Lepo jutro adisa (še vedno vztrajaš pri gobah???)
od hope

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
22. 10. 2008 ob 09:06

Kočijaž, res je to, točno tko. Berem oboje in potem je tako. Se bom potrudila v prihodnje, v pogon me absolutno spraviš kočijaž in Kerstin se strogo drži in odkrito napiše, kar je ekstra fajn.
Jaz sem sinoči šla potem spat, in tako smo skoraj naredili mini roman, da bi lahko le-tega dali v oceno, bogsigavedi, mogoče bi pa kak iz FDV nam dal oceno za 10...
Lep dan imej in napiši pesem,
od hope

Zastavica

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
22. 10. 2008 ob 09:20

ja, grem po gobe, ti pa pri današnji pesmi še prej popravi iz " sinočnjega sena na sinočnjega sna. Pa ti veš, da je zame Maribor čisto na drugem koncu, ne ne pridem , je predaleč, pa tudi varstvo vnukinj mi ne dopušča.
Maila pa vseeno nisi napisala, zato ti jaz svojega:ida.semenic @siol.net.
Letim po gobe,čas imam le do 12h.
adisa

Zastavica

Komentiranje je zaprto!