Forum

Volja - Kočijaž

VOLJA (sonet+) avtor kočijaž je še en sonet plus. Ah, kako jih rada vidim, ta svoj "upload" klasičnemu sonetu! In ti si jim brez spotike kos, Lidija. Seveda vemo, da skorajda ni pesmi, ki ne bi zahtevala (če je njen cilj brezhibnost) vsaj majhnih popravkov. Tako pač je. Umetnost je delo človeka, človek pa je zmotljiv. Vendar pa to ni nobeno zlo ali katastrofa. Je samo niansa človeka-umetnika, ki je ali pa ni v pesmi sposoben prepoznati prednosti in slabosti, priložnosti in pasti, torej tako rekoč izvesti nad pesmijo SWOT analizo ;)). In to ne le z razumom, tudi (in včasih predvsem) s srcem, s čutom, z duhom.

No, pri tej pesmi gre za le za drobce. Med sonet in + manjka presledek, "noče" je verjetno "noči" in na e v "naseli" predlagam ostrivec, ker je možnost izgovora tudi z naglasom na i. Torej naséli.

Semantično me nekako zmoti oz. mi ne gre skupaj tole:
"bo vsaj en žarek topli najti znala, (duša)
da dano mu bo sonca lice zreti?"
(najprej pa: da dano mu bo lice sonca zreti >> kadar ritem ne zahteva zaznamovanega besednega reda, se mu raje izogibaj, saj po nepotrebnem "kompliciraš")
Torej, zmoti pa tole: žarku bo dano lice sonca zreti? Žarek je del sonca, če poenostavimo. V tem razmerju duša - žarek - sonce mi nekaj ne "štima".

Sicer pa je v pesmi ostajaš zvesta sebi in svojemu "soncu v sebi", ki tvoje protagoniste izbeza iz še tako črnih votlin obupa. Najbolj všeč pa mi je verz:
"ni nujno, da je brezno senca vsaka".

Lep pozdrav!
Kerstin
 

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
02. 10. 2008 ob 14:32

:)
hvala za opozorila, Kerstin. Kot zmeraj sem jih zelo vesela in že hitim popravljat ...

Ja, vem, kaj te je zmotilo. Žarek, ki naj bi gledal sonce. Tako si pa prebrala zato (saj drugače ni bilo mogoče), ker sem se štorasto izrazila. Mislila sem človeku, Sleherniku, tistemu Nekomu pač bo dano zreti lice sonca. Sem popravila, zdaj bo duša tista, ki bo zrla, no, kakorkoli, zares je bilo semantično nerodno.

PREJ
"bo vsaj en žarek topli najti znala, (duša)
da dano mu bo sonca lice zreti?"......(nisem mislila dano žarku, ampak dano človečku :)))

ZDAJ
bo vsaj en žarek topli najti znala,
ji dano bo spet lice sonca zreti? (duši)

Sicer sem prej nekako hotela izpostaviti dušo, ki naj Človeku pomaga, ampak konec koncev, duša JE ta človek, tako, da smisel ostane.

Hvala še enkrat!
LP Lidija

Zastavica

Komentiranje je zaprto!