Forum

Ideja o Podčrtankah

Ali bi bilo možno, da bi med Podčrtanke uvrstili tudi pesem, ki bi jo zbrali bralci v anonimnem točkovanju, lahko tudi seveda vezano na uporabniško ime in bi na podlagi doseženih točk, uvrstili to pesem na lestvico Podčrtank? Morda bi se napisal tedenski izbor in potem točkovanje, pa da bi sistem seveda upošteval le en glas od posameznika.
Potem bi pa urednice lahko rekle zadnjo besedo in pesmi dale mesto med podčrtankami. No, to je le moj predlog. Včasih se mi zdi, da bi kakšna pesem zaslužila mesto med Podčrtankami, je pa seveda to le moj pogled na pesem, sem pa vedno vesela, ko se uvrsti med Podčrtanke pesem, ki tudi pri meni zaigra na taprave strune:).

lp, ajda
 

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
20. 10. 2008 ob 18:08

Meni se pa zdi, da je kar v redu tako, kakor je. Saj imamo še drug izbor in to je rangiranje pesmi, ki dosežejo med bralci največ točk. In tako je volk sit in koza cela, če uporabim popularen kliše.

Tisto, kar bi izbrali bralci v "anonimnem" glasovanju, bi bilo potem prav isto, saj bi šlo spet za točke popularnosti, med podčrtanke pa se uvrščajo samo pesmi, ki jih izberejo urednice po (zdi se mi?) čisto določenih, seveda tudi strokovnih kriterijih in ne samo po ključu: "tole mi je pa všeč".

Seveda je to samo moje mnenje.
Mogoče pa predlagaš uvedbo še kakšnega tretjega stolpca, Ajda?

:)
LP.Lidija

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
20. 10. 2008 ob 18:45

Pozdravljena ajda,

tole pišem v svojem imenu in ne v imenu uredništva.

Ne razumem, kaj bi s tem dosegli, če bi imeli tako imenovano podčrtanko po izboru članov? Kaj bi bilo drugače kot je? Glasovanje je anonimno že zdaj, vidi se, katere pesmi so bolje točkovane in kvartno je najbolje ocenjena pesem tudi izpostavljena kot pesem letnega časa.

Pesmi, ki jih izbiramo me, urednice, morajo zadostovati kriterijem, ki so napisani tukaj http://www.pesem.si/forum.php?action=vthread&forum=1&topic=35 in včasih se zgodi, da je ista pesem uvrščena v podčrtanke in prav tako med pesmi z največ točkami.

Mešanje ene in druge kategorije se mi ne zdi umestno, nasprotno, lahko bi prihajalo celo do nezaželenega učinka. Ne smemo pozabiti, da je internet platforma, na kateri se zbirajo vsakovrstni uporabniki in ne le pesniki.

Na splošno pa menim, da je glasovnje tako maloštevilčno, da nima smisla uvajati še nove kategorije. Morda, če bi glasovalo za vsako pesem vsaj 20, 30 članov, tako pa imaš nemalo izvrstnih pesmi, ki so ocenjene z dvema, tremi glasovi, ogromno pa s štirimi. In to je enostavno premalo! Prav škoda je, ko je nekaj pesnikov/pesnic prezrtih in to prav med podčrtankami. Ampak, to je pa že druga tema.


Vse dobro.
Lp,
Zalka

Zastavica

brezno

Poslano:
21. 10. 2008 ob 15:40

Portal pesem.si od drugih, na videz podobnih, "pesniških" portalov ločuje prav pristop, ki zna uloviti ravnotežje med populističnim, laičnim in dostikrat problematičnim ocenjevanjem s strani publike in med bolj poglobljenim pristopom "strokovne žirije". Pridružujem se mnenju tistih, ki mislijo, da je izbor podčrtank strogo v domeni "strokovne žirije". Hkrati sem pa vesel, da ima publika možnost izraziti svoje neomejeno občudovanje in prekipevajočo vzhičenost na forumu ter tako, da svojim najljubšim pripopa najvišje možno število točk, ter jih mogoče uvrsti celo med svoj izbor. Tako naredim tudi jaz. Volk je sit, koza je, upam, cela, čevljarji pa naj, kdaj pa kdaj, preberejo tudi kako pesem iz knjižne police.

Naj bo mir in lepa jesen !
brezno

Zastavica

Svit

Poslano:
21. 10. 2008 ob 16:06

Se mi zdi, da si vse skupaj lepo zaokrožil, sem za,
naj tako bo !

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
21. 10. 2008 ob 17:24

Meni se zdi, da je lepo, da sta dve ločeni ocenjevanji, zato da lahko vsakdo oceni, kakor mu je kaj všeč. Seveda po strokovni strani mora biti prav napisano, tako se lahko marsikaj nauči.
Lepa jesen bo
Lp

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
26. 02. 2009 ob 22:09

..jaz se ne bom kepo ...men je tud vse lepo. :)

Zastavica

Komentiranje je zaprto!