Forum

Vprašanja -daya

Prav razveselila sem se tele pesmice http://www.pesem.si/article.php?blog_id=6356.

Zdi se mi taka luškana, nagajiva, otroci se zabavajo, ko jo slišijo (preizkušeno!). prav ta oblika in podkrepitev vprašanja, jih strašno zabava. Vsaka kitica je nov vic.
Ritem lepo teče, nikjer ni posiljene rime in niso "cenene". Všeč mi je tudi, ker so same eksotične živali (afriške) in ne mešanica teh in onih. Skratka ena zelo dobra otroška pesem. Pošlji jo kam (Ciciban, Pikapolonica, Zmajček ...)

Čestitam!

Lp,
Zalka
 

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
24. 06. 2008 ob 16:29

Tako je, se povsem strinjam z Zalko; naj ob tem znova izrazim predlog, da bi imele otroške pesmi svojo stran na tem portalu (s tem seveda ne mislim poezije mlajših avtorjev, o čemer smo že debatirali in upam, da bo tudi taka stran nekoč obstajala tukaj). V zvrsti otroške poezije je tvoja pesem, daya, čisti presežek. Se pridružujem čestitkam!

Ne moremo pa je realno oceniti vzporedno z "odraslo" poezijo. To je tako, kot če bi skušali sešteti jabolka in hruške. ;)

Pozdravček!

Kerstin

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
24. 06. 2008 ob 17:57

He, he, se moram še enkrat oglasiti, da razložim, kako sama gledam na to. Mogoeče bo najlažje, če primerjam s športom. Res je, kar pravi Kerstin, da je poezijo namenjeno otrokom težko primerjati s poezijo pisano za odrasle bralce. Vendar pa menim, da je vseeno ali je nekdo svetovni prvak v plavanju na 100 metrov ali pa v skoku v višino. Oba sta svetovna prvaka, skratka najboljša v svoji športni panogi.

Zato menim, da je lahko pesmica namenjena otrokom prav tako umetniška stvaritev kot pesem za odrasle.

Lp,
Zalka

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
24. 06. 2008 ob 18:13

Z obema se strinjam, mislim tudi, da je otroška literatura izjemno pomembna; da so pesmi, namenjene otrokom, ki najdejo mesto v revijah, slikanicah in knjigah, vitalnega pomena za naš jezik in kulturo in želim si, da bi bile prav vse, ki tako ugledajo mlado bralsko oko, preden se jih objavi, ocenjene po kriteriju "umetniški presežek". Pri otroški poeziji bi poleg ostalih (enakih) kriterijev za ocenjevanje pesmi dodala še igrivost ter empatijo oziroma zajemanje globin otroškega sveta in načina dojamenja.
In Dayina pesem ima veliko tega.
Čestitam,
Ana

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
24. 06. 2008 ob 19:20

;)) Zalka, vidim, da trobiva v isti rog, le da sva s hrbtom obrnjeni ena proti drugi! ;))

To me je spomnilo na situacijo, ko sva se s kolegom pričkala, kaj pomeni kvadratni moder prometni znak z eno belo puščico. Jaz sem trdila, da pomeni "dovoljeno smer", on pa, da pomeni "enosmerno ulico". Po kakšnih 10 minutah sva ugotovila, da govoriva o isti stvari! ;)

Morda še obrazložitev: zadevo gledam pač s stališča, da v tejle enotni rubriki, ki jo imamo trenutno, prevladuje "odrasla" poezija, zato pač tako tudi pričakuješ. In nekako sem ocene, ki so nam na voljo, sprejela v duhu oz. za ocenjevanje tovrstne poezije. Potem se mi pa zdi, da mi za ostale veje poezije "zmanjkuje" ocen.

Ana, bom kar tu še dopisala, najlepša hvala za čestitke in enkraten oris brahkov!

Kerstin

Zastavica

daya

Poslano:
24. 06. 2008 ob 21:17

Zalka in Kerstin, hvala. Vem, začenjam vedno enako, a vesela sem, da so moje pesmi(ce) všeč tudi drugim. Morda bi res veljalo uvesti posebno stran za otroško poezijo. Mimogrede: tale pesmica je že bila objavljena v Cicibanu, ker je bila med dvanajstimi izbranimi na natečaju. Drugače pa se mi zdi, da imata Ciciban in Cicido bolj ali manj "hišne avtorje".
Še to: doslej nisem vprašala, ali se na pesem.si lahko pošilja samo neobjavljena besedila. Če je tako, sem se do sedaj že velikokrat pregrešila in se opravičujem.

lp, daya

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
24. 06. 2008 ob 21:26

Pozdravljena Daya!

Odogovor na tvoje vprašanje je, ne. Poezija mora biti tvoja in to je vse, kar se tiče objav na pesem.si Torej brez skrbi... Nas je kar veliko, ki imamo že objavljene pesmi na portalu.


Kerstin,
ja, to je to ... enosmerna obvezna smer :-). In vidiš, v čisti veri, da sem odkrila prvaka, se izkaže, da je prvak že znan :-)


Lep pozdrav obema!
Zalka

Zastavica

Komentiranje je zaprto!